Кандидатът за президент на Гватемала Сандра Торес се опира на консервативни ценности, противопоставяйки се на гей браковете

...
През последното десетилетие кандидатът за президент на Гватемала Сандра Торес
Коментари Харесай

През последното десетилетие кандидатът за президент на Гватемала Сандра Торес се движеше надясно в политическия спектър, тъй като многократно се опита да спечели президентския пост

BySONIA PÉREZ D. Associated Press 12 август 2023 г., 4:11 ч. Избори на 25 юни. И двете й предишни поражения дойдоха на втория тур. Така че, макар да не беше изненада да намери Торес на балотаж, опонентът й със сигурност е шокиран.

В дните преди гласуването на първия кръг Аревало, който до голяма степен водеше кампания за изкореняване на корупцията, почти не участваше в политическите разговори в страната. Той беше под 3%, зад седем други кандидати. Но резултатите му дадоха 11% от гласовете — достатъчно, за да му осигурят второто място на балотажа.

В първия тур конкуренцията на Торес дойде предимно от други консервативни популисти. Сега гласоподавателите са изправени пред реален избор между консервативни и прогресивни предложения, а Торес апелира към консервативните социални ценности на гватемалците при всяка възможност.

Луис Мак, политолог с Университетът Сан Карлос каза, че настоящата кампания на Торес е част от тенденция в региона за вкарване на религията в изборите. „Това е открита манипулация на политиката и вярата“, каза той.

Торес не е имал подкрепата на евангелските църкви в страната, които са били по-тясно свързани с администрацията на отиващия си президент Алехандро Джаматей, каза Дейвид Пинеда, президент на Гватемалската светска хуманистична асоциация.

Но ако Аревало спечели, църквите ще се страхуват да не загубят близките си отношения с правителството и може да се изправят пред нежелан контрол върху финансите си, каза Пинеда.

Докато се регистрира като подгласник на Торес, 47-годишният Ромео Гуера беше пастор на християнската мисионерска църква Сион, основана от баща му в град Гватемала. Противоположна партия се опита да блокира кандидатурата на Гера на основание, че конституцията на Гватемала забранява на духовенството да се кандидатира за длъжност. Но върховният съд на нацията го разреши.

Гера не беше част от кампаниите на Торес и изглежда неудобно да говори извън амвона. Но наскоро той се срещна с десетки евангелски пастори заедно с Торес, който предложи създаването на министерство по религиозните въпроси.

Евангелските пастори в Гватемала имат история на заставане срещу левичарите, като някои от тях разпространяват правителствена пропаганда срещу левите партизани в края на 70-те и началото на 80-те по време на гражданската война в страната.

Малко след като Аревало спечели мястото си на балотажа, евангелският пастор Серхио Енрикес от Ebenezer Ministries каза на своята конгрегация „трябва да се молим много, за да не позволим на този комунист от ( Движението за семена), за да го направим.“ Други пастори в мега църкви в Гватемала не бяха толкова категорични, но наблегнаха на въпроси като абортите и еднополовите бракове, както направи Торес.

В Сан Хуан През неотдавнашната неделя в Сакатепекес стотици жени от коренното население се наредиха на опашка за безплатна пазарска чанта за многократна употреба, преди Торес да говори. Четири часа по-късно кандидатът пристигна с хеликоптер.

Кампанията на Торес е безсрамно популистка, изпълнена с обещания за бедните общности. Тя каза, че като президент ще раздаде 1 милион компютри на ученици, стипендии за покриване на разходите за училище и големи торби с основни хранителни продукти, доставяни ежемесечно до прага на семействата.

Тя напомня на семействата, че са получавали подобни торби с продукти, когато е била първа дама, и кима.

Тя каза, че откакто бившият съпруг на Торес напусна властта преди почти десетилетие, улиците, които са предимно мръсни, не са поддържани и има повече недохранване, бедност и престъпност.

Сега семейството й трябва да плаща пари за защита на бандите, за да гарантира безопасността им, каза тя. „Те искат $65 за начало и след това $45 всеки месец. Не можеш да го направиш“, каза Сарпек, чийто съпруг работи за минимална заплата в монтажен завод.

Лазаро Борор, 38, каза, че е дошъл да чуе Торес че може да реши кой кандидат да подкрепи. Той каза, че вярва, че Торес ще раздава торби с храна, ако бъде избран, „но не мисля, че тя ще спре корупцията“.

Борър каза, че е свикнал кандидатите да дават обещания по време на изборите, но след това да забравят тези, които са ги поставили на поста.

„Те правят нещо само през първите няколко месеца, след което ни забравят“, каза той.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР