През последните няколко седмици световните агенции тръбят, че маслото ще

...
През последните няколко седмици световните агенции тръбят, че маслото ще
Коментари Харесай

Експерт със страшна прогноза пред БЛИЦ! Ще изчезне ли от пазара един от най-търсените продукти?

През последните няколко седмици международните организации тръбят, че маслото ще нарастне фрапантно до Коледа и даже може да изчезне и да се трансформира в невъобразим разкош. Причината - по-малките количества, които са създадени в Европа. Стигна се даже до такава степен, че в Чехия и Полша хора се биха пред хипермаркети, с цел да си купят по-евтини пакети с масло. В Чехия даже се роди вицът: " Вече не желая да съм дилър на дрога, ще продавам масло! ". Поскъпването не ни подмина и нас и специалистите признаха, че също ще има огромно повишаване на маслото, нещо за което БЛИЦ към този момент писа.

Какво се случва в реалност и какви са същинските аргументи за повишаването на маслото - ето какво споделя в изявление за БЛИЦ Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

- Действително ли има чак такива проблеми с маслото?
- За Коледа част от Европа и света може би ще има проблем с количеството масло. А цената на маслото се е вдигнала с 80% в Европейски Съюз. В България повишаването е доста по-малко - към 40%. Само би трябвало да вършим вярно сравение, само че в България към момента се следят артикули с наименованието масло, а на етикета със ситни букви написа, че има и растително масло и това не дава отговор на регламентите. Заради това към момента може би цената при нас е по-ниска, до момента в който действително е като тази в Европа.

- Нямаме ли самостоятелен пазар, който да не зависи от Европа?
- Ако приказваме за масло, ние изобщо не сме никакъв знак, тъй като не сме огромен производител на масло. Ние сме дребен производител, по тази причина огромна част от маслата у нас са с генезис отвън България - Европейски Съюз.

- Каква е повода за всичко това?
- Има сходна рецесия и с млякото, проблемите потеглят от суровината, аргументите са някалко и с другите гледни точки. Една е неправилната политика на Европейски Съюз по отношение на млечния бранш. Не може да стимулираш ниска цена на млечните артикули и да умира цялостен отрасъл, фамилии не могат да изкарат колкото една чистачка в ресторант с млекопроизводство. Какъв би им бил ползата да се занимават с този рисков бранш. Именно поради това производители в европейски мащаб се отдръпнаха. Затова се следи недостиг. След влизането на ембаргото и глобите към Русия в един миг се поизчерпаха запасите и Китай изчерпа запасите си, стартира да купува и това даде подтик на международния пазар и дефицитът на млечни артикули. Най-силно това се усети при маслото, което се създава като остатъчен артикул при изсъхнало мляко. А изсъхнало мляко се прави повече при остатък на прясно, какъвто в този момент няма.

- Може ли една такава рецесия да бъде провокирана изкуствено?
- Изкуствено рецесия не може да се провокира, тъй като единствено в Европейски Съюз има толкоз доста производители, в случай че има някъде ниша, количества никой няма да задържа или да не желае да осъществя, само че че в действителност количествата се изчерпват, това е истина. Представителите на най-големите млечни компании към този момент споделят, че ще има рецесия. Дали ще познаят, ще забележим.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР