През Q3 на 2023 г. Jumia отчете коригирана загуба на

...
През Q3 на 2023 г. Jumia отчете коригирана загуба на
Коментари Харесай

Jumia отчита GMV ръст на физическите стоки в пет държави и най-ниските загуби от IPO

През Q3 на 2023 година Jumia регистрира поправена загуба на EBITDA от $15 милиона, отбелязвайки най-ниската стойност от IPO през 2019 година (надминавайки $27 милиона, регистрирани през Q1 и $19,3 милиона през Q2) и доста понижение от $32 милиона спрямо Q3 на 2022 година Това съставлява 67% спад по отношение на миналата година и 70% понижение въз основата на непрекъсната валута. От година до днешна дата поправената загуба на EBITDA възлиза на $61 милиона, което е спад от 61% по отношение на първите девет месеца на 2022 година

Jumia също предприе стратегически дейности, водещи до доста усъвършенстване на ликвидността, с понижение на позицията си от $19 милиона през третото тримесечие на 2022 година, 71% спад на годишна база, спрямо понижение от $66,0 милиона през третото тримесечие на 2022 година

Други основни финансови акценти включват 11% годишно понижение на приходите до $45 милиона, 19% нарастване на база непрекъсната валута и GMV от $181 милиона, спад с 25% на годишна база, само че растеж от 3% на база непрекъсната валута. Тримесечните дейни клиенти и поръчки също понижават спрямо това време на предходната година. Клиентите на Jumia са към 2,3 милиона, с 24,3% по-малко от Q3 на 2022 година, и са получили 7,2 милиона поръчки, с 23% по-малко спрямо Q3 2022, от тези клиенти.

Междувременно разноските за продажби и реклама също понижиха със 74% на годишна база до 4,3 милиона $ през третото тримесечие на 2023 година, защото компанията продължава да дисциплинира своите маркетингови вложения. Има и оперативна загуба от $19 милиона спрямо $43 милиона през третото тримесечие на 2022 година, спад от 57% на годишна база.

Дейности зад числата

Тези числа са в сходство с Продължаващият ангажимент на Jumia към по-стабилни основи за напредък в главните категории. Трябва да се означи, че има доста понижение на дейните клиенти и поръчки спрямо миналата година, тенденциозен резултат от стратегическите начинания на компанията за усъвършенстване, инициирани през четвъртото тримесечие на 2022 година Гигантът за електронна търговия съзнателно реши да прекалибрира своето портфолио от артикули и услуги като част от тези старания. Това включва прекъсване на предлагането на хранителни артикули от първа страна, интервенциите по логистика като услуга и доставка на храна на характерни жизненоважни пазари, където икономическата жизненост се смята за неустойчива.

Освен това, спадът в броя и GMV могат да бъдат приписани към разнообразни макроикономически условия: висока инфлация, засягаща доста покупателната дарба на клиентите, до момента в който рестриктивните мерки върху вноса лимитират способността на търговците на дребно да получават артикули. Средното равнище на инфлация в отпечатъка на Jumia е 13,5%, като страни като Гана, Египет и Нигерия изпитват рекордно висока инфлация и обезценка на валутата тази година.

Въпреки това, понижението в използването, почти 100 000 от второто тримесечие на 2023 година до третото тримесечие се дължи на друг фактор, съгласно компанията: сезонност през третото тримесечие, което включва дълги ваканции и разноски за връщане в учебно заведение, оказващи въздействие върху бюджетите на семействата, което нормално е по-неблагоприятно от второто тримесечие в съществени категории като телефони, електроника, дом и живот, мода и хубост. За разлика от предходното тримесечие, компанията акцентира неналичието на промоционални действия през Q3.

Ръст на GMV на физически артикули в пет страни

Въпреки намаляващия брой консуматори спрямо предходното тримесечие, имаше позитивно нарастване от 11% на поръчките за Jumia от второто до третото тримесечие на 2023 година Този растеж се дължи на повишаване на поръчките на Jumia Pay App, основно заради промоционални действия в цифрови категории като ефирно време. Поръчките на физически артикули остават съвсем постоянни тримесечие по отношение на тримесечие, отбелязвайки единствено 1% спад.

Това ни води до това, което основният изпълнителен шеф Франсис Дюфей, по време на диалог с TechCrunch, разказва като главен акцент в Q3 на 2023 година на компанията: GMV на физическите артикули се усилва в пет страни на годишна база.

„ Новината за това тримесечие е, че към момента реализираме забележителен прогрес във връзка с рентабилността и запазването на паричните средства. Това е доста значимо, виждайки въздействието на нашата тактика за напредък, тъй като в този момент имаме явно и осезаемо влияние в страните, което можем да споделим “, разяснява Дюфей.

„ Например, имаме напредък в някои от 11-те страни в сегмента на физически артикули. Имаме растеж на GMV в пет страни в този момент по отношение на предходната година, което е доста позитивна вест, тъй като е спрямо годината, когато имахме доста по-големи загуби и три пъти повече маркетингови бюджети. Фактът, че можем още веднъж да подтикваме растежа в пет страни с доста по-ефективна стопанска система, е добре пристигнало доказателство, че нашата тактика работи и ни дава доста убеденост на другите страни да следват същия път. “

Jumia доближава най-ниските загуби от четири години при ново управление

Растежът на GMV за физически артикули, разпознати като главен бизнес на Jumia от Dufay, беше явен в Гана, Уганда и Сенегал (Дюфей не разкри другите две страни). Тези пет страни групово способстват с 49% от общия GMV за физически артикули, почти половината от бизнес обсега на Jumia.

Като цяло обаче Jumia следи годишен спад на GMV в главната си електронна търговия бизнес с физически артикули със 17% в действителни долари, само че 10% нарастване на непрекъсната валутна база. Според Dufay броят на поръчките за физически артикули е релативно постоянен, само че междинната стойност на поръчката се е подобрила спрямо Q3 на 2022 година Това се дължи главно на напъните в съществени категории като телефони, електроника, домакински живот, мода и хубост. Чрез въвеждането на по-добри асортименти, марките и продавачите в тези категории са очевидци на усъвършенстване в междинната стойност на поръчката и улесняват усъвършенстваните проценти на назад изкупуване, водени от привлекателността на асортимента, а не от увеличените маркетингови разноски.

Дюфей сподели, че партньорството на Jumia със Starlink през октомври е от решаващо значение за цялостната тактика на електронния търговец на дребно за възобновяване на своя подбор, предложение и предложение на марки, добавяйки, че Jumia желае да стане желан дистрибутор за интернационалните марки, носейки разнообразна и обновена продуктова гама в Африка. „ Планираме да стартираме да разпространяваме жилищните комплекти на Starlink в Нигерия през идващите седмици до края на годината. И ние обсъждаме разширение към други страни в Африка. Това към момента не оказва въздействие върху бизнеса, само че е страхотна опция и партньорство, където и двете страни могат да прибавят доста стойност. “

Междувременно общият размер на заплащанията (TPV) на Jumia възлиза на 48,1 милиона $ през Q3 на 2023 година, отбелязвайки 28 % понижение на годишна база, само че демонстрира 3% нарастване на непрекъсната валутна база. През същия интервал TPV като % от GMV остана постоянен на към 27%, запазвайки стабилността си от третото тримесечие на 2022 година Трябва да се означи, че транзакциите в JumiaPay означиха позитивна наклонност, достигайки 3,2 милиона през третото тримесечие на 2023 година, отразявайки 8% годишно надгодишен напредък. Впечатляващите 44,7% от поръчките, направени на платформата Jumia през третото тримесечие на 2023 година, са изпълнени благодарение на JumiaPay, спрямо 31,9% през третото тримесечие на 2022 година

Jumia чака загубите да не надвишават $100 милиона тази година, съгласно финансовите доклади за третото тримесечие

В умозаключение по същата записка, както стартира, Jumia преразгледа насоките си за поправени загуби на EBITDA. От първичната прогноза за 100-120 милиона $ през първото тримесечие на 2023 година и корекцията през второто тримесечие до 90-100 милиона $, актуалната цел е сред 80 и 90 милиона $. Това значи понижение от 57% до 61% на годишна база в поправената загуба на EBITDA, в случай че бъде реализирано сполучливо. Благоприятната финансова вероятност способства за растеж от 7,5% на акциите на Jumia в сряда, отразявайки нарасналото доверие на вложителите.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР