През седмицата министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи прогноза, според

...
През седмицата министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи прогноза, според
Коментари Харесай

Новата газова тръба - колко лесно се печелят милиарди

През седмицата министърът на енергетиката Теменужка Петкова показа прогноза, съгласно която планът за нов газопровод до Сърбия ще донесе счетоводна облага 4.3 милиарда лв. за 20 години.

© Надежда Чипева [Капитал] Още по тематиката
" Турски поток " и България: ще го има ли и за какво няма да е на облага

Въпроси и отговори за новата газова концепция за 2.8 милиарда лева
26 ное 2018
Новата газова тръба за 2.8 милиарда лева

" Булгартрансгаз " търси опция да построи нов газопровод от Турция към Сърбия, който да се зарежда главно от " Турски поток "
22 ное 2018 Взима се един огромен план. Да го назовем хъб. В него се хвърлят щипка действителни доходи, две щипки вероятни облаги и една огромна шепа розови сънища. За да е по-вкусно, там, където в учебника по вложения написа " не смесвай несъвместими подправки ", смесвай самоуверено. Разбърква се и се сервира с вярата никой да не пробва получената капиталова гозба.

Това е чувството от политиката на кабинета по плана за уголемение на газопреносната мрежа на България. След решението на съветската " Газпром " да придвижва суровината си към Централна Европа през Турция вместо през Украйна мрежата евентуално би трябвало да се модернизира, с цел да може в България да останат доходи от пренос. Ако това се направи рационално, даже може да има някаква облага. С огромната капиталова бъркалка обаче рискът да се повторят драмите с АЕЦ " Белене " и " Южен поток " по никакъв начин не е дребен.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. През седмицата министърът на енергетиката Теменужка Петкова показа прогноза, съгласно която планът ще донесе счетоводна облага 4.3 милиарда лв. за 20 години. Сумата звучи неуместно за всеки, който най-малко малко следи какво се случва в бранша. За да е вярна, облагата на държавната " Булгартрансгаз (през 2017 година - 61 млн. лева.) би трябвало да скочи има-няма четири пъти. При изискване че газопреносният оператор би трябвало да прави вложения в нови трасета и ще има по-големи разноски за поддръжката на остарялата и новата инфраструктура, е нужен скок на приходите, по-голям и от този на облагите.

Магията е елементарна. В сметките, които министър Петкова показа на кабинета и които Народното събрание би трябвало да прегледа, са включени доходи, които няма по какъв начин да се материализират.

В два от трите разновидността за развиването на газопреносната мрежа Министерството на енергетиката планува създаване на нов газопровод до сръбската граница. През него ще минават бъдещите доставки от " Газпром " към Централна Европа, които ще би трябвало да компенсират прекъсването на настоящия пренос към Турция (който ще бъде заместен от " Турски поток ", свързващ Русия непосредствено с Турция). Вместо да се прави оценка единствено този план, в сметките на министерството се включват и други пера. Първото са приходите от преноса към Гърция и Македония, който ще продължи до 2030 година и по-късно, само че те нямат връзка с новия газопровод. На второ място се включва продажбата на освободения от " Газпром " потенциал на тръбата към Турция.

Само че да се разчита съществуващият газопровод да бъде употребен от други компании със същото или даже почти натоварване са розови сънища. Румъния, която чака увеличение на добива си на газ, е единственият действителен източник, който може да употребява българската инфраструктура от север на юг. Но за нейния газ към този момент се конкурират Украйна, Словакия и Унгария (един ден може и България да се разсъни и да огледа към близкия север). От юг на север също може да има транспорт, само че проектите още азерски газ да рукне към Европа се дискутират от години, а към момента не е ясно дали обсъжданите терминали за полутечен газ в Гърция в миналото ще се осъществят.

На процедура Министерството на енергетиката удвоява предстоящите доходи от новия план и по този начин образува баснословната облага. Но в случай че от предстоящите за 20 години доходи за 9.7 милиарда лева се извади потенциалът на тръбата към Турция, както и приходите от преноса към Гърция и Македония, " облагата " се стопява. Трудно е да се пресметна точно с какъв брой тъкмо, само че от наличната информация може да се допусна, че в най-хубавия случай ще остане на настоящето си равнище. Което, в случай че бъде реализирано, не е чак толкоз неприятно.

Но да се върнем към капиталовия тиган. Видно е, че министерството се пробва да манипулира публиката и депутатите. Един капиталов план постоянно се прави оценка независимо, с цел да се види преференциален ли е. Съпоставянето на приходите от преноса в случай че не се прави нищо (според контракта до 2030 година " Газпром " е длъжна да заплаща дори да не пренася) с новия план, е сравняване на ябълки с круши. При опазване на статуквото се цитират 2.3 милиарда лева, а при разновидността с нова тръба - цели 9.7 милиарда лева Само че в първия случай става дума за 10-годишен интервал, а във втория - за 20-годишен. И в първия приходите са действителни, а във втория се базират единствено на фантазии.

По същия метод, като в този момент с разширението на газовата мрежа, преди няколко години беше рекламиран градежът на седми блок на АЕЦ " Козлодуй ". Електроенергията от новата мощ се получаваше търпима, само че единствено поради осредняването на цената сред плануваният и двата остарели и от дълго време изплатени блокове. Сам по себе си планът беше нежизнеспособен.

Според европейските правила самото сдружение " Булгартрансгаз ", което в този момент набира предложения за транспорт на газ през плануваната тръба, би трябвало транспарантно да пресметна разноските си и да образува таксите си на тази база. И няма право да възнамерява плана си нито на загуба, нито на свръхпечалба. И в полза на истината си е свършило работата задоволително трезво. Дружеството предлага, който желае, да си купи правото на транспорт до Турция и Сърбия. Но от предстоящите доходи от оповестения търг се вижда, че задачата по-скоро е да се покрият единствено разноските за тръбата към Сърбия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР