През седмицата на конференция, посветена на добросъседските отношения между София

...
През седмицата на конференция, посветена на добросъседските отношения между София
Коментари Харесай

Марин Райков: Натискът върху България за РСМ е късо съединение в отношенията ни с ЕС

През седмицата на конференция, отдадена на добросъседските връзки сред София и Скопие. президентът Румен Радев намерено заприказва за външен напън върху България за анулация на ветото ни против Македония за начало на договарянията с Европейския съюз.

Темата разяснява в студиото на " Говори в този момент " посланикът на България в Лондон и някогашен длъжностен министър председател Марин Райков.

" Моето надълбоко разбиране е, че този напън е непозволен, тъй като знаете, че всички решения, които се взимат в Европейски Съюз по отношение на разширението, с взимат с консенсус. Един консенсус, който се реализира под напън, всъщност е подправен консенсус и България няма никакво съображение да приема този напън по различен метод с изключение на като едно късо съединяване на разговора със своите сътрудници ", съобщи Марин Райков.

Според него натискът е и контрапродуктивен, тъй като Скопие се освобождава от задължението да извърши измененията, които безусловно се изискват от тях.

Коментарът на Буяр Османи от вчер, че РСМ вижда последни шансове в договарянията с България е просто по-крайно политическо говорене, сподели още Райков. Евроинтеграцията на РСМ не предстои на оборване, а въпросът е не дали, а по кое време. Това обаче значи радикални промени, загърбване на югославския македонизъм и комунистическата идеология, разяснява още дипломатът.

" Това, което България чака от РСМ, е в сходство с европейските полезности. Искаме българите в РСМ да бъдат равноправни на другите, да бъдат включени в конституцията като народ, на който са обезпечени всички цивилен права, съблюдаване на контракта сред България и РСМ в онази част, която ясно дефинира, че имаме обща история. Тази история би трябвало да влезе в учебниците ".

Ако една страна няма потенциал да съблюдава двустранен контракт, няма да съблюдава и контракт, който ще подписа за участие на Европейски Съюз, счита Марин Райков.

" Натискът на някои от нашите сътрудници върху България им основава илюзията, че те могат да стартират преговорния развой, без да са направили нужните промени ", сподели той.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР