През празничния сезон в края на годината светът очаква премиерите

...
През празничния сезон в края на годината светът очаква премиерите
Коментари Харесай

Битка на титаните: PlayStation 5 срещу Xbox Series X

През празничния сезон в края на годината светът чака министър председателите на две нови конзоли. При това от двете от най-големите имена в сферата - Sony и Microsoft.

Компаниите към този момент дадоха доста детайлности за новите си конзоли, надлежно PlayStation 5 и Xbox Series X. Конкретните дати на стартирането на устройствата към момента не са оповестени, само че надали колосите ще желаят да изтърван сезона на подаръците.

Настоящата обява, в оригинал на редактора на CNN Business Шенън Лиао, прави преглед и съпоставяне на двете горещо предстоящи версии. Сравняват се техническите спецификации на двете конзоли, техните дизайни и, несъмнено, бизнес тактиките зад тях.

Технически спецификации

Що се отнася до процесора (CPU), Xbox Series X се чака да бъде малко по-мощен от PlayStation 5. Това обаче надали ще докара до въздействие върху игровото преживяване.

Новият процесор на Xbox може да доближи нищожно по-бързи тактови скорости при 3.8 гигахерца спрямо 3.5 гигахерца при PS5. Поне това са числата. Въпросът тук опира повече до самите игри, тъй че следва да разберем какво ще бъде представянето на новите устройства.
 PlayStation 5: Sony сподели конзолата си от последващо потомство
PlayStation 5: Sony сподели конзолата си от последващо потомство

Конзолите се оказаха устойчиви на стопански разтърсвания. Но по какъв начин ще повлияе коронакризата на пазара?

Що се отнася до графиката, наподобява, че и тук Xbox на Microsoft има леко преимущество. Поне първоначално.

Графичните процесори (GPU), или видеокартите, показват игровите графики в другите заглавия. Като цяло колкото повече процесорна мощ има една видеокарта, толкоз по-добре може да наподобява играта.

По този индикатор конзолата на Microsoft разполага с 1,7 терафлопа повече, в сравнение с PlayStation - единица за премерване на изчислителната скорост на видеокартата.

Но преди да отпишем Sony, би трябвало да се означи, че PlayStation има някои разлики в архитектурата на своята видеокарта, които биха могли да се възприемат като по-добри графични индикатори, в сравнение с първичен взор. Следователно ще разберем по какъв начин всички тези цифри въздействат на образното преживяване, когато забележим по какъв начин наподобяват графиките в разнообразни игри на другите конзоли.

Xbox Series X печели и конфликта при вътрешната памет. Xbox ще разполага с 1 терабайт вътрешна памет спрямо 825 гигабайта на PlayStation. И да, всеки геймър ще ви каже, че изчерпването на паметта в конзолата може да бъде безпроблемно. Но и двата производителя към този момент имат решение - те дават игри в облачни пространства - PlayStation Now (Sony) и Project xCloud (Microsoft). Днес огромна част от геймърите употребяват точно облачните пространства на двете компании, разчитайки все по-малко на паметта на самите конзоли. Следователно и по този индикатор е мъчно да определим финален победител, макар явните 150 гигабайта повече в интерес на Xbox Series X.
 Снимка 490284
Източник:

Очевидното преимущество на Sony е едно, само че то изобщо не е за подценяване. PS5 ще може да траснферира данни със скорост 5.5 гигабайта в секунда, а Xbox Series X ще работи със скорост от 2.4 гигабайта в секунда. Това може да значи нищожно по-бързо време за зареждане и по-малко време, прекарано пред екрана в очакване.

Иначе по другите индикатори и двете конзоли са равностойни. Всяка разполага с 16 гигабайта оперативна памет и поддържа на резолюция от 4K и 8K. Много от потребителите обаче може би няма да могат да се възползват от свръх положителната 8K резолюция, тъй като не разполагат с задоволително мощни тв приемници. Това е и повода множеството разработчици сега да не усъвършенстват игри за 8K резолюция. Но тук въпросът е по-скоро с визия за бъдещето - и Sony, и Microsoft са построили новите си конзоли с 8K поддръжка с вероятност за идната софтуерна гражданска война.

" Когато проектирахме Xbox Series X... ние го проектирахме с визия за идващите от 7 до 10 години. Така че сме проектирали системата, с цел да може да поддържа 8K резолюция ", разяснява пред CNN Джейсън Роналд, шеф на програмния мениджмънт за Xbox Series X.
 Индустрията за милиони долари, която остава постоянно в опаковката си
Индустрията за милиони долари, която остава постоянно в опаковката си

Коя е най-новата ниша за колекционерите?

Бизнес тактика

В актуалното потомство конзоли PlayStation 4 на Sony превъзхожда неведнъж Xbox One по продажби. И двете бяха показани през 2013 година, а до началото на 2020 година от PS4 конзолите са продадени 109 милиона броя. Междувременно продажбите на Xbox One не са оповестени, само че съгласно изчиследния на Ampere Analysis от конзолата са продадени към 49 милиона броя.

Вметка - Nintendo, чиято подпора Switch е по-ранна в виталния си цикъл, надмина Xbox One по продажби, като към началото на 2020 година компанията регистрира 53 милиона продадени конзоли, макар че излиза цели 4 години след Xbox One.

Според геймъри и специалисти разликата в числата се свежда до самото наличие. Sony и Nintendo имат завладяващи игри, които могат да се играят единствено на лични конзоли, което заключва почитателите на тези франчайзи в техните екосистеми. Някои франчайзи на Nintendo като Super Mario и Pokemon да вземем за пример рядко идват в други платформи и в случай че го вършат, става въпрос за мобилна, а не конзолна версия на игрите. Sony пък " дърпа обороти " измежду почитателите на всяко потомство с нов набор от извънредни за PlayStation игри.

Много Xbox заглавия обаче се пускат по едно и също време за Xbox и PlayStation, което значи, че почитателите на Sony не би трябвало да мигрират отвън желаната от тях екосистема, с цел да ги играят.

Директорът по изследване на игри на Ampere Пиерс Хардинг-Ролс предвижда, че Sony още веднъж ще надмине по продажби Microsoft, достигайки до 66 милиона конзоли, продадени до края на 2024 година, спрямо предстоящите 37 милиона за Xbox Series X. Неговите оценки се основават на предходни данни за продажбите, както и на тактиките на Sony и Microsoft.
 Снимка 483302
Източник:

Sony ще продължава да разчита на извънредните си игри. Xbox е ориентиран по-скоро към геймъра, в сравнение с към устройството.

" Sony е фокусирана върху построяването на ексклузивите за PS5 за продажба на своя хардуер и остава по-традиционна в своя метод. Компанията търси способи да разшири аудиторията си посредством PlayStation Now, само че е надалеч по-малко нападателна в своя метод спрямо Microsoft и Xbox Game Pass ", разяснява още Хардинг-Ролс.

Microsoft е фокусирана върху продажбата на игри като услуга, с вяра геймърите да купуват месечен абонамент за своя Xbox Game Pass, който предлага достъп до стотици игри с начална цена от 9,99 $ на месец. Microsoft съобщи, че всички нови игри ще бъдат налични посредством Game Pass.

Също по този начин е обещаващо, че потребителите няма да би трябвало да надграждат конзолата си до такава от ново потомство - няма да би трябвало да купуват нов хардуер, с цел да играят доста от новите игри, тъй като те ще бъдат назад съвместими с предходното потомство.

Джейсън Роналд от Xbox показва още пред малкия екран, че компанията " в действителност се концентрира върху плейъра и не се пробва да принуди потребителя да закупи ново устройство " - Xbox е ориентиран по-скоро към геймъра, в сравнение с върху устройството. " Мисля, че това в действителност ни отличава от конкуренцията ", декларира той.

Повечето консуматори сигурно ще изчакат да видят дали конзолите им си костват ъпгрейд с нова версия. За това безспорно ще повлияе и пандемията на новия ковид, който увеличи интензивността на потребителите, само че същевеременно се отрази мощно отрицателно върху приходите на доста хора. Това сигурно ще бъде основно за крайното решение.
 Да играеш компютърни игри на 90: Запознайте се с най-възрастния геймър в света
Да играеш компютърни игри на 90: Запознайте се с най-възрастния геймър в света

Тя стартира да играе преди 39 години
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР