През последните пет месеца на ден са генерирани средно 130

...
През последните пет месеца на ден са генерирани средно 130
Коментари Харесай

130 000 електронни прегледа са генерирани през НЗИС за пет месеца

През последните пет месеца дневно са генерирани приблизително 130 000 електронни прегледа и 72 000 електронни посоки за проучвания през Националната здравно-информационна система НЗИС. Това заяви депутатът от „ Продължаваме промяната “ доцент Васил Пандов по време на кръглата маса „ Електронно опазване на здравето “, която се организира през днешния ден.

За този триумф той благодари на лекарите и магистър-фармацевтите, които са приели предизвикването да трансформират метода си на работа в доста случаи с цената на спомагателна инвестиция в техника, повишение на квалификацията и организационни компликации.

Към момента в здравното електронно досие са обхванати дейностите, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) -  всички прегледи от персонални лекари и експерти, всички посоки за проучвания и за хоспитализации, епикризи от болнично лекуване, предписани лекарствени артикули, отпуснати медицински произведения и помощни средства на хора с увреждания.

Доц. Пандов уточни очевидните изгоди от електронното опазване на здравето: сигурност за пациента посредством непрекъснат достъп – негов и на лекаря му, до здравното му досие; сигурност на данните; понижаване на бюрокрацията посредством отпадане на хартиените документи; по-бърз продан на информация и надлежно по-бърз и първокласен достъп на пациентите до здравни услуги; опция за следене на трендове и правене на прогнози за заболеваемостта на популацията, което води до по-добра превенция; изсветляване на процесите в опазването на здравето и по-ефективна битка с корупционните практики в системата.

„ Предизвикателства има, само че всички те са преодолими. Колкото по-бързо стартираме да работим по тях, толкоз по-бързо ще повишим качеството на медицинските услуги и ще облекчим работата на всички в опазването на здравето “, акцентира доцент Васил Пандов. Той означи нужните нормативни промени – основаване на разпоредба за действие на Националната здравноинформационна система (НЗИС); промени и допълнения в Закона за здравето, в подзаконови нормативни актове, в националните рамкови контракти за медицински действия и в изискванията и реда за разпределяне на лекарствени артикули.

От „ Информационно обслужване “ АД се чака пътна карта на електронното опазване на здравето през 2023 година По думите на доцент Пандов към момента липсват някои механически решения, да вземем за пример за засвидетелствуване на наличието на пациентите. Необходимо е също да се усъвършенстват системите за следене на наличностите на лекарствени артикули и за ориентиране на колите за спешна помощ към лечебни заведения; да се цифровизира хартиеното здравно досие; в НЗИС да се включат дейностите в денталната помощ. Трябва да се вкарат в практиката към този момент създадените нови технологии, да вземем за пример мобилното приложение за определяне на лекарствени артикули и електронният протокол за определяне на скъпоструващи лечения, заплащани по реда на Закона за здравното обезпечаване.

Изпълнителният шеф на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов заяви, че издадените електронни предписания от старта на Националната здравна осведомителна система (НЗИС) са 25 милиона. „ По-голямото количество от тях са през НЗОК, само че и не малко от тях са така наречен бели предписания “, сподели той, представен от News.bg.

Над 68 000 предписания се издават всеки ден. През януари месец ще се пусне в употреба издаването на мобилни бели предписания, което ще улесни персоналните лекари.

15.6 млн. са издадените посоки от юни до момента. Направени са 23.7 милиона ел. прегледа от 18 000 лекари. 840 000 са осъществените електронно хоспитализации от 1 август. „ Рецептурната брошура е цифровизирана, в системата към този момент има 2.2 млн. книжки. Хората към този момент няма потребност да я носят “, заяви той. Електронно се вземат и помощни средства – издадени до момента са 120 млн., а магазините, откъдето се вземат, са част от системата. „ Има съществено облекчение на здравните процеси “, заключи Филипов.

Управителят на НЗОК заяви, че Касата има работещи 8 системи и съвсем всички процеси са цифровизирани – от подаване на документи, ел. фактури. „ Проблем е, че всеки ден се възнамерява надграждане, само че има закъснение от странични фактори. Също, че има липса на действителен админ на данните и на рисковете, както и опозиция от доста страни при въвеждане на нови механизми “, уточни той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР