През последните седмици в публичното пространство беше казано много за

...
През последните седмици в публичното пространство беше казано много за
Коментари Харесай

Делфинариумът във Варна: Новородените и майките им никога не участват в представления

През последните седмици в общественото пространство беше казано доста за Делфинариум Варна. Редица погрешни изказвания със ефектен темперамент завоюваха вниманието на медиите. Делфинариум Варна е институция, която съществува от 35 години, не на база сензация, а качествена грижа и експертиза. Като такава, сме длъжни да хвърлим светлина върху погрешните обвинявания, които бяха отправени към нас. Време е непроверените изказвания да правят отстъпка пред обстоятелствата.

Това се споделя в писмо до медиите от пресцентъра на "Феста Делфинариум " ЕООД.

1. Никога новородените делфинчета в Делфинариума, както и техните майки, не са взели участие в представления. В първите месеци на развиването си, бебето не се отделя от майка си и тя не разрешава на никого да се приближи до него. Световно прочут факт. За обезпечаване на в допълнение спокойствие на новороденото и неговата майка, те бяха изолирани в обособен басейн, а Делфинариумът бе затворен в първите дни след раждането.

2.Варненският делфинариум действа според действащото българско законодателство. Всички питомци в него са родени при нас или са пристигнали от други делфинариуми, като 2 от тях населяват Делфинариума от самото му разкриване преди 35 години. За жителите се поставят способени грижи, от единствените в България тесни експерти по водни бозайници – биолог и ветеринарен доктор. Рибата, с която храним нашите питомци, се доставя от профилиран снабдител от Холандия, който доставя и други делфинариуми в Европа, и бива подложена на биологични разбори и надзор.

3. Делфинариумите нямат само атракционна функционалност. Доказано е, че те въздействат удобно на хора с разнообразни болести. По тази причина Делфинариум Варна е допускал и позволява безплатно деца и възрастни, на които контактът с делфините може да повлияе лечебно. Това е и една от аргументите делфинариумите да не са събитие само в България. В Европа делфинариумите са над 40 – в Испания – 10, в Германия – 2, в Италия – 3, в Португалия – 2, в Румъния – 1, в Украйна – 5, в Холандия – 3, и доста други. Само на територията на Съединени американски щати делфинариумите са над 30.

4. Делфини, обитаващи делфинариуми, не могат да бъдат пуснати в дива среда, тъй като няма да се приспособят към нея. Какво значи това? Че в случай че пуснем един дресиран делфин в дива среда, той не би оживял. Делфините в Делфинариум Варна, както и във всички други делфинариуми по света, са родени и отгледани в питомна среда. В изискванията на развъждане в делфинариуми, делфините живеят доста по-дълго, в сравнение с в дива среда. Това е резултат от непрекъснатите професионални грижи, които се поставят за тях – удобна среда, оптимално и здравословно хранене и всекидневно здравно наблюдаване. В допълнение – единствено за първите 7 месеца от 2019 година, по крайбрежията на българското Черноморие са изхвърлени над 40 мъртви дребни и огромни делфини, в резултат на усложнение в риболовен мрежи и замърсявания.

Поради обстоятелството, че тематиката за делфините изисква тясно профилирани знания, молим и разчитаме медиите да ревизират изказванията на хора, които не са експерти в региона, и заради това, настояват погрешни обстоятелства. На разположение сме да окажем нужното съдействие с информация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР