През последните седмици, хиляди семейства в Сирия получиха уведомления, че

...
През последните седмици, хиляди семейства в Сирия получиха уведомления, че
Коментари Харесай

Стотици смъртни актове: Сирийският режим съобщава на хиляди сирийци за смъртта на техни роднини

През последните седмици, хиляди фамилии в Сирия получиха уведомления, че техни родственици, водени за безследно изчезнали, са умряли в пандизите на сирийското държавно управление. До скоро режимът на Асад мълчеше по отношение на обвиняванията за осъществяване на мъчения в арестите и отвличането на деятели и участници в демонстрации. Отскоро, обаче, управляващите в Дамаск трансформират политиката си по отношение на политическите пандизчии, издавайки невиждан брой смъртни актове като по този метод десетки хиляди сирийци схванаха ориста на техните близки. Според наличната информация, за безследно изчезнали се водят 82 000 души, а близо 200 000 е общият брой на задържаните сирийци от началото на протеста в страната през 2011 година.
От края на пролетта тази година държавните регистри са издали няколко стотици смъртни актове. Немалка част от документите демонстрират, че лицата, за които са издадени, са починали в пандиза още при започване на протеста, само че фамилиите им са известени едвам в този момент.
Въпреки че публично няма пояснение за какво чак в този момент има издание на толкоз огромен брой смъртни актове, специалисти показват, че това може да е знак за възходящата сигурност у режима на Асад, че печели войната. Военните победи и интервенцията на Русия дават уверението, че бунтовниците са пред своя край и техните поддръжници – най-вече цивилното население в бунтовническите региони – могат най-сетне да бъдат известени за ориста на своите близки. За управляващите в Дамаск е ясно, че дейностите им няма да имат последици, като се има поради бездействието и апатията на интернационалната общественост.
От години режимът на Асад е упрекван в използване на мъчения против политически пандизчии и осъществяване на всеобщи арести. През последните три години с помощта на публични лица, дезертирали от режима, излязоха редица данни, показващи, че няколко хиляди души са убити при мъчения в пандиза в Седная, ползващ се със злокобна популярност доста преди протеста през 2011 година. Сателитни фотоси демонстрират, че неотдавна пандизът е уголемен с спомагателни здания, за които се счита, че съставляват пещи за изгаряне на телата на убитите пандизчии. Според специалисти по сигурност, по този метод управляващите в Дамаск прикриват доказателства за осъществените убийства.
Военните победи изкарват на напред във времето политиката на режима за близкото бъдеще.
През юли шефовете на основните служби за сигурност в Сирия проведоха няколко срещи за съгласуваност на бъдещи дейности. Ръководителят на Военновъздушното разузнаване - военачалник Джамил Хасан, който е и от околните съветници на президента Асад – представен от локални медии съобщи, че сега се търсят близо 3 милиона души. Сред тях са както публицисти, деятели и политически дейци, по този начин и предприемачи и бежанци, намерили леговище в прилежащите Ливан, Турция и Йордания. След като силите на Асад завзеха бунтовническите замъци в Южна Сирия и провинция Дамаск, съпротивата против сходна политика става все по-слаба поради страха от репресии.
Издаването на стотиците смъртни актове съответствува с подготовката за огромна атака против бунтовническите укрепления в Северозападна Сирия.
Сирийската войска, подкрепена от съветските военновъздушни сили и про-иранските шиитски милиции направи сериозен пробив против бунтовниците през последната година. Само до преди три години ориста на режима на Асад беше несигурна, поради триумфите на опозиционните сили, само че интервенцията на Русия наклони везните в интерес на БашарАсад. Джихадистките групи, които инфилтрираха част от бунтовническите групи в допълнение усложниха обстановката на опозицията и откакто беше изтласкана от южните региони, през днешния ден нейните сили управляват региони в Северна и Северозападна Сирия в непрекъснато съревнование с радикални обединения, оспорващи престижа на бунтовниците. Гаранция и тил на бунтовниците дава Турция, която през последните две години построи редица наблюдателни бази в региона и към този момент точно те блокират офанзивите на Асад. Идлиб влиза и в съглашението за зоните за деескалация сред Русия, Йордания и Турция, само че съгласно наблюдаващи на спора в Сирия, това съглашение няма да бъде почетено от държавните сили.
От началото на протеста през 2011 над 104 000 души са задържани съгласно формалните данни.
Според деятелите, общият им брой е близо 200 000. Свидетелства на някогашни пандизчии демонстрират, че използването на мъчения, насилствен апетит и други форми на напън, е необятно публикувана процедура в центровете за задържане. Ако съдим по събитията до момента, офанзивата в Идлиб ще докара сигурно до растеж на задържаните и смъртните случаи на арестувани.
През последния месец издаването на смъртни актове стана още по-често. Само в град ал Тал, общият брой на починали в пандиза лица доближи 1500 от общо население от към 40 000. Същата обстановка се следи в провинциите Дамаск, Хомс, Хама и Латакия.
Регистрите демонстрират, че съвсем няма данни за това по какъв начин се е стигнало до гибелта на пандизчиите. Върху някои документи е записано, че арестуваният е получил сърдечен удар. За множеството пандизчии се вижда, че са умряли в интервала сред 2013 и 2015 като приблизително две години е лишило на доктори да подпишат смътния акт или медицинския отчет. Няма връщане на тела, нито осъществяване на погребения – роднините получават само съобщение за ориста на техните близки.
Важна информация демонстрират смъртните актове от провинция Хама. Те са подписани по полунощ от съда в Дамаск, което съгласно юристи е сигнал, че посочените пандизчии са били екзекутирани.
Според дипломатически източници, под натиска на Организация на обединените нации, Турция и Русия, режимът на Асад е бил заставен да стартира да обяснява въпроса с политическите пандизчии и заради това е почнало издаването на смъртни актове. Офанзивата към Идлиб, която се приготвя сега, ще забави този развой. При възможна победа на държавните сили цивилните чакат репресии и нова вълна от арести, защото Идлиб се счита за една от най-главните размирен замъци още от началото на протеста.
Именно в Идлиб бяха изселени стотици хиляди поданици на Дамаск, Хомс, Алепо и Дараа, откакто режимът съумя да завземе тамошните размирен позиции. Днес в Идлиб има към 2,6 милиона души – преди войната провинцията е с население от 1,4 милиона, а самият град – 165 000 души. Организация на обединените нации предизвестява, че боевете в региона ще причинят филантропична злополука и нова бежанска вълна от 700 000 до 2 милиона души. Мнозина от цивилните се опасяват точно от вероятността от арест, в случай че държавните сили съумеят да завземат Идлиб.
Автор: Руслан Трад
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР