През пролетния сезон, характерен с чести валежи и гръмотевични бури,

...
През пролетния сезон, характерен с чести валежи и гръмотевични бури,
Коментари Харесай

Как да реагираме при гръмотевични бури

През пролетния сезон, присъщ с чести превалявания и гръмотевични стихии, EVN България напомня практични препоръки за сигурност на електрическите съоръжения, които могат да лимитират риска от пренапрежения и вреди по електрически уреди:
Съвети за дома или работното място:
- изключете от контакта електрическите уреди, които най-вече се въздействат от външно пресилване - тв приемник, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди.
- за отбрана на постройката от директно попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната апаратура на всяка постройка би трябвало да бъде  заземена според условията и от време на време проверявана.
- за отбрана на домакинските уреди и вътрешната електрическа апаратура е целесъобразно да има инсталирана катодна отбрана в ел. табло на постройката или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отказ.
Съвети навън:
- по опция отдалечете се от електропроводи
- не хващайте/не докосвайте железни структури, огради, парапети и други железни заграждения
Съвети при къмпингуване:
- в случай че Вашата каравана или палатка влезе в контакт със разкъсан или развален електрически проводник или се намира наоколо до разваления електропровод, неотложно се отдалечете и останете на безвредно място до идване на спешна група на EVN България.
- в случай че проводникът е паднал на земята, не го докосвайте! Имайте поради, че по него е допустимо да има напрежение. Стойте надалеч – най-малко на 8 метра разстояние от проводника!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР