През последното десетилетие мобилните приложения се превърнаха в неразделна част

...
През последното десетилетие мобилните приложения се превърнаха в неразделна част
Коментари Харесай

Кои са 25-те иконични приложения на десетилетието? Част първа


През последното десетилетие мобилните приложения се трансфораха в неразделна част от нашия живот. iOS App Store и Гугъл Play стартираха в края на предишното десетилетие – през 2008 година и с това обрисуваха доста благоприятни условия, само че тогава надали всеобщия консуматор подозираше, че ще бъде дотолкоз подвластен от тях. Днес техните каталози наброяват милиони приложения, които ни оказват помощ да поддържаме връзка, да срещаме нови хора, да слушаме музика, да се борим против свине с птици… Да, Angry Birds.

Именно заради всичко това, взехме решение да създадем ранглиста на приложенията, които бяха най-издигани в фетиш през миналото десетилетие, когато то е съвсем в края си, и трансформираха света, който познаваме, по един или различен метод.

В тази ранглиста са подбрани най-популярните приложения в разнообразни категории, като несъмнено има стотици други впечатляващи и значими приложения, които не са в този лист. Ако смятате, че знаете такова, което заслужава да бъде включено, споменете го в мненията и ще го прибавим.
НазадНапред13. Instagram

Какво прави? Instagram ви разрешава да споделяте фотоси и видео клипове

Защо е в листата: Instagram промени метода, по който мислим за фотосите и в същото време промени питателните привички на доста от нас (да, добре познаваме хора, които за известно време не можеха да стартират да вечерят умерено, до момента в който не снимат храната си в идеалния кадър). Също по този начин приложението се трансформира в необикновено ефикасен маркетингов инструмент през годините и продължава да се разраства, като към този момент доближава 1 милиард консуматори на месец. Мисля, че повода за продължаващия напредък, е точно развиването по смислени способи. Добавянето на неща като „Истории (Stories) и „Бумеранг“ през последните няколко години, резервира чувството за прохлада и възприемането на тези функционалности е превъзходен метод Instagram да уголемява потребителската си база. Приложението отвори и доста работа за хора с разнообразни свободни специалности – като фрийлансърите да вземем за пример, които са много апетитна опция в ръцете на всеки един маркетингов шеф – те получават своята популярност, а фирмите, които им дават гратис продуктите си, надлежно получават евтина, само че ефикасна реклама.

От друга страна, платформата стана неизменима част от типичния „интернет флирт“ и размяната на фотоси сред познати и непознати.

Не всеки употребява Instagram с някаква цел – за някои е просто място, където да разгласяват своите фотоси, с които се гордеят.
12. Twitter

Какво прави? Социална медийна платформа за издание на текст, фотоси и видеоклипове

Защо е в листата: Тринайсет години след дебюта, никой не би спорил, че Twitter изцяло промени метода, по който светът поддържа връзка. От Арабската пролет, където протестиращите използваха Twitter, освен с цел да координират, само че и да огласят посланието си към света, до международни водачи като президента Доналд Тръмп, който е извънредно деен в Twitter акаунта си, е ясно, че без Twitter връзката не би била това, което познаваме през днешния ден. Въпреки че платформата не беше изключително сполучлива със своите практики по ограничение на речта на омразата, тя към момента е една от най-хубавите и информативни обществени мрежи.
11. Фейсбук

Какво е? Най-голямата обществена мрежа в света

Защо е в листата: Подобно на Twitter, дебютът на Фейсбук предшества десетилетието, само че това е най-познатата и употребена платформа за обществени мрежи в света с близо 2,5 милиарда дейни консуматори. Тя разрешава да се свържете още веднъж със остарели другари и членове на фамилията по целия свят, и по едно и също време да научавате незабавно всичко най-ново от света, а в това време да сте заобиколени и от миймове, видеоклипове с котки, предложения да играете Farmville и вести – действителни и не до такава степен. След късия взрив на MySpace, Фейсбук разпространява обществените медии и ги направи част от мейнстрийма.

Въпреки това, на фона на свадите с поверителността на потребителите и напора на подправени вести, платформата попада под непоколебим надзор след изборите през 2016 година, когато бе упрекната в политическа интервенция.
10. Tinder/Grindr/Bumble

Какво вършат? Приложения за запознанства

Защо са в листата: Никога до в този момент актът на намиране на сътрудник, без значение от вашите потребности и стремежи, не е бил толкоз елементарен. В Tinder прокарвате пръст напряко върху фотографията на някой, който ви се коства за идеалната половинка, и наляво за някого, който не намирате за подобаващ. Хората бързо привикнаха да употребяват приложенията за всичко – от неангажиращи връзки и ежедневни запознанства до търсене на дълготрайни връзки. Grindr е приложение за запознанства от същото семейство, ориентирано към LGBTQ общността, и беше първото, което дебютира, само че Tinder радикално промени онлайн запознанствата. Простотата, с която можете да намерите идеалния на пръв взор човек за вас, е поразителна. Жалко, че човешките връзки надалеч не са толкоз прости…
9. Гугъл Maps

Какво прави? Най-популярното приложение за карти и упътвания в света

Защо е в листата: Честно казано, през днешния ден мъчно може да видите американец, който да потегля на път без тях. Все повече хора се оплакват от неприятно пространствено насочване, мъчно различаване на направления и други, някои са даже ужасени, а точно непознаването на градовете и ориентацията за някои е голяма спънка пред това да стартират да карат.

Благодарение на Гугъл Maps, можете да пътувате на всички места по света, без въобще да се постанова да познавате мястото, където отивате. Просто следвайте напътствията и се чувствайте, все едно играете GTA или нещо сходно, а с помощта на Street View даже може авансово да се запознаете с изгледа на мечтаната дестинация.

Въпреки че съвсем всички избират Гугъл Maps, би трябвало да се признае, че Apple Maps са усъвършенствани доста по отношение на пагубния си старт преди няколко години.
8. Spotify

Какво прави? Услуга за стрийминг на музика

Защо е в листата: Спомням си, когато Spotify дебютира пред 2011 година Изглежда, че излезе от нищото и се промени доста след старта си, само че по-важното е, че промени и музикалната промишленост.

При старта си Spotify се радваше на голяма библиотека с 50 милиона песни като по този метод доминираше множеството си съперници по това време. В последна сметка, Spotify даже накара Apple да направи личната стрийминг услуга за музика, наречена Apple Music, която също има достъп до над 50 милиона песни.
7. Slack

Какво прави? Платформа за мигновени известия

Защо е в листата? Какво прави Slack по-различен от милионите други приложения и услуги за чат и мигновени известия, пръкнали се за последните 25 години? Най-вече, това е интеграцията му с други приложения и методът, по който се слива с вашата работа, без значение каква я те. Днес съвсем всеки офис чиновник стартира деня си със Slack и имейл.

Но приложението не е потребно единствено за работа. Тъй като фамилният живот става все по-натоварен, от ден на ден американски фамилии стартират да употребяват Slack за другарство, което е по едно и също време необичайно, само че и забавно. Но като всеки добър инструмент, нещата се свеждат до това по какъв начин го употребявате – през днешния ден към момента има диспути дали Slack покачва или утежнява продуктивността на чиновниците.
6. Uber/Lyft

Какво вършат? Свързват хората, които обичат да карат и имат автомобил и тези, които търсят таксиметров транспорт в града.

Защо са в листата: Uber е в действителност забавна платформа – дава опция на хората, които имат положителни шофьорски умения и желаят да оферират услуги да транспортират тези, които търсят безвреден, бърз и елементарен превоз в градска среда. В Uber можете да се разплащате с дебитна карта през приложението, което го прави в действителност комфортна услуга. За доста младежи през днешния ден е мъчно да си показват да пътуват по различен метод, с изключение на с Uber.

Разбира се, всеки разкош има своята цена. Uber и Lyft са изправени пред правосъдни каузи за хипотетични полови похищения от страна на водачи, а от ден на ден градове по света им постановат нападателни регулации или ги не разрешават (в България услугата е неразрешена от години), а водачите се бият за по-добро възнаграждение. И до момента в който всички тези спомагателни коли на улицата могат да задушат графика в градовете, тези две приложения въпреки всичко изиграват голяма роля в визиите ни за споделения превоз през десетилетието.
5. Venmo

Какво прави? Позволява ви да изпращате цифрово парични преводи на други лица

Защо е в листата: През миналото десетилетие, свикнахме все по-рядко да носим пари в брой, а когато това се случи, те да са все по-малки суми. До огромна степен това е разбираемо, само че и даже бихме споделили потребно. Все отново обаче от време на време може да ви се наложи да би трябвало да платите нещо в брой – да вземем за пример вечеряте в ресторант с другари и би трябвало да си разделите сметката. Ето в такива моменти, идва ролята на приложения като Venmo – с тях можете незабавно да прехвърлите пари на другар, прочут или просто човек на свободна процедура или с дребна търговия, когато желаете да купите нещо от него.
4. Angry Birds

Какво прави? Игра, в която стреляте птици по комплицирани структури в опит да убиете свине

Защо е в листата: В ранните си дни Angry Birds беше толкоз известна, че съвсем всеки на улицата я играете. Макар и сюжетът на играта да не съставлява кой знае каква художествена имплементация, методът, по който ни сподели до какъв брой авторитетна и известна може да стане една мобилна игра, е неоспорим. След дебютът на истинската игра, се появяват два кино лентата и обилие от версии на играта, като Angry Birds към момента е доста известен франчайз и продължава да се развива с времето, последно с Andry Birds AR.
3. Candy Crush Saga

Какво съставлява? Мач-три пъзел игра

Защо е в листата: Когато видите десетки хора към вас, които въобще не знаят смисъла на думата геймър, да харчат пари за игра, то незабавно би трябвало да ви стане ясно, че нещата не са елементарни. Макар и играта да не е нещо изключително от просто конструирана стратегическа басня, а образните изображения да са прекомерно „захаросани“, без подозрение това е една от най-популярните „мач-три“ пъзел игри.
2. Pokemon Go

Какво прави? Първата огромна AR игра, основана на вселената на Pokemon.

Защо е в листата: Когато играта започва през 2016 година, се трансформира в същински феномен. Играеха я съвсем всички – от пеленачета (да, няма грешка) до възрастни. В някакъв миг, тази игра беше обсебила толкоз доста света, че даже чухме за редица неприятни произшествия и случаи на неразумно държание на улицата, породено от усвояване на вниманието от играта.

Макар и да изгуби по-голямата част от аудиторията си и да беше просто кратковременен тренд, граничещ с всеобща нервност (и до през днешния ден не ни излиза наяве защо), планът беше в действителност сполучлив и генерира големи доходи. По-рано тази година, играта трансферира 1 милиард изтегляния. Формулата за триумф беше елементарна: Комбинирате към този момент действителен сполучлив франчайз с нова технология и солидни обществени връзки – имате идната международна фикс идея.
1. Vine

Какво прави? Видео платформа, която ви разрешава да вършиме видеоклипове с дължина от шест секунди и да ги споделяте.

Защо е в листата: След вълнуващото си начало през 2012 година, Vine беше прекъсната от компанията майка Twitter през 2016 година На фона на възходящата конкуренция, изключително от Instagram, решението изглеждаше рационално.

Но през 4-годишното си битие Vine бързо разпространява късите видео клипове и тяхното шерване. Даде ни опция да изразим най-оригиналната си, артистична и завладяваща концепция или скимване на деня в шест секунди, което беше едно от най-готините и предизвикателни неща, които можехме да забележим в света на обществените мрежи.

И въпреки и през днешния ден Vine да не съществува, през днешния ден всеобщата нервност е по китайското приложение TikTok, което на процедура дава съвсем същите благоприятни условия. Дали то ще се трансформира в иконично за идващото десетилетие, следва да разберем.

Следва продължение…
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР