През последните седмици думата карантина звучи по-страшно от обикновено, и

...
През последните седмици думата карантина звучи по-страшно от обикновено, и
Коментари Харесай

Карантина - турският остров с интересно име

През последните седмици думата карантина звучи по-страшно от нормално, и всички знаем доста добре за какво е по този начин. Оказва се обаче, че съществуват някои забавни обстоятелства, свързани със самата дума. Като този, че има турски остров, който носи това име.

По време на Османската империя остров Карантина е употребен за уединяване на заразно заболели, откъдето идва и името му. Тук са били отделяни хора с холера, чума и други заразни заболявания.

Смята се, че Карантина е първото място, където още през 1866 година са се спазвали всички научни правила за карантиниране на хора. Те не са са различавали по никакъв метод от практиките на актуалните центрове за изолираност на заразноболни пациенти.

При идване новодошлите е трябвало да събличат облеклата си, които били обработвани при висока температура и дезинфектирани с пара. Всички са взимали душ и са прекосявали през лекарски обзор, с цел да се реши доколко са заболели и какъв брой време ще продължи карантината им.

Хората в по-тежко положение са изпращани в специфични отделения за лекуване. При случай на гибел, телата са били погребвани в доста дълбоки гробове, които били в допълнение засипвани с вар. Капацитетът на острова е бил към 600 индивида.

В момента на турския остров върви развой на реституция на употребяваните здания (16 на брой) и уреди, почнал още през 2018 година Целта е една от основните постройки на острова да се трансформира в музей, който в този момент сигурно ще притегля още повече туристи от целия свят, пишат от Travel Away. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР