През седмицата стана ясно, че държавата ще компенсира служителите на

...
През седмицата стана ясно, че държавата ще компенсира служителите на
Коментари Харесай

Васил Велев: Грешка ще е, ако не се компенсират веднага затворените бизнеси

През седмицата стана ясно, че страната ще компенсира чиновниците на затворени обекти с 24 лв. дневно. Адекватна и навременна ли е мярката, кой и по какъв начин ще може да се възползва от нея - тематиката разяснява пред " Нова телевизия " ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„ Видяхме какво се случи през второто тримесечие, вследствие на първата вълна и затварянето на доста бизнеси. Налице е спад от 8.5% на Брутния вътрешен артикул. Такъв не сме имали през това столетие. Имаше по-голям единствено през 90-те години. Не би следвало да се допусне още веднъж сходен срив”, разяснява Велев.

Председателят на АИКБ уточни, че стопанската система е почнала да се възвръща през третото тримесечие на годината и спадът е достигнал 5%.

„ Очакваше се четвъртото тримесечие да продължи пътят на възобновяване. Грешка ще е, в случай че не се компенсират затворените бизнеси и то незабавно, а не както след първата вълна - още не са обезщетени бизнесите. От оповестените 1 милиарда лв. са достигнали единствено 173 млн. за микропредприятията, за дребните мярката към момента не е стартирала. Парите ще бъдат отклонени и въобще няма да започва. За междинните предприятия - не е почнало компенсиране на загубите от април и май”, съобщи още той.

Велев разяснява и обявената от вицепремиера Томислав Дончев мярка за затварящите бизнеси.

„ От това, което чуваме, там ще се позволен три неточности. Всички работодателски организации настояваме да не започва такава мярка, без да бъде разисквана. Една от тези неточности ще е от къде ще се вземат парите. Идеята е да се пренасочат обещани средства за дребните предприятия и да се дадат на други. Източникът не би трябвало да е стратегия „ Конкурентоспособност”, а бюджетът, тъй като пари има. В затворените бизнеси хората ще получават 50% от приходите си, а бюджетната сфера - 140%. Къде е справедливостта? Втората неточност е кой ще управлява тези заплащания. А третата - на кого по колко”, добави той.

Относно най-новата мярка „ Запази ме”, ориентирана към чиновниците, работещи във краткотрайно затворени предприятия, Велев изясни, че 24 лв. ще получат хората на трудов контракт, а тези на ненапълно работно време - 12 лв.. Кандидатстването ще стартира от понеделник.

„ Това за нас е извънредно незадоволително. АИКБ, дружно с КНСБ, внесе законопроект за това по какъв начин да наподобява компенсацията за насилствения престой не по виновност на работодателя. В европейските страни приходът се компенсира сред 60 и 90%. Ние сме предложили 80%, без да се чака да се заплаща до 100%. Възможно е, тъй като парите ги има”, добави ръководителят на АИКБ.

Велев е на мнение, че би трябвало да се компенсират и предприятията. Според него запазването единствено на хората не е задоволително.

„ Европейска комисия разреши да се компенсират до 90% от разноските на дребните и микропредприятията”, съобщи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР