През последните три години е регистрирано рязко увеличаване на броя

...
През последните три години е регистрирано рязко увеличаване на броя
Коментари Харесай

Бум на македонци, които са станали български граждани

През последните три години е записано внезапно увеличение на броя на македонците, които са станали български жители.

Това сочи публична информация на Министерството на правораздаването, оповестява.

Дори в годините, когато светът беше затворен от пандемията от ковид, през 2020 и 2021 година, броят на македонците получили българско поданство е в пъти по-голям от този от предходните години.

Само през 2020 година техният брой е над 9 хиляди души, а през 2021 година е 7692 или близо половината от всички получили българско поданство през тази година 15 167 души.

За съпоставяне в интервала 2013-2019 година сред 1867 и 6193 македонци стават български жители, само че даже и тогава техният брой е доста по-голям от броя на получилите българско поданство от други страни.

За последните 15 години броят на македонците с български паспорт е 86 566 души, което е над половината от всички получили българско поданство - 162 865 души. Македонските българи са над три пъти повече от представителите на идната страна в листата – Молдова.

Към днешна дата чакащите за издаване на декрет за приемане на българско гражданствомакедонци са близо 3500 души.

Статистиката от последните 3 години изрично потвърждава, че македонците не се въздействат от антибългарската нервност в РСМ и не престават да търсят българско поданство.

От данните, с които разполага БГНЕС, ясно личи, че максимален е ползата към българското поданство в страните, където исторически са живели и живеят огромни български общности.

Веднага след районен съд Македония по брой получено българско поданство се подрежда Молдова, където още в края на XVIII и началото на XIX век се преселват доста българи. 26 161 поданици на тази някогашна руска република през днешния ден са с български паспорти. Броят на украинските българи е на половината на молдовските – 14 391.

Българското поданство се цени и в Сърбия, където в Западните околности, само че и в Пирот и даже Ниш живеят наши сънародници, които по силата на редица несправедливи контракти, са останали в тази балканска страна. За интервала от 2007 до 2021 година 9494 поданици на Сърбия са станали българи и европейци.

В Албания, която зачита правата на българите, за разлика от някои свои съседи в Западните Балкани, и обичайно има положителни връзки с нас, 5732 души са получили българско поданство.

Останалите страни, в които българското поданство се цени, са Армения, Ливан, Ирак, Сирия, Афганистан, Виетнам. За посочения интервал приблизително по няколко десетки жители на тези страни са се сдобивали с български паспорт. Малко по-голяма е броя при Русия и Израел, където приказваме за по няколко стотин на година, които са станали български жители. Любопитното тук е, че измежду руснаците, получили български паспорт има доста евреи, а измежду израелските жители – доста от Русия. Те нормално имат собствен бизнес или ваканционен парцел у нас. А най-известният образец е може би състезателката по фигурно пързаляне Александра Фейгин, която почтено показа страната ни на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Информация за непознатите жители, подали молба за придобиване на българско поданство, въз основа на която през 2021 година са формирани преписки за придобиване на българско поданство, а точно: общо 16 591 броя за посочения интервал, които са жители на следните страни: Република Северна Македония – 3 447 бр.; Република Молдова – 3 055 бр.; Русия – 1 308 бр.; Израел – 294 бр.; Украйна – 3 190 бр.; Турция – 1 636 бр.; Албания – 1 585 бр.; Сърбия – 1 271 бр.; Ирак – 43 бр.; Армения – 78 бр.; Афганистан – 26 бр.; Ливан – 43 бр.; Сирия – 142 бр.; Виетнам – 18 бр. и други – 455 бр.

Съгласно наредбата на член 13, алинея 1 от Наредба № 1 от 19 февруари 1999 година за използване на Глава пета от Закона за българското поданство молбите и предложенията за смяна на поданството се одобряват и записват в Министерство на правораздаването, като за приемането и регистрирането им лицата резервират авансово дата и час посредством автоматизираната осведомителна система по член 14а, алинея 1 от Наредбата. Към сегашния миг посредством предоставения посредством автоматизираната осведомителна система график са резервирани часове за подаване на документи и осъществяване на изявление до 30.06.2022 година

Едновременно с това лицата имат опция да подават документи за смяна на поданството си, с изключение на в Министерството на правораздаването, и в дипломатическо или консулско посланичество на Република България в чужбина, които на по-късен стадий постъпват в Министерството на правораздаването посредством дирекция „ Консулски връзки “ към Министерството на външните работи. В тази връзка не е допустимо да предоставим информация за непознатите жители, които чакат да получат българско поданство.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР