През последните седмици войната създаде много истории. За съжаление повечето

...
През последните седмици войната създаде много истории. За съжаление повечето
Коментари Харесай

Необикновената връзка на едно израелско и едно украинско семейство

През последните седмици войната сътвори доста истории. За страдание множеството от тях са трагични. Не липсват обаче и такива, които ни изумяват и въодушевяват. Интересни истории за човешки ориси и някои невероятни чисто човешки случки.

Поредната невероятна история е тази на две украинки, които бягат от страната си на фона на разтърсванията, провокирани от съветската инвазия, с цел да намерят леговище в Израел.

Нищо неизмеримо на пръв взор, само че се оказва, че тяхната баба - Мария Блищик, е скрила еврейско момиче на име Фаня Бас в Украйна по време на Втората международна война, като с това е избавила живота ѝ от нацистите.

Днес внучката на Фаня - Шарон Бас съумява да върне услугата, като приветства Лася Оршоко и Альона Чухай - внучките на Блищик, в дома си.



Шарон споделя, че е посетила гроба на баба си, с цел да се помоли украинките да съумеят да избягат от Украйна и да дойдат без проблем в Израел.

Израелката споделя, че баба й Фаня " постоянно е пособия на всички ", като ги е учила и те да вършат същото. През годините израелското семейство продължава да поддържа връзка с украинското, в символ на признателност, поради това, че Мария Блищик е избавила живота на Фаня Бас.

По време на един от диалозите им Оршоко споделя на Шарон, че се опасяват да живеят в Украйна, поради съветската инвазия.

В последна сметка украинките получават визи и позволение да отидат в Израел. Оршоко е настанена в дома на Шарон, до момента в който Чухай живее с родителите на израелката. Сега Шарoн се пробва да им издейства позволение да останат в Израел за непрекъснато, тъй като не се знае дали ще имат къде да се върнат в Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР