През последните шест месеца войната на Русия донесе смърт, разрушения

...
През последните шест месеца войната на Русия донесе смърт, разрушения
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Как руската инвазия промени Европа – държава по държава

През последните шест месеца войната на Русия донесе гибел, опустошения и премеждия в Украйна. Но по какъв начин спорът промени останалата част от Европа?

 

От Дейвид Хът и Верена Шад

Войната провокира апели за спор по отношение на десетилетната религия на Австрия в неутралитета.

Политиката, която датира от 1955 година, когато страната е окупирана от съюзническите сили, значи, че Австрия не е част от военния съюз НАТО.

Въпреки това, в светлината на съветската инвазия,.

" Необходим е сериозен спор за плюсовете и минусите на неутралитета, макар че голямото болшинство от популацията поддържа съвсем митичния неутралитет ", споделя Алфред Герстл от Виенския университет.

Канцлерът Карл Нехамер " ясно изрази желанието си да не се разисква този сензитивен въпрос тъкмо в този момент ", добави Герстл.

 
 Karl Nehammer Ap Канцлерът на Австрия Карл Нехамер приказва по време на конференция след срещата си с съветския президент Владимир Путин в Москва, Русия, понеделник, 11 април 2022 година Снимка: AP
 

Идеята, че неутралитетът не би трябвало да се разисква, се поддържа и от публичното мнение, сочи изследване.

За да подчертае тази неутрална позиция, в средата на април Нехамер стана първият европейски водач, който посети съветския президент Владимир Путин за диалози на четири очи от началото на войната.

 

От Андреа Карло

Белгия отсрочи прекъсването на нуклеарните си електроцентрали заради опасения, че войната в Украйна може да докара до.

Страната, която сега разполага със седем реактора, възнамеряваше последователно да се откаже от нуклеарната сила до 2025 година Но повишаващите се цени на газа и рискът от преустановяване на доставки за Европа доведоха до смяна на решението.

Белгия съобщи, че в този момент ще отсрочи последователното прекъсване на нуклеарната сила с 10 години - до 2035 година

 

От Euronews Bulgaria

Войната в Украйна докара до бързо утежняване на връзките сред Москва и България, някогашен руски съдружник по време на комунистическия режим.

Прозападното съдружно държавно управление на Кирил Петков поддържа глобите на Европейски Съюз против Русия и отхвърли настояването на Москва да заплаща за внасяния съветски газ в рубли. Това докара до прекъсване на доставките на газ от Газпром за страната, която е съвсем напълно подвластна от вноса на съветска сила.

През юли Петков и гръцкият му сътрудник откриха сред двете страни, по който да се внася сила от Азербайджан.

 
 Petkov Micotakis Кирил Петков и Кириакос Мицотакис на откриването на интерконектора България - Гърция
 

Няколко седмици по-рано, откакто войната в Украйна бе един от проблемите, които разкриха разделянето в ръководещата коалиция. Нови избори са планувани за началото на октомври.

Междувременно в София се организираха, че настоящето служебно държавно управление ще възобнови договарянията с " Газпром " за връщане на.

Войната също по този начин акцентира разделянето в българското общество, провокирано от необятното разпространяване на дезинформация за протичащото се в Украйна. 

През май балканско изследване на " Галъп интернешънъл Болкан " сподели, че съвсем една четвърт от интервюираните ( 23,3 % ) поддържат войната на Владимир Путин в Украйна. Същото изследване сподели, че 58,8% не утвърждават съветската инвазия.

 

От Верена Шад

Никоя друга огромна страна в Европейския съюз не е толкоз подвластна от съветската сила, колкото Германия. Затова вероятността " Газпром " да ограничи доставките на газ през идващите месеци.

Всъщност по време на неотдавнашната гореща вълна германците побързаха да купят електрически нагреватели с вентилатор, с цел да се приготвят за възможна енергийна рецесия тази зима.

Междувременно държавното управление постанова икономии на сила в обществения бранш, с цел да се изпълнят резервоарите за предпазване на газ преди зимата, както и такса за газ от 2,4 цента на киловатчас , в допълнение към към този момент фрапантно увеличената цена за газ. Така че за германците може да стане в действителност скъпо, като едно четиричленно домакинство може да чака да заплати към 500 евро повече на година, без да се включва Данък добавена стойност.

Тези спомагателни разноски могат да доведат до в дълготраен проект. Критиците и последователите на тайните теории към този момент заеха позиции, с цел да пропагандират още веднъж против страната. Рисуват се облици на " зима на гнева " с невиждани национални въстания, изключително в обществените медии.

Но професор Уве Демеле от Университета за приложни науки в Еберсвалде съобщи, че сходен сюжет за съдбоносен ден е мощно пресилен.

" Загуби като високата цена на газа евентуално ще бъдат признати, стига да не заплашват съществуването им ", сподели той пред Euronews.

Встрани от цените на силата, друга огромна тематика в Германия са доставките на оръжие за Украйна.

 
 Olaf Scholz Канцлерът на Германия Олаф Шолц, Снимка: AP
 

Канцлерът Олаф Шолц беше подложен на критика в цяла Европа за съмнението си да изпрати тежки оръжия в помощ на Киев.

Германия също по този начин се ангажира да похарчи 100 милиарда евро за модернизиране на армията си, което е огромен проблем в страна, в която пацифистките настроения са мощни в светлината на нацистките зверства по време на Втората международна война.

 

От Андреа Карло

Докато Швеция и Финландия привлякоха вниманието, като оповестиха, че желаят да се причислят към НАТО в отговор на войната в Украйна, Дания също взе историческо решение.

Макар и член-основател на НАТО, Копенхаген дълго време се отхвърляше от присъединяване в политиките на Европейски Съюз в региона на защитата. Това обаче ще се промени след референдума през юни, на който 66,9 % от датчаните поддържаха присъединението на Дания към Брюксел.

 

 
 Mette Frederiksen Denmark Датският министър-председател Мете Фредериксен. Снимка: AP
 

" Тази вечер Дания изпрати доста значим сигнал ", съобщи датският министър-председател Мете Фредериксен малко след оповестяването на резултата.

" Към нашите съдружници в Европа и НАТО, както и към (руския президент Владимир) Путин. Показваме, че когато Путин нахлуе в свободна страна и заплаши стабилността в Европа, ние другите се сплотяваме.

" Сега Дания може да взе участие в европейското съдействие в региона на защитата и сигурността. И за това съм доста, доста благополучен. "

 

Естония е най-горещата точка на инфлацията в Европа - при започване на този месец годишният й ритъм доближи 23,2%.

Но внезапното повишаване на цените, дължащо се на възходящите разноски за сила, породени от войната, съвсем не промени позицията на Естония като един от водещите гласове на континента в поддръжка на Украйна. Талин е дал 250 млн. евро военна помощ на Украйна - една трета от годишния бюджет за защита на страната.

Естония, която в предишното беше част от Съветския съюз, одобри 50 000 украински бежанци (което се равнява на 4% от популацията ѝ), прикани за по-строги наказания против Русия и неотдавна забрани на руснаци да влизат в страната.

Страната също по този начин стартира да отстранява монументи от руската ера от публични места в цялата страна.

Талин се ангажира да спре вноса на съветски газ и като отплата построява плаващ терминал за полутечен природен газ в Палдиски.

 

 
 Talin Demontaj Ap Демонтаж на руски танк Т-34, който е бил монумент в Нарва. Снимка: AP
От Андреа Карло и Амаранта Зермено

По време на рецесия най-често се разкриват политическите разломи и в тази ситуация с съдружното държавно управление на Испания, войната в Украйна не е изключение.

Настоящата администрация, ръководена от лявоцентристкия министър-председател Педро Санчес , включва още трима сътрудници: твърдо левите Unidas Podemos, UP , социалистическите каталунски En Comú Podem, ECP и националистическите Galicia en Común, GeC
 Pedro Sanchez Spain Ap Испанският министър-председател Педро Санчес, фотография: AP
 

В седмиците преди нахлуването на Русия в Украйна напрежението към този момент излизаше на повърхността, защото обединението се виждаше разграничена по въпроса за присъединяване на НАТО.

Докато Санчес поддържа напъните на алианса и се съгласи да изпрати изтребители и кораби в Източна Европа с вярата да възпре Русия - което по подигравка на ориста го причисли към дясноцентристката опозиционна партия - министърът на равенството Ирене Монтеро от " Унидас Подемос " разкритикува тези проекти и ги видя като водещи до по-нататъшна ескалация.

От началото на спора тези различия не са преодолени. През юли Мадрид се ангажира да усили военните си разноски като част от задачата на НАТО да отделя 2% от Брутният вътрешен продукт за защита.

Правителството утвърди еднократен разход в размер на съвсем един милиарда евро, който ще отиде за покриване на непредвидени разноски, подбудени от нахлуването на Русия в Украйна.

" Много е просто да се разбере: това, което се харчи за танкове, не се харчи за лечебни заведения ", съобщи представителят на " Подемос " Пабло Еченике, отговаряйки на позицията на своята партия по отношение на увеличените разноски за защита.

 

От Андреа Карло

Италия се причисли към Европа в поддръжката си за Украйна. Италианците одобриха украинци в страната и домовете си - почти 160 000 души, което е вторият максимален брой в Западна Европа след Германия - и се счита, че националното държавно управление е предоставило на Киев тежко въоръжение на стойност над 150 млн. евро.

Въпреки това има признаци, че поддръжката на страната за Украйна може да стартира да се разколебава, защото инфлацията, възходящите цени на силата и цялостното възприятие на отмалялост от войната стартират да се демонстрират при забележителна част от италианската общност.

По начало връзките на Италия с Русия през последните няколко десетилетия са комплицирани. По време на мандата на Силвио Берлускони през 2000 година връзките сред Москва и Рим се затоплиха и в последна сметка страната получи към 40% от енергийния си импорт от Русия.

Макар че всички водещи италиански политически партии осъдиха Владимир Путин и нашествието му в Украйна, измежду няколко партии, изключително вдясно, се разпространиха проруски благосклонности. През 2015 година водачът на популистката Северна лига Матео Салвини се опълчи на глобите против Русия поради нашествието ѝ в Крим.

 

 
 Mario Draghi Dragi Ap Премиерът на Италия Марио Драги. Снимка: AP
 

След нахлуването в Украйна няколко видни общественици показаха позиции, които бяха окачествени като " меки " или даже апологетични по отношение на Русия. Примерът идва от професор Алесандро Орсини , който смяташе, че Западът би трябвало да разреши на Русия да завоюва войната, с цел да избегне евентуална нуклеарна злополука.

Италианската необятна общност също по този начин беше необятно сериозна към всевъзможен тип намеса на НАТО в Украйна - почти 83% - и беше разграничена във връзка с даването на оръжия на нападнатата страна.

През март група служащи на летище " Галилео Галилей " в Пиза се пробваха да блокират аероплан, претрупан с оръжия, ориентиран към Украйна. През юни почти половината от италианците са срещу изпращането на оръжия в Украйна.

Предвид идните предварителни избори - до които се стигна след разпадането на технократското съдружно държавно управление на Марио Драги , което поддържаше линията на Европейски Съюз във връзка с войната - които евентуално ще доведат до появяването на дясно държавно управление, ръководено от Джорджия Мелони , някои анализатори се питат дали страната може да промени посоката на своето отношение към Русия.

 

От Дейвид МакДугъл

Агресията на Кремъл в Украйна не беше огромна изненада за Литва - балтийската страна, която граничи с Русия посредством своя ексклав Калининград. Политиците в столицата Вилнюс от години сигнализират за това в границите на Европейски Съюз.

" Литва постоянно е била измежду тези, които са се опитвали да привлекат вниманието към протичащото се в Русия. Това не е почнало през вчерашния ден или на 24 февруари ", споделя Линас Линкевичус , някогашен външен министър на Литва и някогашен министър на защитата. Проблемите са почнали, споделя той пред Euronews, когато Русия е подбудила война в района на Южен Кавказ.

" Когато Русия анексира Крим през 2014 година, това не беше изненада за нас ", съобщи той.

Линкевичус сподели, че животът в Литва продължава да си тече както нормално, само че хората не са толкоз спокойни, колкото преди - макар че " съпричастността и поддръжката за народа на Украйна са доста огромни. Можете да видите украински флагове на всеки ъгъл ".

Литовците са намерили и нов, удобен метод да поддържат военните старания, като са събрали милиони евро, с цел да купят дрон Bayraktar , който да изпратят на украинските военни.

Особено тревожна обаче е дългата граница на Литва с Беларус, която съгласно Линкевичус " губи суверенитет пред очите ни ".

" От столицата ни до границата има 30 км, а границата е дълга 280 км. Това е външната граница на Европейски Съюз със страна, която не е самостоятелна, само че която отдавна е подготвително поле за Русия и платформа за осъществяване на офанзиви против Украйна. "

 

 

от Мадалин Нексуту

Само седмица откакто Русия нахлу в Украйна, Молдова публично подаде молба за присъединение към Европейски Съюз, ускорявайки планувания си прозападен курс в светлината на събитията.

По-късно Брюксел разгласи Молдова за претендент за участие в Европейски Съюз, което е първият стадий от дългия път към присъединението към 27-членния блок. Но с нахлуването на Русия в Украйна се промени освен стратегическата посока на страната.

" Войната в Украйна оказа опустошително влияние върху молдовската стопанска система ", споделя пред Euronews Игор Мунтеану , политически анализатор и някогашен молдовски дипломат във Вашингтон.

" Заради тази война цената на силата, другите артикули и достъпа до съществени услуги скочиха до небето ".

Инфлацията в Молдова се увеличи от 18,52% през февруари до 33,55% през този месец, което удари съществено джобовете в тази така и така най-бедна страна в Европа. Тя се дължи на по-високите цени на природния газ.

Страната е мощно подвластна от доставките от Русия и цените се повишиха с 47% през август, което накара някогашния президент Игор Додон да изиска предварителни избори.

Освен това Молдова - както и други прилежащи на Украйна страни - претърпя приток на бежанци след експлоадирането на войната. Повече от половин милион украинци са пресекли границата, а към 70 000 към момента живеят в страната.

Министър-председателят на Молдова Наталия Гаврилита съобщи по-рано тази година, че " оправянето с този приток е едно от най-големите провокации, пред които е било изправено всяко молдовско държавно управление през последните три десетилетия ".

Също по този начин, с войната наоколо до границата си, Молдова, която в предишното е била част от Съветския съюз, се притеснява, че е идната на прицел на Москва.

 

 
 Moldova Map Молдова е покрай бойните дейности в Югоизточна Украйна
Но освен близостта с Украйна е причина за това безпокойствие.

В продължение на повече от 30 години на територията на Молдова има към 1500-2000 съветски бойци след войната в отцепническия район Приднестровие , който се прогласи за обособена руска република на фона на упованията, че Кишинев може да разгласи независимостта си през 1990 година

На фона на опита за държавен прелом в Москва през 1991 година и отделянето на Молдова от остатъците на Съюз на съветските социалистически републики приднестровските сепаратисти, подкрепяни от Русия, водят въстание, трансформирало се в пълномащабна война, до момента в който през 1992 година не е подписано помирение, което се резервира и до през днешния ден.

Прекратяването на военните дейности е обвързвано с договореност за настаняване на съветски " миротворци " в линията земя, ситуирана сред Молдова и Украйна.

 

От Дейвид МакДугъл

За страна, която неотдавна гласоподава да бъде отвън Европейския съюз и да гледа във вътрешността, Англия по подигравка на ориста се оказа в центъра на европейския отговор на съветското навлизане в Украйна.

Тя беше измежду първите и най-бързите, които предложиха сериозна военна поддръжка - в това число домакинство на стратегия за образование на 10 000 украински бойци - до момента в който английската общност отговори с хиляди тонове филантропична помощ и оферти за приемане на украински фамилии, даже в случай че държавното управление затрудняваше приемането на визи.

Но точно английският министър-председател е този, който се възползва от политическите благоприятни условия, предоставени му от спора, с цел да се обвие в чърчиловия шинел на военната честност след поредност от нездравословни вътрешни кавги.

" Подкрепата на Джонсън за Украйна беше по едно и също време безапелационна и самоцелна и няма подозрение, че това е част от премиерството му, с която той най-вече би желал да бъде запомнен ", споделя Естер Уебър , старши сътрудник на Politico във Англия.

Подкрепата на Джонсън за Украйна се подхранва частично от явно откровените му усеща към идеята и частично от персоналното му другарство с украинския президент Володимир Зеленски.

 

 
 Boris Johnson Volodimir Zelensky Ap Украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) и английският министър председател Борис Джонсън се разхождат по време на срещата си в центъра на Киев, Украйна, събота, 9 април 2022 година Снимка: AP
 

Не пречи и фактът, че тя му даде потребна опция да се концентрира върху международната сцена в миг, в който се сблъскваше със обилни компликации вкъщи.

" На моменти привързаността му към Украйна му позволяваше да се издигне над вътрешните битки, като неговите поддръжници твърдяха, че Обединеното кралство се нуждае от неговото водачество по този значим световен въпрос, само че в последна сметка не беше задоволителна, с цел да го избави от оставка. "

Фокусът на Джонсън върху Украйна и Русия , както и нуждата от съдействие на най-високо равнище с европейските и американските съдружници, спомогнаха за постигането на отчасти възобновяване на връзките.

" Взаимното съмнение обаче продължава в съвсем всяка друга част от взаимоотношението на Обединеното кралство с Европейски Съюз след Брекзит ", отбелязва Естер Уебър от Politico.

Вероятният правоприемник на Джонсън на поста министър-председател на Обединеното кралство, Лиз Тръс , също зае твърда позиция по отношение на Кремъл, макар че имаше злощастно пътешестване до Москва преди нашествието, където се базира на личната си модел на подражателство по времето на война - Маргарет Тачър, позирайки на Червения площад в кожено палто и шапка в мек пролетен ден.

Но тя евентуално ще наследи ключовете на Даунинг стрийт 10 с голям брой вътрешнополитически проблеми: от спадащите резултати в социологическите изследвания до рецесията с разноските за живот; възходящите сметки за сила и екологичните проблеми с отпадните води по английските плажове: тъй че Украйна може да не е преди всичко в листата й с цели през идващите месеци.

 

От Джош Аскю, Михал Кранц и Андреа Карло

Полша, която граничи с Украйна, беше на първа линия на първичния бежански поток. По данни на Агенцията за бежанците на Организация на обединените нации от август до момента 1,3 милиона украинци са избягали в прилежащата страна.

Макар че в началото вниманието беше ориентирано към обстановката на украинско-полската граница, сега огромни групи украинско население са се открили в градове в цяла Полша .

В помощ на бежанците се организира голяма, невиждана готовност, като обществени и частни начинания предоставиха храна, здравна помощ и жилища на новопристигналите.

Все отново имаше и известно оттегляне. Изправени пред възходяща рецесия с разноските за живот и голям напън върху локалните запаси, малцинство поляци се оплакаха, че държавното управление избира украинците пред личния си народ.

 

 
 Refugee Ukraine Poland Семейство, избягало от войната в Украйна, се събира след прекосяване на границата в Медика, Полша, сряда, 2 март 2022 година Снимка: AP
Проучване на Института за пазарни и обществени проучвания демонстрира, че 90 % от запитаните поляци поддържат украинските бежанци, защото двете прилежащи славянски страни имат общи езикови и културни черти. Дългосрочното влияние на този бежански поток върху Полша следва да се види.

" Дали ще има трайно и дълготрайно влияние, зависи от хода на войната и от това какъв брой от тези бежанци ще решат да се открият в Полша или да се върнат вкъщи ", споделя проф. доктор Алекс Шчербяк , специалист по полска политика в университета в Съсекс.

Полша също по този начин е очевидец на повишение на районния си престиж. Войната в Украйна " даде на Варшава опция да увеличи дипломатическия и военния си профил като основен районен състезател ", споделя професор Шчербяк.

" Нейното сериозно географско състояние, както и фактът, че тя е най-големият снабдител на средства за защита в района, значи, че Полша се трансформира в основен фактор за връзките на алианса с Москва в региона на сигурността. "

 

От Euronews Romania

Румъния - сходно на Полша, северозападната съседка на Украйна - е подала ръка на бягащите бежанци.

В първите дни на съветската инвазия имаше опашки от двете страни на граничния пункт Сирет : Украинци, които се опитваха да излязат от страната си и да влязат в Румъния, и румънци, които се насочваха към границата, с цел да предложат помощ на своите съседи.

Повече от два милиона украинци са минали в Румъния; 87 000 украинци са избрали да останат, като 39 000 от тях са деца, настояват управляващите. Хиляди румънски доброволци са помогнали на бежанците с безвъзмездна храна, заслон и превоз, а някои са им намерили и работа. Междувременно управляващите им разрешиха да употребяват гратис опазване на здравето и учебно обучение за децата си.

Освен филантропичната реакция на Румъния, страната означи влияние и във връзка с сигурността. В навечерието на войната НАТО укрепи източния си фланг, като изпрати 1000 военнослужещи в база на румънското черноморско крайбрежие. Оттогава броят на военнослужещите набъбна до 5500, в това число 4000 американски бойци и 800 от Франция.

 

От Дейвид Хът

Словакия, която има обща граница с Украйна, е главен покровител на Киев след съветското навлизане в края на февруари.

Братислава към този момент подари на Украйна система за противовъздушна защита, а в страната се води спор дали да продаде на Киев флота си от изтребители. 

Ярослав Над`, министърът на защитата на Словакия, желае да съобщи през есента своите МИГ-29 против 300 млн. евро.

Неотдавнашно изследване в Словакия сподели, че единствено половината от интервюираните считат, че това е добра концепция.Над` изяснява ниското утвърждение за тази политика с триумфа на съветската агитация.

В началото на войната съдружното държавно управление на Словакия одобри закон, който разрешава на управляващите краткотрайно да блокират дезинформационни уеб страници.

Но репресиите не са необятно публикувани. Проруските политици към момента обществено упрекват НАТО, че е виновен за войната. Все още се популяризират тайни теории. Общественото мнение не се е противопоставило прекомерно мощно на Путин.

 

Бившият министър-председател на Словения Янез Янса бе в челните редици на европейските старания за оказване на поддръжка на Украйна.

Заедно с сътрудниците си от Полша и Чешката република Янса беше измежду първите задгранични водачи, които посетиха Киев след съветската инвазия. Той се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски и получи хвалба за това, че пое риска да посети европейска столица по време на война. 

 

 
 Janez Jansa Slovenia Ap Бившият министър-председател на Словения Янез Янса
 

В диалог с Анелиз Боржес от Euronews на 14 април Янса, който беше свален от власт след избори две седмици по-късно, прикани за повече военна поддръжка за Украйна и съобщи, че в случай че страната се беше разпаднала в първите дни на нашествието, тогава Грузия и Молдова щяха да бъдат идващите.

Той също по този начин изрече съмнение, че Русия е запълнила вакуума на нежеланието за разширение на Европейския съюз.

" Ясно е, че това е сложен въпрос [разширяването] за някои страни членки, само че голямото болшинство поддържа ускорения метод [за разрешаване на Украйна да се причисли към ЕС], тъй като усетихме, че сме доста слаби, когато ни липсваха стратегически отговори на стратегическите въпроси, а в този момент е явно, че в случай че Европейският съюз не се уголемява, някой различен го прави, а това не носи повече мир и сигурност. "

 

 

от Ненад Ячимович, Euronews Serbia

Войната на Русия в Украйна оказва напън върху тактиката на Белград да поддържа положителни връзки с Москва и Пекин и в същото време да се стреми към участие в Европейския съюз .

Сърбия е една от дребното страни в Европа - като Босна и Беларус - които отхвърлят да се причислят към западните наказания против Русия, макар че поддържаха резолюциите на Общото заседание на Организация на обединените нации, осъждащи нашествието. Високопоставени дипломати от Европейски Съюз, европейски водачи и членове на Екологичен потенциал приканиха Белград да поддържа глобите.

Но Москва също оказва напън, като се възползва от проруските и антинатовски настроения измежду сръбското население. Проучване от март сподели, че единствено 21% от интервюираните считат, че Сърбия би трябвало да застане на страната на Русия във войната; а изследване от април сподели, че 76% са срещу налагането на наказания на Москва поради нахлуването ѝ в Украйна.

Добрите връзки с Москва разрешиха на Сърбия, която е 1 00% подвластна от съветския газ , да си обезпечи доставки при преференциални условия. Белград твърди, че това ще обезпечи сигурни доставки през зимните месеци и ще облекчи икономическия напън в страната, в която инфлацията доближи 12,6 % през юли.

Вук Вуксанович от Центъра за политика на сигурност в Белград счита, че натискът върху Белград е намалял малко.

 

 
 Vuchich Ap Сръбският президент Александър Вучич се обръща към нацията по време на конференция в Белград, Сърбия, неделя, 21 август 2022 година Снимка: AP
 

" Дали този напън ще се върне, значително зависи от това дали Западът ще забележи някои тревожни трендове, свързани с наличието на съветския фактор в Сърбия, само че това може да зависи доста и от Русия, тъй като тя от време на време също употребява избрани форми на напън върху Вучич и неговото държавно управление, с цел да го предизвести да не се пробва да се сближава прекомерно със Запада ", сподели Вуксанович пред Euronews Сърбия .

Вуксанович съобщи, че поддържането на положителни връзки с Русия е оказало доста неприятно въздействие върху връзките със съседите в района. Това включва Косово - някогашна провинция на Сърбия, която разгласи самостоятелност през 2008 година, само че която Белград отхвърля да признае от този момент.

Нейният министър-председател Албин Курти в предишното назова сръбския президент Александър Вучич " дребния Путин " , а наскоро съобщи, че Белград, подкрепян от Русия, ще нападне Косово.

Вучич неведнъж е отхвърлял тези изказвания. В неотдавнашно изявление за New York Times той съобщи: " Курти желае да бъде " дребният Зеленски " , който се бори с " дребния Путин ". Това е неговият роман - че Вучич е ужасяващ националист, който желае да се бори против всички ". " Това въобще не е правилно ", добави Вучич .

 

 

От Джош Аскю

През април, малко повече от месец след нахлуването на Русия, ръководещата партия " Фидес " на Виктор Орбан завоюва рекордна четвърта поредна победа на изборите.

Едно от главните изказвания на Орбан в навечерието на вота беше, че единствено той ще резервира Унгария от войната, до момента в който опозицията ще въвлече някогашната комунистическа страна в кървясъл нескончаем спор с Русия.

" Войната в Украйна даде на министър-председателя Орбан доста ценена опция да се изяви като водач, който защищава нацията от надвиснала война ", споделя пред Euronews Дойчак Далма, старши специалист по тактики в Унгарския съюз за цивилен свободи. " Този облик му оказа помощ да получи четвъртата си поредна изборна победа ".

 

 
 Viktor Orban (1) Премиерът на Унгария Виктор Орбан, Снимка: AP
Позовавайки се на изключителното състояние, провокирано от войната в Украйна, през май Орбан подписа специфичен юридически режим, който разрешава на държавното управление да прекрати действието на някои актове на Народното събрание и да ръководи с декрет.

Според Далма това законодателство дава опция на " държавното управление на процедура да ръководи и да взема решения по всевъзможни въпроси без никакъв ефикасен надзор ", като към този момент не е належащо утвърждението на Народното събрание.

" Извънредният юридически ред е бил и към момента е инструмент на държавното управление за обезпечаване на личните му цели, а не за отбрана на народа на Унгария ", добави тя.

Унгарските публични лица обявиха, че законът е нужен за ускорение на вземането на решения и за отбрана на мира и сигурността в изискванията на невиждана рецесия, провокирана от войната.

При ръководството на Орбан Унгария организира политика на по този начин наречения непоколебим неутралитет по отношение на Украйна, която съгласно някои специалисти е проруски настроена. Макар че унгарският водач прикани за преустановяване на огъня в Украйна, той също по този начин отхвърли да позволи прехвърлянето на оръжия през унгарско-украинската граница, подигра се с Володимир Зеленски.

" Унгарското държавно управление, само измежду страните от Европейски Съюз,... се пробва да угоди на Путин ", съобщи пред Euronews унгарският евродепутат Анна Донат ( " Обнови Европа " ) . Тя твърди, че Унгария е стимулирана от желанието си за " на ниска цена съветски газ ".

" В една прилежаща страна се води война - чийто край към момента никой не може да види " , съобщи унгарското държавно управление в изказване, изпратено по електронната поща на Euronews. " Тази война съставлява непрекъсната опасност за Унгария, като излага на риск физическата ни сигурност и заплашва енергийните доставки и финансовата сигурност на фамилиите и стопанската система като цяло.

" Светът е на ръба на икономическа рецесия. Унгария би трябвало да остане отвън тази война и да отбрани финансовата сигурност на фамилиите. За тази цел държавното управление се нуждае от пространство за маневриране и опция за предприемане на незабавни дейности. "

 

От Венсан Косте

Както и в доста други европейски страни, енергийният дефицит вследствие на съветската инвазия в Украйна оказва директно въздействие върху всекидневието.

Франция е доста по-слабо подвластна от Русия във връзка с доставките на газ - през 2020 година тя ще внася 17% от нужния ѝ газ от Русия - само че възходящите разноски за сила, в това число за бензин и електрическа енергия, способстваха за повишение на инфлацията до 6,1% през юли, съгласно Френския статистически институт.

В отговор на това Париж вкара разнообразни ограничения за подкрепяне на семействата, като да вземем за пример " отстъпка за гориво ". Тази помощ, която сега е 0,18 евро на литър, ще бъде увеличена на 0,30 евро на литър през септември и октомври. Тя ще бъде непокътната до декември, когато ще спадне на 0,10 евро.

 

 

 

Правителството също по този начин резервира " тарифния щит " , с цел да ограничи нарастването на сметките за електрическа енергия до 4% и да замрази цените на газа на равнището им от октомври 2021 година Схемата ще бъде удължена до края на 2022 година Освен това 230 млн. евро са заделени за семейства с ниски приходи, които употребяват нафта за отопление.

И най-после, държавното управление ще ренационализира EDF , най-голямата електрическа компания в страната. Целта е да се отбрани енергийната самостоятелност на Франция, която беше подкопана от войната в Украйна.

Тази енергийна самостоятелност беше в допълнение подкопана от проблемите с френските атомни електроцентрали , което означаваше, че в предишното страната е била чист експортьор на електрическа енергия. Но проблеми като корозията доведоха до това, че през юни 27 от 56-те реактора бяха затворени. Сега Париж е поел ангажимент да възобнови нуклеарните си електроцентрали.

 

От Дейвид МакДугъл

В началото на 2022 година малко на брой щяха да заложат, че до есента Финландия и Швеция ще са подали и ще са покрай края на процеса на присъединение.

В Швеция ръководещите социалдемократи имаха мощна традиция на неутралитет, заложена в тяхното ДНК, и измежду гласоподавателите нямаше необикновен интерес към членството; до момента в който във Финландия единствено една огромна политическа партия беше мощно пронатовска и публичният интерес към присъединението се задържаше под 30% в продължение на десетилетия (въпреки че дипломатическият, военният и политическият хайлайф в региона на сигурността се стремяха да се причислят при първа възможност)

Всичко това се промени с нахлуването на Русия в Украйна. Шест месеца по-късно и двете скандинавски страни, които по този начин или другояче са в тясно съдействие с НАТО, към този момент организират постоянни военни интервенции със силите на НАТО на своя територия и в небето и скоро ще бъдат обхванати от член V на НАТО за групова защита против всяка бъдеща съветска експанзия.

 

 
 Finland Partying Prime Minister 22230404731762 Финландската министър-председателят на Финландия Сана Марин. Снимка: AP
 

Макар че Русия съобщи, че ще има неуточнени " последици " за участието в НАТО, до момента дрънкането на оръжие не е довело до нищо.

" Финландците към този момент са по-ориентирани към сигурността ", сподели Криста Микконен, изпълняваща длъжността министър на вътрешните работи на Финландия.

" Винаги сме обръщали внимание на сигурността на нашето общество и в действителност сме една от най-безопасните страни в света. Нападението на Русия против Украйна обаче вкара сигурността в публичния спор във Финландия по-силно от преди. Финландците бяха натъжени и шокирани от нападението и желаят да засилят и личната си сигурност ", сподели тя пред Euronews.

Особено във Финландия, страна, която има най-дългата граница на Европейски Съюз с Русия, с принуда се приема, че въпреки поредните държавни управления и президенти да се пробват интензивно да поддържат отворени канали за връзка с Кремъл и да откриват мощни връзки по въпроси от морската сигурност до културния продан, нищо от това не е задоволително, с цел да може да се има доверие на руснаците, когато става въпрос за сигурността.

" Сигурността е доста повече от оръжия. Тя включва също по този начин и пазенето на нашите демократични полезности ", сподели Микконен.

" В доста области във Финландия взаимоотношението през източната граница е интензивно, а връзките на локално равнище - мощни. Сега има доста комплициране и неустановеност дали в бъдеще ще има връщане към това. "

 

От Дейвид Хът

По данни на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците ( ВКБООН ) в Чешката република са регистрирани над 413 000 бежанци .

Това е към 4% от 10,7-милионното население на страната . За съпоставяне, записаните в Полша 1,3 млн. украински бежанци съставляват 3,3% от популацията на страната.

Според изследване, оповестено през март, 85% от чешките респонденти поддържат държавното управление си в отварянето на вратите за украинските бежанци. Друго изследване от предишния месец сподели, че 75% от тях поддържат приемането на украинци.

Смята се, че има състрадание към това, че са в горчивия завършек на съветско нахлуване. На 21 август 1968 година, когато чехословашки протестиращи излизат по улиците, с цел да изискат по-либерална форма на ръководство от ко
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР