През последните няколко месеца Сам Олтман, създателят на ChatGPT, се

...
През последните няколко месеца Сам Олтман, създателят на ChatGPT, се
Коментари Харесай

Сам Олтман – човекът, който стои зад OpenAI и чатбота ChatGPT

През последните няколко месеца Сам Олтман, основателят на ChatGPT, се трансформира в най-разпознаваемото лице в света на изкуствения разсъдък (AI). Но неговата популярност не е нищо ново – той е в центъра на вниманието на Силициевата котловина към този момент близо две десетилетия.

Олтман влиза в света на технологиите, когато напуща колежа през 2005 година Подобно на Стив Джобс, Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, тогава 20-годишен, зарязва образованието си по компютърни науки в Станфордския университет, с цел да основе компания, която разрешава на потребителите да споделят геолокацията си, наречена Loopt. Без университетски задължения и с бъдещето на Loopt в ръцете си, Олтман се причислява към акселератора Y Combinator (YC).

Loopt съумява да набере над 30 млн. $ финансиране от фондове за рисков капитал, преди инструментът да бъде необятно общопризнат от компании като Apple и Blackberry. В рамките на седем години Loopt не съумява да показва процъфтяващо развиване и начинанието е купено от американската финансова софтуерна и банкова холдингова компания Green Dot Corporation за над 40 млн. $.
От дъното до върха
Въпреки този неуспех Олтман съумява да построи име в Силициевата котловина. Две години по-късно той е определен за правоприемник на президента на Y Combinator, американския компютърен академик Пол Греъм.

През 2015 година Олтман се среща с създателя на Tesla Илон Мъск, съоснователя на LinkedIn Рейд Хофман, рисковия вложител Питър Тийл и други огромни бизнесмени, с цел да основат дружно OpenAI – компания за проучване и внедряване на изкуствен интелект (AI), която имаше за цел да предизвиква и развива „ другарски AI в метод, който е от изгода за цялото човечество “.

През 2016 година Олтман за първи път разгласи, че OpenAI построява общ изкуствен интелект (GAI) – AI, който подхожда на човешкия разсъдък, прочут като GPT-1. На 5 януари 2021 година OpenAI пусна DALL-E – изкуствен интелект, кадърен да генерира изображение въз основа на описанието на потребителя.

През ноември 2022 година компанията започва един от най-напредналите чатбот модели досега, който по едно и също време очарова и ужаси милиони. ChatGPT е кадърен да генерира текст при поискване благодарение на модернизиран AI, сюжети, текстове, истории и презентации. Олтман съобщи по-късно, че най-новата и най-модерна версия (GPT-4) ще бъде въведена последователно, с цел да могат хората и институциите да се срещнат по-добре с нея.
Бъдещето на AI
Сам Олтман счита, че революцията, провокирана от " общия изкуствен интелект " (AGI), е " неудържима ".

В есе, озаглавено „ Moore’s Law for Everything “, Олтман написа, че

софтуерният напредък, който AGI ще донесе през идващите 100 години, ще бъде доста по-голям от всичко, което сме създали, откогато за първи път сме боравили с огъня и сме изобретили колелото “.

37-годишният AI пророк е прочут още със своята поддръжка за въвеждането на повсеместен главен приход и с това, че подлага на критика неравенството във възнагражденията в софтуерната промишленост.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР