През последните сезони Софийската филхармония си съперничи достойно със Софийската

...
През последните сезони Софийската филхармония си съперничи достойно със Софийската
Коментари Харесай

Отзвук от гостуването на Шерил Милнс в България

През последните сезони Софийската филхармония си съперничи почтено със Софийската национална опера за короната на най-успешната и авторитетна национална музикална институция у нас, която среща българската аудитория с най-вече и значими международни звезди. В това благородно съревнование постоянно печели публиката!

След Анжела Георгиу, Диана Дамрау, Томас Хемпсън, Хуан Диего Флорес в София дойде и Шерил Милнс. Разбира се надали някой си е правил илюзията, че на 87 година той ще пее, още повече, че концертът беше разгласен като „ Шерил Милнс и другари “. Очаквахме шоу и то се получи. Особено огромно беше удоволствието, че имахме опция персонално да се срещнем и беседваме с огромния артист, който описа в детайли за срещите в своя живот, за функциите си и работата с младежите. И в изявлението, и по време на концерта той не пропусна да спомене българските си сътрудници: „ Аз пях с Николай /Гяуров/ на дебюта му в Метрополитън опера във „ Фауст “. Аз бях Валентин, а той Мефистофел. За мен Николай Гяуров е колос. Най-добрият. Пял съм и с Никола Гюзелев, с Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, с която записахме „ Тоска “. Така че познавам някои български артисти “.

Всеки познавач на операта сигурно добре познава осъществяванията на Шерил Милнс, сигурно има и негови желани функции. В кариерата си той има безчет награди, измежду които три „ Грами “, както и високи държавни оценки от Съединени американски щати, Франция, Италия. Последният му театър е на 22 март 1997 година в ролята на Амонасро от „ Аида “ на Верди в Метрополитън опера в Ню Йорк. След това дружно със брачната половинка си основават фондация. Шерил Милнс сподеделя: „ Ние преподаваме, образоваме, въодушевяваме младите артисти, тъй че да стават по-добри. И когато те към този момент са положителни, с цел да може да им плащаме, ги наемаме за фестивала в Савана. Това лято ще сложим „Фауст“… Правим това към този момент над двайсет години. Започнахме през 2000 година Вярвяме, че някой би трябвало да образова до степен, че да бъдеш толкоз добър, че да ти заплащат за това, което умееш. Средностатическият фен счита, че Господ ти е пуснал нещо в гърлото и ти си станал добър или не ти е дал гений и по тази причина не си добър. Има известна доза истина, само че е напълно дребна. Всички можем да станем доста положителни, в случай че работим. Ние не знаем какво е геният, той е в ДНК-то, само че не можеш да видиш ДНК-то, както и желанието, и пристрастеността, и емоцията… “

В звуковия файл чуйте още от извънредното изявление на Светлана Димитрова с оперната звезда и още усещания от концерта. Цялото изявление очаквайте в в интернет портала за просвета, изкуство и общество Kultura.bg

Софийската филхармония разгласи програмата си до края на 2022 година Ето най-важните вести, свързани с музикално-сценичните изкуства: Майсторският клас на оперната прима Райна Кабаиванска още веднъж ще се организира в Концертния комплекс „ България “ след повече от 10 години, в които негов хазаин беше Софийската национална опера. Гала концертът ще бъде на 2-и октомври в зала България под диригентството на маестро Найден Тодоров. Следващата оперна церемония, която маестрото дефинира като Коледния концерт на филхармонията, ще бъде на 22-и декември, когато на българска сцена ще гостува огромната оперна звезда Роландо Вийясон. Запомнете тази дата! Билетите към този момент са в продажба. Новогодишният концерт на Филхармонията – на 29-и декември, под диригентството на Саша Гьотцел, също е със солист оперна звезда – стремглаво изгряващия на международната оперна сцена български мецосопран Светлина Стоянова. Директорът на Филхармонията маестро Найден Тодоров подсказа, че напролет на 2023 година също предстоят гостувания на оперни звезди от такава големина.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР