През пролетта ведомството на Бисер Петков представи концепция за фазата

...
През пролетта ведомството на Бисер Петков представи концепция за фазата
Коментари Харесай

Министерство, синдикати и фондове се разбраха как ще се плаща втора пенсия

През пролетта ведомството на Бисер Петков показа идея за " етапа на погашение ", на която е основан и окончателния вид

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Даниела Петкова: Концепцията за погашение на втори пенсии е добра първа крачка

Председателят на управителния съвет на пенсионноосигурителната компания " Доверие " пред " Капитал
27 апр 2018
Максималната втора пенсия може да доближи 711 лв.

В идея за етапа на погашение общественото министерство предлага пет типа пенсии и оставя опция за заместничество на партидите
11 апр 2018
Пожизнената втора пенсия няма да се наследява

Това планува концептуалният модел за погашение на спомагателните пенсии, квалифициран от общественото министерство
9 яну 2018 Социалното министерство, синдикатите и пенсионните компании си стиснаха ръцете към дългоотлаганото споразумяване на методите, по които ще се получава пенсия от спомагателното наложително обезпечаване. Това заяви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков след среща на работната група, движеща измененията.

Правилата стъпват на направената от неговото ведомство идея, която беше показана за публично разискване напролет. Според финалния вид пенсионерите ще получават наложително пожизнена пенсия, в случай че по партидите им има насъбрани задоволително средства, а в противоположен случай ще могат да получат сумата разсрочено или еднократно.

Малко преди първите пенсионери

Изготвянето на така наречен фаза на изплащането беше нужна, защото към този момент наближава моментът, когато се чака универсалните пенсионни фондове да стартират освен да събират вноски, само че и да заплащат пенсии. По закон в тях се обезпечават всички родени след 1959 година и при заложения ритъм на повишаване на пенсионната възраст, тя ще бъде достигната от най-възрастните клиенти-жени през есента на 2021 година За мъжете това ще стартира да се случва през 2024 година

Договореното сред специалистите на министерството, синдикатите и частните пенсионни компании минава през промени в Кодекса за обществено обезпечаване. По думите на Петков те ще бъдат завършени в 33 параграфа към нормативния акт, които би трябвало да бъдат утвърдени от депутатите в Народното събрание.

Много елементи и малко благоприятни условия за избор

Според показаните проекти за обезпечените остава малко опция за избор по какъв начин да се изплаща пенсията им, като съвсем всичко ще се взема решение автоматизирано по отношение на насъбраните средства в персоналните им партиди. Ако те са задоволително при навършването на пенсионна възраст, то автоматизирано се минава към пожизнена пенсия в допълнение към тази от Национален осигурителен институт. Тук има опция да се избере дали тя да е да бъде с права на наследници или без такива права. Може да се контракти и разсрочено погашение на част от средствата до навършване на
определена от пенсионера възраст.

Ключов миг тук е въвеждането на самобитен обезпечен най-малко за пенсиите. Предвижда се, че размерът им не може да бъде по-малък от този, изчислен на база сумата на брутния размер на преведените от Националната организация за приходите осигурителни вноски за съответното обезпечено лице. Това жестоко значи, че даже и пенсионната компания да е отчела негативна рентабилност поради неприятни вложения или пък поради настъпване на дълбока криза, то обезпечените ще получат най-малко каквото са внасяли през годините. За задачата самите пенсионни компании би трябвало да поддържат запас за гарантиране на пожизнените пенсии, който ще се попълня и от средствата по партидите на хора без наследници.

Когато средствата по самостоятелната партида на обезпечения са незадоволителни за отпущането на спомагателна пожизнена пенсия, той може да ги получи разсрочено за закрепен интервал от време. Месечният размер на разсроченото заплащане може да бъде в границите сред 20 и 100% от минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст, изчислен по КСО. За да се мине към тази алтернатива по партидата би трябвало да има най-малко три пъти повече от същата тази сума на минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст.

Ако средствата са още по-малко (това важи най-много за хора, осигурявали се единствено в къси интервали - да вземем за пример живели в чужбина, инвалиди и др.), то те се изплащат еднократно или разсрочено за период не по-дълъг от една година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР