През последните седмици латиноамериканските наркобосове изпратиха големи количества кокаин в

...
През последните седмици латиноамериканските наркобосове изпратиха големи количества кокаин в
Коментари Харесай

Европа се наводнява с кокаин, блокадата не спира наркобосовете

През последните седмици латиноамериканските наркобосове изпратиха огромни количества кокаин в Европа , в това число един в товар с калмари, макар че коронавирусната зараза задуши законната трансатлантическа търговия , споделят висши чиновници за битка с опиатите, оповестява " Ройтерс ".

Нелегалната промишленост за опиати пострада от вируса, като и интернационалните вериги за доставки са разрушени и милиони клиенти са блокирани. Но наркобосовете се изправят пред предизвикването, пращайки големи товари кокаин с по-малко на брой кораби и търговски самолети, показвайки, че са подготвени да поемат по-големи опасности за доставката на стоките си .

" Въз основа на изземването на по-големи от нормалните доставки на кокаин, би било почтено да се каже, че Европа беше залята с кокаин преди блокирането ", разяснява Боб Ван Ден Берге, старши чиновник на реда в Службата на Организация на обединените нации за опиати и престъпност (UNODC).

Тази наклонност се резервира , макар че доста европейски страни - в това число главните потребителски пазари като Англия и Испания - мощно лимитират придвижването на тяхното население.

" Глобалната пандемия в този миг не е повлияла на морската търговия с опиати . Тя е както нормално ", съобщи Майкъл О`Съливан, началник на финансирания от Европейски Съюз Център за разбори и интервенции в морето, който координира блокадите в морето.

През първите три месеца на тази година UNODC конфискува 17,5 тона кокаин , транспортиран за Европа от пристанищата на Южна Америка, най-вече бразилски. Това съставлява близо 20% растеж в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, съобщи Ван Ден Берге.

Близо 7 тона, ориентирани към холандското пристанище Ротердам, най-голямото в Европа , бяха арестувани в четири интервенции до момента тази година, съгласно данни на Организация на обединените нации. През същия интервал на предходната година малко над четири тона бяха прихванати в осем обособени конфискации.

Този месец белгийските управляващи иззеха близо 5 тона кокаин в резервоар от Латинска Америка в пристанището в Антверпен , което предходната година бе главният входен пункт за кокаин в Европа с пресечени над 60 тона там.

Това последва няколко конфискации на повече от един звук през март, съобщи Кристиан Вандерваерен, шеф на митницата за Белгия, която влезе под обсада на 17 март. " Бяхме привикнали да считаме изземване от 1 звук като значима интервенция ".

Иззетите бройки нормално са единствено част от общите колета и оферират приблизителна оценка на противозаконната търговия.

Европол пресмята, че европейският пазар коства минимум 9 милиарда евро годишно. Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания и Англия съставляват малко над 87% от предстоящите 4 милиона консуматори на кокаин.

Трафикантите са толкоз изобретателни, както постоянно , като се възползват от обстоятелството, че вносът на плодове, зеленчуци и други хранителни артикули в Европа от Южна Америка е измежду дребното браншове, които единствено малко наранени от епидемията.

Петте тона кокаин, конфискувани в Антверпен, са скрити в хладилен резервоар, пренасящ калмари от Латинска Америка , изяснява Ван Ден Берге.

Повишаването на огромни колета кокаин в корабни контейнери последва сходна наклонност и при самолетите, съобщи Вандерваерен. В средата на март, малко преди Белгия да стартира блокирането и множеството търговски полети бяха спрени , митническите чиновници на основното летище в Завентем иззеха 350 кг кокаин, прикрит в куфари , в аероплан от Доминиканската република - количество, което е 200 пъти по-голяма в сравнение с нормално се открива при въздушни транспорти на опиати.

" Това е по този начин, тъй като броят на самолетите, които летят от Южна Америка към Европа, е понижен доста и всеки аероплан е добра опция за превозване на кокаин ", изяснява Вандерваерен и прибавя, че това не е изолиран случай.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР