През последния месец нещата около плазмата драматично се промениха. Промениха

...
През последния месец нещата около плазмата драматично се промениха. Промениха
Коментари Харесай

Експерт: Дарената плазма закъснява прекалено много, трябват повече центрове

През последния месец нещата към плазмата трагично се трансформираха. Промениха се взаимоотношенията сред участниците в процеса – кръвния център, лекуващия доктор и околните на болния, които желаят да дарят плазма. Под напън те започнаха да постановат свои правила. Това изясни доктор Павлина Михайлова от Сдружението за лекуване на Covid-19 с рековалесцентна плазма.
Допреди месец хората даряваха плазма безплатно като взаимен акт. Стана по този начин, че плазма, дарена от близки на заболели, не стига до тях дни наред. Затова и под натиска на околните стартира поименно даряване на плазма. Тя обаче още веднъж закъснява да стигне до лекаря, описа доктор Михайлова в предаването „ Преди всички “.
Каква е картината? Лекуващият доктор желае плазма от съответния кръвен център. Той си прави искане, по кое време ще получи плазма, му дават отговор от кръвния център. Паникьосаните близки на болния се намесват в този развой и стартират да звънят на лекаря и на кръвния център. В кръвния център записват за една седмица напред, а през това време индивидът може да почине, сподели доктор Павлина Михайлова. По думите ѝ близкият човек е в патова обстановка. Той желае да подари, а подарява чак след седмица. В отговор кръвният център дава втора алтернатива – да се подари незабавно, без записване, цяла кръв.
 Какво би трябвало да знаем за даряването на кръвна плазма Какво би трябвало да знаем за даряването на кръвна плазма
Български лекарски съюз и Сдружение " Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма " стартират Информационна акция за разпространение...
Това е проблематично и рисково за преболедувалия ковид, счита доктор Михайлова. „ Вие си представете – човек е боледувал преди два месеца от Covid и в този момент, без да му се разяснят някакви неща, му се споделя – ела, подари цяла кръв. От тази цяла кръв се извлича една доза плазма, при другата процедура – плазмафереза, се извличат три дози. Никой не знае какви са дълготрайните последствия от тази подла болест. Ти си бил болен преди два месеца и в този момент отиваш да даряваш нещо, което е толкоз значимо за теб – цяла кръв “.
За нас това не е задоволително, в случай че могат да се разкрият кръвни центрове в още няколко регионални града, разяснява доктор Михайлова. „ Там, където има опция, да се отвори пункт за даряване на плазма, където има доктор – да се отвори “, моли тя и посочи, че става дума за краткотрайно откриване на такива центрове до края на пандемията. „ Могат да бъдат избавени десетки, стотици хора “.
Държавата до момента трябваше да обезпечи съоръжение за функциониращите районни кръвни центрове, уточни още доктор Павлина Михайлова. Апарати за плазмафереза втора ръка костват към 40 хиляди лв..
Много е значимо лекарите, които ползват лекуването с плазма, да бъдат наясно с последните международни протоколи, посочи доктор Павлина Михайлова. Утре в 18 часа Сдружението за лекуване на Covid-19 с рековалесцентна плазма провежда уебинар по тематиката за лекари от страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР