През последния месец Възраждане отговаря за 37% от всички политически

...
През последния месец Възраждане отговаря за 37% от всички политически
Коментари Харесай

Предизборната кампания във Facebook: "Възраждане" и всички останали

През последния месец " Възраждане " дава отговор за 37% от всички политически интеракции в българския Фейсбук Кампанията на партията се базира на нападателно, само че изключително добре ориентирано наличие Партията бележи спад в интеракциите по отношение на март-април, втори са ГЕРБ и " Продължаваме промяната "
Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов постоянно приказва за проектите си партията му да ръководи независимо България. В действителния свят това е по-скоро научна фантастика - даже " Възраждане " да изкара три пъти по-висок резултат, в сравнение с приблизително предвиждат социолозите, партията отново не би могла да доближи даже 100 депутати. Не по този начин биха стояли нещата, в случай че Костадинов можеше да трансформира Фейсбук превъзходството си в избирателен резултат: през последния месец общо 37% от всички интеракции със страници и профили на политически партии са на такива, свързани с " Възраждане " - над 1.4 млн. лайкове, споделяния и мнения. На далечно второ и трето място са ГЕРБ (17%) и " Продължаваме промяната " (10%).

Разгледани страница по страница, 24% от всички интеракции - лайкове, мнения и споделяния принадлежат персонално на Костадин Костадинов. Показателно за превъзходството му е, че на второ място се подрежда формалната страница на " Възраждане " и едвам след тях - " Продължаваме Промяната " и Слави Трифонов.
Реклама
Но картината е по-сложна, в сравнение с наподобява. Костадинов и " Възраждане " в действителност изживяват спад, откакто доближиха пика си през март и април, при започване на войната в Украйна. Същевременно акцията на " Възраждане " във Фейсбук е съвсем безвъзмездна - общо двете огромни страници са изхарчили под 50 хиляди лева за реклами през последните три години, до момента в който за същия интервал от време " Да, България " и свързани страници да вземем за пример са изхарчили над 1 млн. лева Значителна е и сметката на " Продължаваме промяната ", която за късото си битие е изхарчила близо 300 хиляди лева, от които 20 хиляди лева единствено в седмицата сред 6 и 13 септември.

Големият % на ГЕРБ от броя интеракции също е, меко казано, залъгващ, тъй като се дължи на в пъти повече изявления, в сравнение с останалите три огромни Фейсбук партии, взети дружно. За последния месец страниците на ГЕРБ са разгласили общо над 11 хиляди пъти, до момента в който " Възраждане " и " Продължаваме промяната " да вземем за пример са разгласили надлежно 1900 и 1600 пъти. Едно от обясненията за това е, че ГЕРБ няма мощна централна страница, а разчита на стотиците общински, регионални и личностни страници, което прави измерването на тяхната успеваемост сложна задача.
Източник: Facebook/Данни за положително
Обясненията за Фейсбук феномените в българската политика са доста - огромна част от интеракциите на Костадинов да вземем за пример са отрицателни, само че те му оказват помощ да се появява на допустимо най-вече места. По-важният въпрос е дали Фейсбук акциите печелят гласове, откакто към този момент от години новинарските потоци на потребителите са претъпкани с политика, а от година и половина насам всички са в непрекъсната предизборна акция.
Костадин Костадинов, инфлуенсър
Зад триумфа на Костадинов и " Възраждане " в обществените мрежи стои едно просто пояснение със комплицирани измерения: Костадинов не е тъкмо политик. Той е по-скоро инфлуенсър, който качва постоянно наличие и кара напълно гласно стотиците си хиляди почитатели да го споделят и разясняват (което те правят), с цел да може то да се появи във фийда на колкото се може повече хора. Освен това профилът залага на фотоси, къси видеа и компактни послания - такива, каквито логаритъмът на Фейсбук харесва и постоянно предлага на потребителите.
Реклама
Зад акцията на " Възраждане " стои Анна Христова, притежател на компанията за маркетинг в обществените мрежи " Адлайн ". Преди да стартира да работи с партията, тя е отпред на профилите в обществените мрежи на " Исторически парк ", също изключително сполучлива страница със сходни послания, която не харчи пари за реклама. За Христова се знае малко, само че тя бе един от " героите " в оповестените от Елена Гунчева фотоси на вътрешнопартийни чатове. В тях да вземем за пример Христова споделя, че е употребила функционалност на Фейсбук, която разрешава заличаване на всички мнения с дадена дума - в тази ситуация " Копейкин ". В подтекста от преди няколко месеца тя предлага да се наложи цензура и на думите " цивилен митинг ". На уеб страницата на компанията през август 2021 година тя разгласява и.

Няколко са главните детайли на акцията на " Възраждане ":

първо, тя в никакъв случай не стопира второ, тя поражда страсти - затова и реакции, мнения, споделяния трето и може би най-важно е, че тя е съвсем напълно органична.

Броят на рекламите на партията е пренебрежимо дребен, както и изхарчената сума пари. Това е в звук с една от теориите в обществения маркетинг, която споделя, че един път щом започнеш да плащаш, органичното постигане до консуматори пада дотолкоз, че нямаш различен избор, с изключение на да продължиш да даваш пари на обществените мрежи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР