През седмицата един сайт разбуни духовете в политическите среди в

...
През седмицата един сайт разбуни духовете в политическите среди в
Коментари Харесай

Христо Грозев за Миротворец: Сайтът е с много спорна репутация

През седмицата един уебсайт разбуни духовете в политическите среди в България. Директорите на спецслужбите бяха изслушани от депутатите по отношение на лист в уеб страницата " Миротворец ", който разгласява имена на „ врагове на Украйна “. Сред тях има и имена на българи, като това на които зам.-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия, депутата от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов, някогашният водач на Българска социалистическа партия и президент Георги Първанов и други от съществуващи и несъществуващи партии, както и на публицисти.

Сайтът е с доста противоречива известност, сподели в изявление за предаването „ 120 минути “ по бТВ проверяващият публицист от „ Белингкат “ Христо Грозев, притежател на „ Оскар “ за документалистика за кино лентата „ Навални “.

„ Сайтът се появи в средата на 2014 година, няколко месеца след анексирането на Крим, след влизането на съветски войски под прикритие в Украйна. Още тогава го забелязахме, беше ми забавно кой стои зад него. Още 2014 година стана ясно, че зад него стоят група журналисти, в това число един някогашен чиновник на секретните служби на Украйна “, разяснява журналистът.

По думите му в началото в листата са били имена на украински жители, обвинени в причестяване към нашествието и колаборация с съветските окупационни управляващи. През годините обаче този лист е повишен до 290 000 имена.

Той персонално е подавал сигнали против публикуването на персонални данни на публицисти и техните фамилии.

„ Отговорът беше, че всичко, което се вкарва в този уебсайт, минава през така наречен панел – група анонимни доброволци, които гласоподават за включването или невключването на избран човек в този лист “, изясни Грозев.

През седмицата хора, като Гуцанов, които са включени в листата на „ Миротворец “, желаеха отбрана от страната ни, каквато получи Христо Грозев, откакто беше разгласен за търсене от Русия.

На въпроса дали са сравними двата проблема проверяващият публицист сподели: „ Трябва да се прави разлика сред включване в подобен голям лист на недържавни начала и различен лист, в който страната показва лице като зложелател на народа “.

Гледайте целия диалог във видеото!

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР