През последното тримесечие продажбите на произвеждания от GM за китайския

През последното тримесечие продажбите на произвеждания от GM за китайския ...

General Motors отчете 17.5% спад на продажбите си в Китай.


През последното тримесечие продажбите на произвеждания от GM за китайския пазар достъпен модел Baojun са се сринали с 34.9%

Американският автомобилен производител General Motors (GM) отчете 17.5% спад на продажбите си в Китай за третото тримесечие. За периода на азиатския пазар са били доставени 689.5 хил. автомобила, като това е петото поредно тримесечие, в което компания бележи свиване на бизнеса си на най-големия световен автопазар, пише Reuters. По изчисления на агенцията от началото на година до края на септември GM е доставила 2.26 млн. автомобила в Китай.

На фона на германските и японските производители, които отчитат ръст на продажбите си в Китай, американският автомобилен бизнес отстъпва от позициите си в резултат на забавящата се икономика и продължаващата търговска война между САЩ и Китай. За по-слабите резултати на GM фактор е и растящата конкуренция в ключовия за компанията среден ценови сегмент на SUV моделите, отбелязва Reuters.

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми Американско отстъпление

По данни на Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM) към края на първите осем месеца на 2019 г. пазарният дял на американските автомобилни производители на местния пазар се е свил до 9.5% в сравнение с 10.7% година по-рано.

За същия период германските им конкуренти са увеличили дела си от 21.6% до 23.8%, а при японските автокомпании ръстът е още по-осезаем – от 18.3% до 21.7%. В началото на месеца Mercedes-Benz и BMW отчетоха двуцифрени темпове на растеж на продажбите си в Китай за последното тримесечие.

Скромното представяне на GM

General Motors има две съвместни дружества (joint venture) с местни производители, през които работи на китайския пазар. Едното е със SAIC Motor Corp и в него се произвеждат марките Buick, Chevrolet и Cadillac. В другото освен SAIC участва и Guangxi Automobile Group – то произвежда базови модели миниванове без екстри, а отскоро и по-висок клас автомобили.

За миналата година GM, който е вторият най-голям международен автопроизводител в Китай според обема на продажбите си, реализира на местния пазар 3.64 млн. автомобила в сравнение с 4.04 млн. за 2017 г., припомня Reuters.

През последното тримесечие продажбите на достъпния местен модел Baojun са се сринали с 34.9%, а тези на предназначения за масовия пазар Buick – с 20.6%. Луксозният бранд Cadillac обаче бележи 10.9% ръст в продажбите за периода.

През 2018 г. годишните продажби на автомобили в Китай отчетоха спад за пръв път от 90-те години на миналия век насам, а очакванията са през тази година да продължат да се свиват. По данни на CAAM през август понижението им на годишна база е с 6.9%, а числата за септември ще бъдат публикувани следващата седмица, пише още Reuters.

Източник: capital.bg