През последните седмици световният шампион Магнус Карлсен подпали шахматния свят

...
През последните седмици световният шампион Магнус Карлсен подпали шахматния свят
Коментари Харесай

Зад шахматния скандал: как се разминава на мошениците

През последните седмици международният първенец Магнус Карлсен подпали шахматния свят съвсем безмълвно. Първо, при започване на септември той внезапно напусна влиятелен шампионат в Сейнт Луис след загуба. После при започване на тази седмица той демонстративно се отхвърли от онлайн партия, откакто направи единствено един ход.

Общото сред двете събития беше съперникът на Карлсен - 19-годишен американски гросмайстор, наименуван Ханс Моке Нийман.

Карлсен по този начин и не сподели категорично какво мисли. Но шахматната общественост бързо разкодира посланието му и стигна до умозаключение, че Карлсен счита Нийман за шарлатанин.

Нийман, който победи Карлсен в първата им среща и получи служебна победа в понеделник, бурно отхвърля всяко изказване, че е мамил в игра онлайн. Само че персонално призна, че е получавал нерегламентирана помощ в онлайн партии в два предходни случая, които дефинира като " младежко безразсъдство ". Специализираният уебсайт Chess.com, който в профил Нийман от своята платформа, уточни в изказване, че мащабът на неговата машинация е " доста по-голям ".

В основата на цялата кавга обаче стои доста по-фундаментален въпрос:

 

Как състезател може да мами на шахмат и да му се размине?

 

Отговорът е в джоба на всеки. През последните 20 години шахматната технология напредна толкоз доста - и стана толкоз портативна, че всеки човек със смарт телефон е кадърен да достъпи уеб страници със програмен продукт, задоволително мощен, с цел да повали Магнус Карлсен. Тези " шахматни мотори ", както са известни, разполагат с толкоз забележителни изчислителни сили, че могат да проучват ходове в далечното бъдеще на партията за броени секунди.

" Всяка шахматна стратегия на мобилен телефон може да сортира по-добри ходове даже от тези, които прави международният първенец ", споделя американският гросмайстор Морис Ашли.

Оттук-нататък е въпрос на постигане на рекомендациите на шахматния мотор до играча. Иронията е, че откакто софтуерът стана толкоз изискан, измамите в шахмата се трансфораха в несъмнено нискотехнологично начинание. Незаконните схеми, в началото измислени от някои от най-хубавите тактически мозъци в света, включват най-много вървене до тоалетната за скрито поглеждане в телефона.

През 2006 година да вземем за пример, екипът на Веселин Топалов упрекна Владимир Крамник в съмнително постоянно посещаване на тоалетната по време на мача за международната купа. Макар подозренията по този начин и да не бяха потвърдени, уредниците реагираха, като постановиха двамата играчи да употребяват една и съща тоалетна.

Най-странното е, че това не беше единственият Тоалетен скандал на най-високо равнище в шахмата. Най-скорошният случай беше през 2019 година, когато латвийският гросмайстор Игорс Раусис, който също по този начин представяше Бангладеш и Чехия в кариерата си, беше дисквалифициран от интернационалната федерация FIDE, откакто беше заловен да употребява смарт телефона си в банята.

Тоалетните завършения понижиха, когато пандемията реалокира доста елитни шампионати онлайн. Но не и измамите. Всъщност те избухнаха. Така се случи и с инфраструктурата за разкриването им. През ноември 2020 година Chess.com рапортува, че за 30 дни са били закрити 18 000 акаунта поради нарушавания на феърплея - повече от всеки различен месец от съществуването на уеб страницата преди този момент. Сред заличените профили е имало както фенове дилетанти, по този начин и гросмайстори, разясниха от платформата.

Но това, което се трансформира в екзистенциална рецесия за играта през днешния ден, е

 

чувството, че е допустимо да мамиш на най-високото равнище

 

по време на игра очи в очи, без да бъдеш оголен. Необходим е единствено съизвършител, шахматна машина и малко шпионски умения. " Всичко, от което се нуждаете, е задоволително комплицирано информационно устройство, с цел да може да извършите сходен безочлив акт ", споделя Ашли.

Съществуват най-различни предмети, с които някой може да опита да се промъкне - от съвсем невидими слушалки, до дребни устройства, които вибрират или бръмчат по този начин, че да бъдат усетени единствено от индивида, който ги носи.

Освен в случай че съдията не хване даден състезател на мястото на престъплението - или в тоалетната, е доста мъчно да се каже сигурно дали някой гросмайстор е мамил в съответна партия онлайн. На това равнище играчите не може да бъдат подозирани за всеки ход. Двубоите нормално се печелят или губят във фини комбинации в мителшпила, които леко накланят салдото.

На процедура това значи, че мошеникът има потребност от помощ единствено в някои основни моменти - стремително жужене, което да му покаже, че оптималната тактичност е, да речем, ход с коня вместо пренасяне на още една пешка.

До някаква степен този скандал не е доста по-различен от оня, който раздруса бейзбола през 2017 година, когато " Хюстън Астрос " крадеше сигналите на противниковите питчери и ги предаваше на своите батери посредством удряне по металните кофи за отпадък край аварийна пейка. От друга страна, това беше изцяло друго - даже да знаеха какво мятане следва, играчите на " астронавтите " трябваше да съумеят да ударят топка, летяща с 95 мили/ч. Но когато знаеш хода в шахмата, единственото, което би трябвало да направиш, е да преместиш фигура.

 

И внезапно партията се трансформира в двубой сред човек и компютър.

 

След като Карлсен загуби от Нийман и напусна шампионата в Сейнт Луис едвам след третия кръг, уредниците на проявата ускориха защитата, въпреки да споделиха, че не са разкрили нищо съмнително или неправилно. Играчите бяха претърсвани с металодетектор, а излъчването на партиите беше съзнателно забавено с 15 минути - контрамярка, целяща да възпре външна помощ, защото на доктрина всеки, който гледа от разстояние, би могъл да стои зад измамата.

Шахматни експерти позволиха, че ще са нужни доста по-строги способи - като по-дълги забавяния и по-стриктни инспекции.

Руският гросмайстор Ян Непомняшчи по-скоро се пошегува, като позволи вероятността да се наложи " да играем голи в заключена стая ". Но самата концепция подсказа какъв брой необикновени би трябвало да станат разпоредбите, с цел да бъде отстранен даже полъхът на подозрение за странни дейности.

Необезпокояван от обвиняванията, Нийман отдаде успеха си над Карлсен в Сейнт Луис на своя личен интензивен напредък.

Макар че той беше най-ниско ранкираният шахматист в шампионата, това беше неговата втора победа в първите три партии. " Вероятно е срамно за международния първенец да загуби от мен - сподели той в оня миг. - Мъчно ми е за него. "

В идващите си шест партии Нийман записа единствено загуби и ремита.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР