През седмицата здравните власти предложиха освен електронно, рецептите да се

...
През седмицата здравните власти предложиха освен електронно, рецептите да се
Коментари Харесай

Завръщането на хартиените рецепти: Мнението на медиците и фармацевтите

През седмицата здравните управляващи предложиха с изключение на електронно, рецептите да се изписват и на хартия и след 1 ноември . Целта е да се подсигурява цялостен достъп на популацията до медикаменти. Медиците и фармацевтите обаче одобряват друго новата концепция, заяви.

Валерия и Огнян Тодорови от години живеят на село. Той е пенсиониран фелдшер, с 47 годишен стаж в системата на опазването на здравето. А през днешния ден е и от двете страни. Като пациент пие животоподдържащи медикаменти, за които Валерия чака уморително дълго да бъдат вписани в рецептурната брошура . Като доктор пък му се постанова да оказва помощ при незабавни обстановки, тъй като в селото няма доктор. И двамата поддържат дигитализацията в здравната система, само че са уверени, че рецептата на хартия не трябва да отива в историята.

„ Нека да си останат и хартиените предписания , по-добре. Например, както е той - пристигна някой при него и би трябвало да му предпише нещо. А пациентът няма да има опция с по този начин електронна рецепта. Най-добре е с хартиената рецепта да остане, примерно за обезболяване или нещо такова, което ще му бъде належащо за момента ”, сподели Валерия Тодорова.

„ Въпреки всичко би трябвало да останат хартиените, не може като отидеш при лекаря си и той те прегледа и няма пред него електронен автограф, който да подпечати и да го напише в компютъра си – той би трябвало да му даде нещо ”, разяснява Огнян Тодоров. „ Ако е в спешна помощ какво ще му дадат, нищо не могат да му дадат ”.

Изписването на медикаменти в напълно електронна форма крие опасности и би могло да лиши огромна част от пациентите от достъп до лекуване, сигнализират пациентски организации.

Няма различна система , която да обезпечи качественото лекуване и достъп до медикаменти при срив на ток, липса на мобилно покритие в някакви села ”, изяснява Пенка Георгиева, пациентска организация „ Заедно с теб ”.

„ Няма сигурност какво ще се случва, когато незабавният доктор отиде при пациент. По данни на отчет на Министерство на здравеопазването за 2021 година към 1 милион от посетените пациенти в домовете не са хоспотализирани, т.е. това значи, че на тях е изписано лекуване ”, изясни още Пенка Георгиева.

Според нея безапелационното гледище за 100% цифрови предписания е единствено на избран кръг фармацевти . И добавя, че не вижда спънка електронните и хартиените предписания да работят паралелно.

„ При една хакерска офанзива, какво вършим? Освен това какво вършим, в случай че има липса на ток, както е в карловските села дни наред? Какво вършим, когато системата блокира? Спомняте си какво стана със зелените документа, това е същата система ”, изяснява Георгиева.

Фармацевти обаче считат, че една от главните аргументи за отлагането на дигитализацията при изписването на медикаменти е Лекарският съюз.

„ Въпреки всичките способи това да се отхвърли, да се трансферира, това отвращение на пациентите в действителност има публично решение на Лекарския съюз от май месец и той публично е срещу отпадането на хартиената рецепта ”, съобщи Николай Костов, Асоциация на притежателите на аптеки.

След като медикаментите по Здравна каса започнаха да се отпускат електронно, дневно се изписват над  68 000 електронни предписания от 15 000 лекари , сочат данните на фармацевти.

„ Електронната рецепта, както всичко в цифровата сфера , дава опция за проследяемост на всичко, т.е. за по-голям надзор, явно Лекарският съюз се тормози от този надзор. Най-вероятно има скелети в дрешника. И на клевети, че тъй като нямало хартиени предписания, нямало да схванат по какъв начин да се пият медикаментите. Ами това е ролята на фармацевта, това е ролята на лекаря и това е обвързване на двете страни ”, съобщи Николай Костов.

Освен това, фармацевтите акцентират, че всяка електронна рецепта има опция да бъде разпечатана и на книжен притежател, както от персоналния доктор, по този начин и в аптеката.

„ Искаме да задържим разновидността, в който лекарят има избор по какъв начин ще издаде рецептата. Има обстановки и не постоянно може да се издаде електронна ”, съобщи лекар Николай Брънзалов, зам.-председател на Лекарския съюз. „ Проведохме изследване измежду хората и данните изрично демонстрират, че 58% желаят хибриден вид ”, изясни още доктор Брънзалов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР