През септември 2003 г. закупеният за 15,8 млн. паунда (22,5

...
През септември 2003 г. закупеният за 15,8 млн. паунда (22,5
Коментари Харесай

Скандалният Муту търси нов път в живота си като национален треньор

През септември 2003 година закупеният за 15,8 млн. паунда (22,5 млн. евро) от " Парма " Адриан Муту вкара 4 гола в първите си 3 мача за " Челси " и изглеждаше, че британската Висша лига има своята нова суперзвезда. " Той има хищническите умения на Рууд ван Нистелрой, само че и финеса на Тиери Анри ", написа тогава в. " Гардиън "...

" Не мога да допускам, че минаха 17 година.. През първата си година в " Челси " работих с Клаудио Раниери, популярен треньор, който ме искаше доста в състава си. Без последвалите персонални проблеми нещата можеха да са доста разнообразни ", спомня си Муту през днешния ден.

На 12 юли 2004 година, малко повече от месец откакто Жозе Моуриньо заменя Раниери, румънецът е подложен на допинг тест. Нищо извънредно, още повече че инспекцията не е от антидопинговите служби, а от " Челси ". Клубът обаче има причина, защото формата на нападателя спада и това е съпроводено от все по-притеснителното му държание отвън терена.

Резултатът е негативен, само че два месеца по-късно, при формален тест, в кръвта на Муту са открити следи от кокаин. Той е осъден за 7 месеца и незабавно е уволнен от клуба, за който записва 38 мача и 10 гола. Последва невиждан развой, в който " Челси " съумява да осъди футболиста.

Десетилетие по-късно, през октомври 2018 година, Европейският съд за правата на индивида удостоверява, че Муту дължи 15,2 млн. паунда на някогашния си клуб, респективно на притежателя му Роман Абрамович. И досега румънецът отхвърля да разяснява делото. Впрочем Муту очевидно не взема поука от случилото си и през 2010 година е осъден за още 9 месеца (по-късно глобата е понижена на 6 месеца), откакто е махленски в приложимост на неразрешения стимулант сибутрамин, до момента в който играе за " Фиорентина ". 

Сега, когато е на 41 година, тези неточности, наподобява, са оставени в предишното. През януари т.г. Адриан Муту е назначен за селекционер на младежкия национален отбор на Румъния (до 21 г.). " Мисля, че съм точният човек за поста, тъй като знам какво се случва, когато един футболист има проблеми с дисциплината. Преминах през тежки моменти и се завърнах по-силен. Ако някой от моите играчи направи неточност, ще му кажа да се поучи от това и да не го повтаря. Аз се завърнах на терена след наказванията и играх по-добре отпреди, доказвайки на всички, че младите футболисти, които бъркат, би трябвало да получават помощ, не да бъдат съдени и унищожавани ", съобщи той при представянето си.

Нещо повече, Муту демонстрира и огромни упоритости. " Моите цели като треньор не могат да са по-ниски от тези, които имах като футболист. А аз постоянно желаех да бъда по-добър и по-добър. Сега желая да съм треньор най-малко на същото равнище, на което играех. Работя добре, когато съм напрегнат. Мечтата ми е да съм селекционер на мъжкия тим на Румъния ", споделя Муту.

Изненадата, когато изборът падна върху него, бе огромна. Муту има непретенциозен опит – в родината си е водил единствено " Волунтари " за два месеца през 2018 година, едвам избави отбора от изпадане. След това бе ментор на младежкия отбор на " Ал Уахда " (ОАЕ). 

Муту още не е дебютирал публично поради пандемията от COVID-19, само че към този момент го чака първа огромна задача – да класира румънските младежи на европейското в Унгария и Словения, което бе изместено за 2021 година

" Усещам натиска върху мен, само че това е добре ", споделя той. Какво пък – време е да покаже, че не е безконечното неприятно момче...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР