През последните седмици Министерството на здравеопазването идентифицира проблем в комуникацията

...
През последните седмици Министерството на здравеопазването идентифицира проблем в комуникацията
Коментари Харесай

Ще обсъждат дали маските да станат задължителни и на открито

 През последните седмици Министерството на здравеопазването разпознава проблем в връзката сред обособените структури във връзка с оправянето с COVID-19. Такъв образец е забавеното привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго, бързото обезпечаване на персонални защитни средства или Velkury (ремдесивир) при дефицит в съответна болница и други сходни организационни дефицити.

По тази причина през идната седмица със заповед на здравния министър ще бъде основан Национален логистичен център, чиято задача ще бъде съответното превъзмогване на усложнения в системата. Целта е на всеки пациент да бъде обезпечена качествена и навременна здравна грижа. Центърът ще има 24-часов режим на работа, като страната условно ще бъде разграничена на шест района със съответните административни области. При пораждане на проблем Националният център ще спомага за навременното му решение. Това стана ясно от думите на министъра на опазването на здравето проф. при визитата му в Благоевградска област.

Аналогично логистично усложнение министърът откри и в област Благоевград – по повод легловата обезпеченост в МБАЛ-Гоце Делчев. Лечебното заведение съвсем не разполага със свободни кревати, до момента в който във всички други лечебни заведения в областта  – МБАЛ " Югозападна болница – Свети Врач “, МБАЛ - Разлог и трите лечебни заведения в регионалния център са налице задоволително кревати за заболели с COVID-19. След съвещание на Областния спешен щаб беше решено в Гоце Делчев да бъдат разкрити още 10 кревати, а при възможното им запълване пациентите да бъдат обслужвани от най-близкото лечебно заведение - болничното заведение в Разлог.

За да бъде преодолян дефицитът на медицински фрагменти в региона, ще се търси опция студентите от Медицинския лицей в Благоевград да стажуват в благоевградските лечебни заведения. Ще се работи и в посока лекарите-специализанти, които имат подписан контракт с болничното заведение в Гоце Делчев, само че са на стаж в столицата, да подкрепят сътрудниците си в МБАЛ " Иван Скендеров “.

" Кметовете на всички общини могат да взимат независими решения за налагане на спомагателни противоепидемични ограничения, като задачата е понижаване кривата на заболеваемостта в региона “, заяви регионалният шеф на Благоевград Бисер Михайлов.

В отговор на журналистически въпрос по отношение на носенето на маски навън здравният министър разяснява, че е получил голям брой оферти за въвеждане на такава мярка както от наставнически организации, по този начин и от здравното съсловие. Темата ще бъде прегледана на онлайн съвещание на експертните препоръки по инфекциозни заболявания и епидемиология. " Не приказваме за ограничение, затваряне или лимитиране, а за мярка, която има за цел да избави допустимо най-вече хора и да резервира здравето на медицинските експерти, с цел да има кой да ни лекува на първа линия, непрекъснато “, посочи проф. Ангелов.

В рамките на деня здравният министър посети лечебни заведения в област Благоевград и на място дискутира с екипите основаната подготвеност за справяне с COVID-19.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР