През последното тримесечие на 2017-а година британската безработица се повиши

...
През последното тримесечие на 2017-а година британската безработица се повиши
Коментари Харесай

Изненадващо нарастване на британската безработица в края на 2017 година

През последното тримесечие на 2017-а година английската безработица се увеличи изненадващо за пръв път от близо две години насам макар следващо увеличение на заетостта, демонстрират данни на формалната английска статистика ONS.

Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за интервала октомври - декември 2017-а година се увеличи до 4,4%, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за поредна стабилизация в рекордното дъно от 4,3% (най-ниска безработица в Обединеното кралство от 1975 година насам и по тъкмо от интервала март – май 1975 година, когато тя беше на равнище от 4,2%), като това съставлява първо покачване на безработицата от началото на 2016-а година насам.

В рамките на трите месеца до края на декември броят на британците без работа се усили с 46 000 до 1,47 милиона, отбелязвайки най-солидно покачване от трите месеца до февруари 2013-а година. Британската статистика обаче уточни, че това изненадващо повишаване на безработица се дължи на обстоятелството, че през последното тримесечие на 2017-а година на пазара на труда навлязоха 59 000 британци, приключили одеве своето обучение.

В същото време общият брой на заетите британци набъбна през последното тримесечие на предходната година с 88 000 до 32,15 милиона, означи ONS. Броят на трудещите се на Острова, които идват от останалата част на Европейски Съюз, пък се покачиха през четвъртото тримесечие със 101 000 (с 4,5%) по отношение на година по-рано, като това съставлява най-слаб напредък от третото тримесечие на 2013-а година. Трябва да се има поради, че ограничението на миграцията от Европейски Съюз беше представена като една от най-важните аргументи за вота на британците през юни 2016-а година в поддръжка на Брекзит.

Молбите за обществени помощи при безработица във Англия пък се намалиха през януари 2018-а година със 7200 след техен напредък с 6200 през декември (низходяща проверка от предишна оценка за покачване с 8600).

Осреднените седмични приходи, изключвайки бонусите, се покачиха през трите месеца до края на декември с 2,5% при упования за по-скромен напредък с 2,4% след покачване с 2,3% през предходните три месеца до ноември в това число. Отчитайки обаче инфлацията, която съгласно ONS набъбна през декември с 3,0%, действителните заплати (инфлационно-коригирани) във Англия де факто се намалиха през интервала октомври - декември с 0,3% по отношение на година по-рано.

Растежът на междинните седмични приходи, включвайки
бонусите, стабилизира през трите месеца до края на декември на равнище от 2,5%, оправдавайки прогнозите на финансовите пазари. И тук обаче действителните приходи на инфлационно-коригирана база не престават да се намаляват с 0,3% по отношение на същия интервал на 2016 година.

Днешните данни са следващо доказателство, че макар към момента доста високата трудова претовареност и ниска безработица, английските семейства не престават да изпитват отрицателното въздействие на растящите цени, което би трябвало да се отрази на вътрешното ползване и респективно на икономическия напредък през последното тримесечие на предходната година.

Британската лира реагира отрицателно на днешните смесени до по-слаби данни, понижавайки се с 0,4% към 7-дневно дъно от 1,3926 $. В същото време еврото нарастна с 0,3% към часови връх за деня от 0,8846 паунда, отскачайки от вчерашно 10-дневно дъно към 0,8805 равнището. /bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР