През последните няколко месеца България има едни от най-ниските цени

...
През последните няколко месеца България има едни от най-ниските цени
Коментари Харесай

Правителството обмисля помощи за бизнеса за скъпия ток - от декември или от догодина

През последните няколко месеца България има едни от най-ниските цени на електричество в Европейски Съюз. Високите цени се дължат на икономическия напредък след пандемията от предходната година, на интернационалните фактори, на които ние не можем да влияем директно. Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев.

Благодарение на напъните на държавното управление съумяваме да запазим релативно най-ниските цени в Европейски Съюз, акцентира Янев.

На днешното заседание държавното управление и бизнесът са се обединили към няколко ограничения, които ще понижат тежестта върху потребителите и бизнеса.

Служебният министър председател съобщи, че е създадена скица взаимно с КЕВР за финансово подкрепяне. Янев чака, че новоизбраният през ноември парламент ще се занимае с тази тематика, когато разисква идния бюджет за 2022 година Той уточни, че финансовият запас е обезпечен от свръхпечалбите на енергийните сдружения.

Относно финансовото подкрепяне - приказваме за 50 лв. на изразходван мегаватчас. В момента нямаме този механизъм. Без актуализация на бюджета тази година не може да се случи преразпределение през месец декември. Но в бюджета за 2022 година ще заложим този механизъм за първите шест месеца на годината, посочи Стефан Янев.

„ Имаме парите, само че не можем да ги преразпределим. Ако се направи актуализация на бюджета за декември, парите ще бъдат преразпределени или това ще стане от идната година ", акцентира още един път той.

Предварителните планове сочат 600-650 млн. лева финансова помощ за 6 месеца.

Друга мярка е основаването на Клирингова къща от Министерството на финансите дружно с Българската фондова борса и Министерството на стопанската система. Клиринговата къща ще работи в полза на потребителите и търговците на електрическа сила. Тя ще балансира техните ползи, по този начин пазарът ще стане по-гъвкав.

Краткосрочните ограничения, свързани с активността на КЕВР. Засилване на регулаторния надзор на КЕВР върху целия борсов пазара - издаване и преустановяване на лицензия, наказания при нарушаването на разпоредбите.

Стефан Янев акцентира, че енергийната ни тактика е остаряла или не е съответна. Той прикани за експертен диалог за бъдещето на АЕЦ „ Белене ", в който да вземат участие експертите.

Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че новите ограничения касаят небитовите консуматори.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР