През последните няколко седмици и месеци България отчетливо завива на

...
През последните няколко седмици и месеци България отчетливо завива на
Коментари Харесай

Първан Симеонов: България отчетливо завива на Изток

През последните няколко седмици и месеци България отчетливо завива на Изток. Това сподели в предаването „ Неделя 150 “ по БНР социологът от " Галъп " Първан Симеонов. По думите му това, че България се ориентира на Изток, може да се съди на първо време по позицията „ Скрипал “, по-късно и по отварянето на тематиката АЕЦ „ Белене “, както и по визитите на най-високо равнище.

„ Във вътрешнополитически проект това най-ясно се показва във обстоятелството, че се банализира антизападното говорене. Самият факт, че е допустима подписка за овакантяване на НАТО значи, че последователно оста на въртене на българския политически развой се отмества леко на Изток. Това е в синхрон с проблемите сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, които проличават извънредно доста в проблема с така наречен иранска договорка, и които проличават с хипотетичната позиция на Полша, която някак си контрастира на фона на Европейски Съюз. Всичко това, сякаш в допълнение тласка Европа в несигурност или по-скоро в орбитите на ползите на Русия сега “, сподели той.

Това, което министър председателят Бойко Борисов печели като преимущество, е, че в тази обстановка, когато Европа остава без ясните американски гаранции, той може да излезе в края на месеца с някакво основно обръщение на тематика европейско-руски връзки. Президентът Радев обаче завоюва преимущество пред Борисов, разяснява Симеонов.

„ Това, което направи с Турция. Струва ми се, че това се пробва да направи – да издейства на България специфичен статут в връзките с Турция и в връзките с Русия и да капитализира, вероятно, тази непосредственост с Турция и непосредственост с Русия, трансформирайки я в коз за България и представяйки я като коз за Европейски Съюз. Дали това ще стане, ще покажат идващите години, само че във всички случаи тава ще се хареса на вътрешните публики. Тук едно ненадейно преимущество завоюва президентът Радев – в тази тяхна самобитна конкуренция. Предимството е, че Радев се показа като предвестител на всичко това, тъй като той пръв отиде “, добави той.

Няма подозрение, че има поизточняване, сподели в „ Неделя 150 “ анализаторът Харалан Александров. „ Заходът е забележим и евентуално той ще би трябвало да бъде разказан. Очакваме това да се случи след визитата на Борисов – най-интересното събитие, ще увенчае този забавен месец “.

Новината за срещата на Борисов с Путин пристигна от Москва, когато в Русия беше президентът Румен Радев. „ На 30 май чакаме работно посещаване на премиера на България Бойко Борисов “, сподели пред публицисти съветникът на съветския президент Юрий Ушаков. Именно след срещата с него Путин разгласи, че след няколко дни чака и посещаване на Борисов.

„ По този метод руснаците печелят тактическо преимущество “, разяснява Александров. И продължи: „ Оповестявайки първи тази среща те имат опция да интерпретират в лична употребява. Това явно е част от тактиката Кремъл в един миг, в който се случват няколко паралелни процеса. От една страна Русия е в напредък, от друга е в крах, което може де се каже и за Европейски Съюз и Съединени американски щати. В тези доста комплицирани и спорни трендове, това, което се случва съгласно мен в мозъците на българските политически елити, е, че се активизира инстикт за това да си подсигуряваме, че няма да загубим опцията да поддържаме връзки с този толкоз всесилен и авторитетен състезател, още повече, че там връзките са остарели, дълбоки и много здрави. В някои случаи доста сложни за развързване са тези възли, с които сме закачени за съветската политикономика, защото там е мъчно да разграничиш икономическия от политическия интерес, изключително в региона на енергетиката. Това е, което съгласно мен прави Радев. Той понесе доста рецензия. Според мен беше незаслужено обезценено неговото изпитание “.

Борисов плете друга мрежа, сподели Александров във връзка с политиката и дейностите на премиера. „ Той покрива доста огромна интернационална територия. Сякаш се пробва, изплитайки като един пъргав паяк, в положителния смисъл, всичките тези връзки и връзки на другарство и добросъседство с ясно декларираното заричане за лобиране и поддръжка на идеята за евроинтеграцията на Западните Балкани, някак си да стабилизира страната в един явно сложен интервал, в който се случват огромни тектонични разбърквания “, добави той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР