През последното десетилетие Китай инвестира много пари в Субсахарска Африка

...
През последното десетилетие Китай инвестира много пари в Субсахарска Африка
Коментари Харесай

Бъдещето е в Африка. И Китай го знае

През последното десетилетие Китай влага доста пари в Субсахарска Африка - над $200 милиарда. Някои западни наблюдаващи се тормозят, че това ще се трансформира в нова форма на колониализм. Имайки поради историята на континента с европейските заевоеватели и богати страни, които се пробват да се възползват на ниска цена от естествените запаси, това терзание е обяснимо.

Но макар че Китай от време на време може да се държи по подобен неприятелски и грабителски метод - да вземем за пример, когато стопански нелогични планове натоварват африкански компании и държавни управления с дълг, който няма да може да бъде изплатен - новите вложения в Африка мъчно могат да бъдат съпоставени със остарелия колониализм, написа Bloomberg.

Колониализмът постоянно се е употребявал за добиване на естествени запаси и от време на време рабски труд. Въпреки че Китай си обезпечава достъп до естествени запаси, и това е една от главните цели, вложенията ѝ в Африка надвишават тези промишлености.

Секторите, които получават най-вече пари от Китай, са бизнес услугите, търговията на дребно, вносът и износът, строителството, превоза и пощенски услуги. В Етиопия Китай налива средства в производството на облекла - нормално първата стъпка към индустриализацията.

Получаването на задгранични вложения не е единственият метод, по който една страна може да се индустриализира. Но както Китай потвърди през последните няколко десетилетия, привличането на непознат капитал е основна част от ефикасната тактика за напредък.

Когато компания от Китай - или Съединени американски щати, Япония, Франция или където и да било другаде - наеме африканци за произвеждане на облекла, програмиране или строителство, африканските служащи мигновено се възползват от редица преимущества. Това дава и доходи за локалните бизнесмени, които основават нови бизнеси, посредством които продават артикули или услуги на задграничните компании и техните служащи.

 Скоро 40% от рисково бедните хора ще живеят в едвам две страни
Скоро 40% от рисково бедните хора ще живеят в едвам две страни

Скоростният растеж на популацията в Африка пречи на подобряването на изискванията на живот

А в случай че страните са задоволително умни да се снабдят с задграничната технология, това може да докара до дълготрайно нарастване на продуктивността. Докато африканците научават нови техники, хрумвания и трикове от задграничните компании, те ще придобият опцията да задържат все по-голям дял от цената, основана от задграничните вложения. И до момента в който продуктивността пораства, цената също ще нараства.

Междувременно африканските държавно управление ще управляват достъпа до все по-голям международен дял от млади клиенти - и ще могат да употребяват това, с цел да получават от ден на ден - пари, технология и положителни условия по договорите - от интернационалните компании.

И вместо да стоят в профил и да гледат, западните страни би трябвало да стартират да вършат същото като Китай, и даже да надминат страната в опитите ѝ да се възползва от разрастващите се пазари.Най-голямата причина Африка да бъде толкоз значима е популацията. Ако погледнем която и да е карта на раждаемостта, елементарно ще забележим, че с няколко дребни изключения, Субсахарска Африка е единственото място в света, в което към момента има големи фамилии. Въпреки че техният размер ще понижава със замогването на популацията - и това към този момент се случва - чака се Африка да регистрира по-голям растеж на популацията от където и да е било другаде по света.

До края на този век една трета от популацията по света, и все по-голям дял от младежите, ще бъде от Африка. Бъдещето на Африка е и бъдещето на човечеството.

И до момента в който континентът става все по-населен, фирмите, които към този момент са открили наличие, ще бъдат по-добре позиционирани да продават на пазара там, когато хората там стартират да забогатяват. Те ще имат познанията за него, връзките и каналите за дистрибуция, с цел да победят съперниците, които не са вложили рано.

 Китай даде обещание да подари още $60 милиарда на Африка
Китай даде обещание да подари още $60 милиарда на Африка

Пекин уголемява въздействието си с помощта на дълбоките си джобове

Няколко други трендове също карат Африка да наподобява апетитна хапка. Нивото на просветеност се усилва бързо. Смъртността от малария е намаляла на половина от началото на века, а гладът и детската смъртност също понижават внезапно. По-здраво и по-образовано население е доста по-способно да чете указания, да всмуква информация и да се появява на работното си място всеки ден.

В същото време ръководството също се усъвършенства. Големите войни от последните две десетилетия съвсем завършиха. Демокрацията също настава, като военните преврати и автократите понижават. По-стабилни и демократични държавни управления значат по-благоприятна среда за бизнеса.

Вторият въпрос е в какво да се влага. Африка към момента не е съперник на Китай що се отнася до индустриалните разноски, само че до момента в който заплатите в Поднебесната империя не престават да порастват, разликата понижава.

Но още по-голям бранш може да са услугите. Кения, Руанда, Сенегал и Южна Африка се трансформират в водачи при IT услугите. А и до момента в който производството от ден на ден се автоматизира, услугите ще стават все по-значими.Третата опция е в инфраструктура и жилища. Милиардите млади африканци имат потребност от покрив над главата си и пътища, по които да пътуват; слънчева сила за климатиците, водна инфраструктура и така нататък

Затова западните страни и компании не би трябвало да се тормозят, че вложението в Африка значи повторение на греховете на предците им. В актуалната международна стопанска система намирането на продуктивни промишлености е по-важно от извличането на запаси. Китай го схваща и по тази причина прави оценка големия капацитет на Африка. Западът също би трябвало да го направи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР