През последните пет години се наблюдава увеличаване на дела на

...
През последните пет години се наблюдава увеличаване на дела на
Коментари Харесай

За 5 г. количеството рециклирани битови отпадъци е нараснало до 32%


През последните пет години се следи увеличение на каузи на рециклираните боклуци в страната. За 2016 година са рециклирани 917 хиляди тона битови боклуци, като в това количество се включват и трайно възходящите през последните 2 години количества на компостирани биоотпадъци. Това декларира министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатско запитване за системата за разделно събиране на отпадъците, успеваемост и реализиране на задачите, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Постигнатият % на преработване на битови боклуци през 2016 година в страна е близо 32%, което е поредна година на възходящ резултат. За петгодишен интервал 2012 - 2016 година количеството рециклирани битови боклуци у нас е повишено от 25% до 32%. Количеството рециклирани биоотпадъци е повишено близо 3 пъти за този интервал и се чака още по-съществено нарастване през идващите няколко години, заради въведените в употреба съоръжения за компостиране, както и разработваните сега планове за нови мощности за авансово отнасяне и за компостиране, прецизира министърът.

Той прибавя, че нараства непрестанно и териториалният обсег на системите за разделно събиране на боклуци от опаковки. От 2013 година след измененията в Закона за ръководство на отпадъците (ЗУО) са налице и промени в броя на организациите по оползотворяване, което докара до краткотрайна смяна в обсега. Тази смяна е обезщетена във времето, а съществуването на нова организация от 2017 година подтиква работата на бранша като цяло и прибавя и нови обхванати общини. Към декември 2014 година са обхванати 171 общини, а към декември 2017 година - 183.

България сполучливо извършва и заложените в европейското законодателство цели по разделно събиране и преработване на характерни отпадъчни потоци - боклуци от опаковки, излязло от приложимост електрическо и електронно съоръжение (ИУЕЕО), излезли от приложимост моторни транспортни средства (ИУМПС) и негодните за приложимост акумулатори и батерии (НУБА), като осъществяването се движи към и над междинното равнище за държавите-членки, акцентира Димов.

Той декларира още, че при отпадъците от опаковки за 2016 година е реализирано равнище от 63,8% преработване при цел от 55%. В обсега на системите за разделно събиране на боклуци от опаковки на организациите по оползотворяване, рециклираните количества са нарастнали с 59 хиляди тона за интервал от 5 години.

Съгласно директивата за отпадъците от електрическо и електронно съоръжение, задачата по събиране за 2016 година е 41 % от пуснатото на пазара количество ЕЕО през предходните три години. При изчислена цел от 26 000 тона за 2016г. в България са събрани 48 780 хиляди тона ИУЕЕО. По преработване и оползотворяване сме постигнали приблизително 90%, надлежно 93% осъществяване по обособените категории електрическо и електронно съоръжение като се има поради, че обособените цели по инструкция по категории не надвишават 80%, отбелязва още министър Димов.

Следва да се означи, че България заема едно от челните три места в Европейския съюз по успеваемост на преработването на оловни акумулаторни акумулатори. През 2016 година междинната реализирана степен на преработване на оловото, което се съдържа в оловно- киселите НУБА е 65%, за всички съоръжения. В същото време е реализирана степен на преработване от 98% на материалите, съдържащи се в оловно-киселите НУБА, общо за всички съоръжения. Същевременно се регистрира и годишно повишаване на количествата на събраните НУБА в страната, като заложеният в директивата коефициент на събираемост от 45% за 2016 година, е изпълнен още през 2015 година, се споделя в отговора на Димов.

При излезлите от приложимост МПС за 2016 година е реализирано равнище на повторна приложимост и преработване от 95% при цел от 85%.

В допълнение към наложителните цели на европейско равнище страната ни си е сложила и национални цели за оползотворяване на отработени масла и за оползотворяване и преработване на излезли от приложимост гуми, които също се реализират годишно.

Необходимо е да поставим още повече старания за увеличение на каузи на преработване на битовите боклуци за сметка на депонирането им във връзка със законодателния пакет по отношение на отпадъците, както и другите начинания и планове в проекта за деяние за кръгова стопанска система. Бъдещите цели за 2035 година изискват реализиране на 65% преработване па битови боклуци и единствено 10% депониране. Това демонстрира нужда от трайно увеличение па количествата разделно събрани и рециклирани боклуци, както и възстановяване на обсега и успеваемостта на системите за разделно събиране, декларира още Нено Димов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР