През седмицата в България пристигна една от ключовите фигури на

...
През седмицата в България пристигна една от ключовите фигури на
Коментари Харесай

Кели Клементс: В Судан милиони хора страдат от конфликта между двете партии в страната

През седмицата в България дойде една от основните фигури на Организация на обединените нации по въпросите за бежанците заместник-върховният комисар Кели Клементс. Тя се срещна с представители на властта и посети места за настаняване на бежанци.

„ Знаете ли, работата на Организация на обединените нации не е монолитна, смисълът и задачата на организацията за бежанците е обвързвана с над 550 спешни точки по света. В огромна част от тях за търсещите или намерили краткотраен дом бежанци се грижат близо 20 хиляди членове. Ние би трябвало да бъдем там, където хората се движат, там където хората намират краткотраен заслон поради дадена война, спорове или рецесия ", изясни тя.

Положението в Северозападна Сирия след земетресението и след войната е сериозно, сподели Кели Клементс. „ Близо 4 милиона сирийци в този район са изправени пред това да живеят в краен недостиг, повече от половината от тях нямат покрив над главата си. Дори и за организация като Организация на обединените нации достъпът и дейностите по тези територии са строго лимитирани. Това, което се случи по време на земетресението, е, че ни беше разрешено да изпълним достъпът на доброволци от целия свят от Турция към Сирия и по този метод да изпълним нужната филантропична помощ. Това е нещо, които желая да продължим да вършим, да осигурим оптималната поддръжка, макар рестрикциите в страната ", акцентира тя.

Конфликтът в Афганистан не е спирал от 40 години, а прилежащите Пакистан и Иран одобряват непрекъснато бежанци от там. „ Пакистан да вземем за пример се явява като кей за доста дами, които желаят да стартират работа, да живеят естествен живот и да бъдат независим. Да, талибаните в Афганистан се пробват да върнат огромна част от тези бежанци, само че истината е, че до момента в който не им дават изискванията на независимост и филантропично отношение те няма по какъв начин да се почувстват като част от едно, въпреки и конфликтно общество и избират да останат ", добави тя.

Много парещ район сега е Судан, където милиони хора страдат директно от спора сред двете партии в страната. „ Вместо да помогнем на бежанците, които през последните години се намират под протекция в страната, трябваше по най-бързия метод да изтеглим делегациите си. Ние би трябвало да спасяваме животи, не да бягаме с цел да спасим личните си, тъй като част от другите организации на Организация на обединените нации изгубиха свои чиновници по време на първичните вълнения в Судан. В такива моменти се усещаме безсилни, гневни и желаеме да предоставим даже още повече филантропична помощ, тъй като филантропичната помощ прави животът на хората в неволя една концепция по-поносим ", сподели Кели Клементс.

По думите й методът, по който България се оправи с потока от бежанци от Украйна, е бил впечатляващ. „ Повече от 1.2 милиона бежанци минаха територията на страната за по-малко от година, а към 150 000 украинци са поискали краткотрайно настаняване в страната. Това милосърдие на българското общество, неправителствените организации и държавното управление беше похвално ", съобщи тя.

„ Правилните стъпки са шерването на отговорността сред страните, а и ресурсите да бъдат вярно разпределени и нашата организация има за задача да открие мощните и слабите страни в избраните държавни политики, свързани с бежанците. Понякога има толкоз доста какво да се научи от дребни страни като България ", счита Кели Клементс.

бТВ, „ Тази събота "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР