През седемдесетгодишното си управление кралица Елизабет Втора не даде нито

...
През седемдесетгодишното си управление кралица Елизабет Втора не даде нито
Коментари Харесай

Незабравими думи на кралица Елизабет Втора

През седемдесетгодишното си ръководство кралица Елизабет Втора не даде нито едно интервю; а и в обществените си прояви бе дискретна и деликатна, с цел да извършва дълга си към нациите на Обединеното кралство. Речите ѝ обаче от време на време даваха сигнали за вътрешния ѝ свят.

" Ройтерс " събра нейни цитати през годините.

Първото ѝ коледно послание през 1957 година

" Неизбежно е за мнозина от вас аз да наподобявам далечна - една наследница на историческите крале и кралици. Не мога да ви поведа в борба. Не мога да ви напиша закони или да въздам правораздаване. Но мога да направя друго. Да отдам сърцето си и да се посветя на тези антични острови и на всички нации в братските ни народи. "

Радиообръщение по време на Втората международна война на 13 октомври 1940 година

" Дойде ли мирът, ние - днешните деца - ще имаме дълг да създадем утрешния свят едно по-добро и по-щастливо място. Сестра ми е до мен и двете дружно ви споделяме " Лека нощ ". Хайде, Маргарет. Лека нощ, деца. Лека нощ и шанс на всеки от вас ".

Спомен за края на Втората международна война, в изказване пред Би Би Си през 1985 година

" Приветствахме краля и кралицата на балкона и по-късно тръгнахме по улиците. Помня редиците непознати хора, хванали се за ръце и вървящи към Уайтхол, всички просто бяхме пометени от вълна на благополучие и облекчение. Мисля, че беше една от най-запомнящите се нощи в живота ми. "

В тирада във връзка рождения ѝ ден - 21 април 1947 година

" Обещавам ви, че целият ми живот - къс или дълъг - ще бъде предан да послужвам на вас и на великото имперско семейство, към което всички принадлежим. "

Речта в деня на коронацията ѝ през 1953 година

" Церемониите, които гледате през днешния ден, са антични. Произходът на някои от тях е затулен в мъглите на предишното. Но духът и смисълът им сияят през вековете, в този момент може би даже по-ярко. "

" Искрено се обричам да ви послужвам - по този начин както мнозина са се посветили да служат на мен. През целия ми живот и с цялото си сърце ще се стремя да бъда почтена за доверието ви. "

Реч пред държавни водачи на борда на кралската яхта " Британия ", октомври 1989 година

" Както и в най-хубавите фамилии, и в нашето има особняци, пламенни и капризни хлапета и несъгласия ".

Речта ѝ след пожара в замъка " Уиндзор " и неуспеха на браковете на три от децата ѝ през 1992 година

" 1992 година не е година, към която ще се връщам с наслада. По думите на един от по-благосклонните коресподенти, това се оказа annus horribilis. (от латински - " ужасна година " ). "

Речта ѝ след гибелта на принцеса Даяна през 1997 година

" Това, което ви споделям, като кралица и като баба, иде от сърцето ми. Никой, познавал Даяна, не би могъл да я не помни. Милиони, които в никакъв случай не са я срещали, само че се усещат, като че ли я познават, ще я помнят. "

" Вярвам, че можем да си извадим поучения от живота и от голямата и трогателна реакция на гибелта ѝ. Споделям твърдото ви предпочитание паметта ѝ да бъде почетена. "

Реч, отдадена на принц Филип, по време на тържествата за петдесетгодишнината от брака им през 1997 година

" Не му е елементарно да приема похвали, само че с думи елементарни - той бе силата и стабилността ми през всичките тези години. Аз и цялото му семейство, тази страна и доста други, му изискуем дълг, по-голям, в сравнение с той би признал, или в сравнение с ние бихме осъзнали. "

Реч през 1997 година

" Зная, че въпреки големите конституционални разлики сред наследствената монархия и определеното държавно управление, в реалност пропастта сред тях не е толкоз огромна. И двете, въпреки и по друг метод, съществуват единствено поради поддръжката и единодушието на народа.

 Какви са разпоредбите на Англия за унаследяване на трона Какви са разпоредбите на Англия за унаследяване на трона

Това единодушие, или неналичието му, вие, господин министър председател, виждате през пуснатите бюлетини. Системата е тежка и от време на време брутална, само че най-малко посланието е ясно и очевидно за всички. Ние, кралското семейство, обаче по-трудно разчитаме посланията, отправени към нас - те могат да бъдат неразбираеми поради въздържаност, изразителност или спорове в обществото.

Но сме длъжни да ги разчетем. "

Коледно послание през 2017 година

" Не зная дали когато съм била родена, някой е бил измислил, че седемдесетата година от сватбата ще се назовава " платинена ". Не се очакваше да живеем толкоз дълго. "

Телевизионно послание на 5 април 2020 година след експлоадирането на пандемията от ковид.

" Макар да сме се изправяли пред компликации преди, тази е друга. Този път ще се обединим с всички народи по света в едно общо начинание; ще използваме големия прогрес на науката и инстинкта си за състрадание, с цел да се лекуваме. Ще успеем и този триумф ще е дело на всеки от нас. Нека се утешим с мисълта, че въпреки че предстоят тествания, положителните времена ще се завърнат: ще забележим приятелите си, ще бъдем със фамилиите си; ще се срещнем още веднъж. "

Обръщение във връзка 70-тата годишнина от възкачването ѝ на трона; 6 февруари 2022 година

 КралицатаС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

" Очаквам с наслада да продължа да ви послужвам с цялото си сърце. Надявам се този Юбилей да сближи фамилии и другари, съседи и общности - след времена, сложни за мнозина - с цел да се насладят на празненствата и да размишляват върху щастливите развития в живота ни, които отлично съответстваха с моето ръководство. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР