През ритуален венец от 77 билки ще преминават гостите на

...
През ритуален венец от 77 билки ще преминават гостите на
Коментари Харесай

През ритуален венец от 77 билки ще преминават гостите на Самоводската чаршия на Еньовден

През обреден венец от 77 билки ще минават гостите на Самоводската чаршия на Еньовден, оповестиха от Общнската туристическа организация "Царевград Търнов ".

На 24 юни, за шестнадесети път на Самоводската чаршия във Велико Търново ще бъде маркиран Денят на лятното слънцестоене стоене, лечебните билки и обреди.

Според националните обичаи денят ще стартира с ранно утринно бране на росни билки. Еньовският поход за лечебни и благоуханни треви, ще тръгне в 6,00 часа от площад "Цар Асен ".

Празникът на Самоводската чаршията ще е от 10,00 часа, а кулминационната точка ще е ритуалното минаване за здраве през венец, в който са вплетени 77 билки. На място венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви.

След това на Улицата на занаятите ще се състои Еньовденска хоротека, която ще води Райчо Димитров от Школата за български национални танци "Сръчница ". В празничния ден на Самоводската чаршия ще се оферират разнообразни билкови и лечебни храни.

Във връзка с празничните прояви от община Велико Търново оповестиха, че от 9.00 до 13.00 часа ще бъдат затворени за придвижване на коли улиците "Г.С.Раковски " и "Поп Матей Преображенски " до площад "Самоводска чаршия ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР