През последните няколко седмици Афганистан отново привлече вниманието на международната

...
През последните няколко седмици Афганистан отново привлече вниманието на международната
Коментари Харесай

Афганистан и трите неизвестни

През последните няколко седмици Афганистан още веднъж притегли вниманието на интернационалната общественост. Съединените американски щати се изтеглиха преди в началото оповестения краен период - 11.09, само че светкавичната атака на талибаните и сривът на 350-хилядната афганистанска войска (за който разузнаването на Съединени американски щати, по признанията на ръководителя на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати ген. Майк Майли не е дало никакви предварителни индикации) слагат три въпроса.

И, несъмнено, като във всяка огромна рецесия - и в тази има българска диря.

Българската диря

И пристигна ред на българската диря... След като през миналите няколко седмици 20 българи бяха евакуирани от Афганистан, стана ясно, че из хаоса и безвластието в Кабул скрито се придвижва друга, по-интересна, група българи. В последните дни преди евакуацията им през Катар Фердинанд и сътрудниците му стават очевидци на промяната на режима за една нощ.



" Виждайки се с нашите интелиджънси, камерите, които заобикаляха нашето посолство на европейската делегация, просто чекпойнтовете, които бяха с служители на реда, контролирайки трафика, влизаха в техните кабинки, по този начин да кажа, преобличаха се, оставяха оръжията и излизаха с цивилни облекла. Това за нас беше явен знак, че към този момент би трябвало да се евакуираме. "

На 15.08 е взето решение задачата на Европейски Съюз да бъде евакуирана. Охранителите получават " зелена светлина " от талибаните и употребяват отворил се в трафика кулоар, с цел да изтеглят дипломатите до летището.



" Буквално 2-3 километра се минаваха за два-три часа, четири. А пък към този момент следобяд ние се евакуирахме към 12 ч. на обяд към този момент бяхме подготвени да тръгнем от самата база. Даже бяхме закъснели и тогава безусловно четири километра-пет може би - приказвам за права линия - ние ги пътувахме шест-седем часа. Да, правилно в бронирани коли бяхме, напрегнат, правилно е в пукотевица към нас, не по нас, само че също локалното население беше настроено зле и към нас, защото чупиха огледала, защото те си мислят, че ние сме техният проблем, само че не, ние сме там да им оказваме помощ. "



Българите са евакуирани с американски боен аероплан през Кувейт за България. За професионални командоси обяснението за бързия колапс на афганистанската войска, получила в завещание от Съединени американски щати хиляди единици най-съвременно въоръжение, е просто:



" Страх или някакви сделки. Страх може би, тъй като първият град, който беше високомерен, всички военни бяха избити по-късно на площада. Оттам нататък тактиката им беше - звънят на полицейските ръководства и на кмета, споделят, че на следващия ден идват, да кажем, 2000 индивида да завладяват един дребен град или едно село. Всички военни и служители на реда смъкват оръжието и се изтеглят. В идващия миг се явяват 15 индивида, които развяват флага на талибаните на кметството и на полицейския сектор. Другият вид е всеки един да се опасява, всеки един човек би се страхувал за неговото семейство да не бъде гонено или унизено по-късно. Но в действителност е необяснимо по какъв начин може войска от, хайде, 100 000 да са били, над 200 000 индивида с най-модерно въоръжение да не може да почисти хора, които са въоръжени единствено със стрелково леко въоръжение до РПГ и се придвижват пешком или с някакви коли, които са несъответстващи на техните. "



Ще останат ли Съединени американски щати след 31.08?

През април президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че американските войски ще се изтеглят до 11.09.2021 година - тъкмо 20 години след атентата против кулите-близнаци и Пентагона. Когато при започване на юли американците напуснаха най-голямата си база в Афганистан - Баграм - за една нощ без предизвестие, стана ясно, че изтеглянето ще е реалност по-рано. Вашингтон цели да изведе към 60 000 души от Кабул до края на месеца - минималният брой афганистанци, сътрудничили на съдружниците. До момента са изведени 48 000. Англия, по чието гледище Г7 заседава през днешния ден изключително за Афганистан, се пробва да убеди Вашингтон да отсрочи изтеглянето до цялостната евакуация на всички афганистанци, годни за това. Понастоящем на летището има ситуирани сили на Съединени американски щати, Англия, Германия и съдружници. Байдън разгласи, че евакуацията може да бъде удължена, секретарят по защитата на Бен Уолъс Англия разяснява, че на този стадий е малко евентуална, а талибаните дадоха отговор, че, изтъквам, " удължаването на окупацията " би провокирало техния отговор. Какъв ще е той - не е надалеч от мозъка.



Ще бъде ли приета властта на талибаните?

Г7 би трябвало да реши и дали да признае властта на талибаните или да откри различен вид взаимоотношения без признание. Държавният секретар Антъни Блинкен разгласи, че отношението на интернационалната общественост към режима на талибаните " ще зависи от делата, а не от думите им ", а външните министра на НАТО ги приканиха да образуват " приобщаващо и представително ръководство ", включващо всички малцинства. Режимът има три вътрешни провокации: съпротивата, която провеждат военачалник Абдул Рашид Достум и избягали афганистански армейски формирования от Узбекистан; непримиримостта и готовността за въоръжена опозиция на Ахмад Масуд, наследник на убития от талибаните през 2001 година Ахмад Шах Масуд, който събира сили в долината Панджир; пари. Без пари режимът няма да издържи дълго. Правителствените валутни запаси на Кабул в Съединени американски щати бяха замразени - към 9,4 милиарда $, или една-трета от Брутният вътрешен продукт на страната. Опиумните насаждения и търговията с хероин могат да устоят бойците, само че не и да поддържат режима. Кой би протегнал ръка на режима?



Кои геополитичeски играчи ще запълнят вакуума?

Талибаните ( " религиозните студенти " ) пораждат като придвижване от младежи, обучавани в религиозни учебни заведения в Пакистан, по-късно обучавани и финансирани от Пакистанското военно разузнаване. Връзките са остарели - от антисъветските придвижвания в Афганистан през желанието на Исламабад да откри другарски надъхан режим в Кабул до интервенция в междуплеменните спорове в страната. Така или другояче, Пакистан също няма финансовата мощност да укрепи режима на талибаните отвън директното военно финансиране. Русия не бърза да признава режима, само че очевидно смекчи риториката: " терористите " станаха " радикали ", съгласно съветската осведомителна организация ТАСС, за една нощ. Руското и китайското посолство не бяха наранени, нито евакуирани от Кабул. Китайският интерес към Афганистан е обвързван с опцията да откри директна връзка с Иран, да улесни прокарването на единия от лъчовете на " Пътя на коприната " към Европа и директно да въздейства върху динамичността на геополитическите процеси в Средна Азия. Пекин има мощта и финансовата опция да финансира установяването на режима на талибаните в дълготраен проект.



Непотвърдена информация настойчиво мълви за съглашение сред афганистанските военни командири и талибаните, подписано предходната година, за отвод от военни дейности. Така или другояче, забавните дни в Афганистан занапред предстоят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР