През последните няколко години се наблюдава постоянно нарастване на плащанията,

...
През последните няколко години се наблюдава постоянно нарастване на плащанията,
Коментари Харесай

Безкасовите плащания в България рязко нарастват

През последните няколко години се следи непрекъснато повишаване на заплащанията, осъществени по безналичен път. Това съобщи подуправителят на Българска народна банка Нина Стоянова при откриването на конференцията " Бъдещето на парите ".

Според нея данните за 2018 година демонстрират, че цената на обработените заплащания от Системата за брутен сетълмент в действително време РИНГС, оперирана от Българска народна банка, се е нараснала с 32.3%, а техният брой - със 7.2% по отношение на 2017 година По отношение на заплащанията в евро, осъществени през систематичния съставен елемент TARGET2-BNB, опериран от Българска народна банка, за 2018 година при броя на преводите се следи нарастване с 22.4% по отношение на 2017 година, а във връзка с цената на обработените заплащания се следи повишаване с 27.4% по отношение на 2017 година Подуправителят на Българска народна банка акцентират, че през 2017 година 56% от нарежданията за кредитен превод са били направени от ползвателите по електронен път, което съставлява две трети от общата стойност на всички кредитни преводи. Тази наклонност се резервира и през 2018 година

Нина Стоянова разгласи, че през тази година плановете в развиване са свързани основно с повишение сигурността на безналичните заплащания, изключително тези, реализирани в интернет или посредством различен отдалечен прийом. В развой на въвеждане са условията на Делегиран правилник (ЕС) 2018/389 за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 във връзка с регулаторните механически стандарти за задълбоченото определяне на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на връзка. Най-късно до 14 септември 2019 година е належащо доставчиците на платежни услуги да обезпечат цялостно използване на задълбочено определяне на идентичността на платеца във връзка с всички услуги, осъществявани по електронен път. Акцент се слага върху потреблението на най-малко два самостоятелни детайла за идентификация при осъществяване на заплащане, като например ключова дума и еднократен динамичен код, генериран посредством токен устройство или известие през мобилния телефон.

" В същия период - до 14 септември 2019 година, следва въвеждане от страна на доставчиците на платежни услуги, обслужващи сметки, на условията към интерфейсите, посредством които те би трябвало да обезпечат досегаемост до своите системи на доставчиците на новите два типа платежни услуги - по иницииране на заплащане и по даване на информация за сметка. Тези две нови платежни услуги ще се правят напълно в интернет среда. С цел безпроблемното протичане на тези процедури, Българската национална банка е основала нужната организация за приемане на документите от лицензираните в страната снабдители на платежни услуги предвид на осъществяване на периодите и условията по делегирания правилник. В развой на подготовка са и съответни промени в Наредба № 3 на Българска народна банка за изискванията и реда за разкриване на платежни сметки, за осъществяване на платежни интервенции и за потребление на платежни принадлежности ", изясни Стоянова.

Важна смяна, която се чака да окаже въздействие върху пазара на платежните услуги, е признатият Регламент (ЕС) 2019/518 на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕО) № 924/2009 по отношение на презграничните заплащания в границите на общността. С него се вкарва условието доставчиците на платежни услуги в страните членки отвън еврозоната да ползват равни такси за презграничните заплащания в евро и за националните заплащания на същата стойност във валутата на съответната страна. Досега такова условие съществуваше в регламента единствено във връзка с равни такси при националните и презграничните заплащания в евро. Доставчиците на платежни услуги би трябвало да ползват условието за равни такси от 15 декември 2019 година " В новия правилник са планувани и условия за по-голяма бистрота и съпоставимост във връзка с таксите за превалутиране при картовите заплащания и при електронните кредитни преводи, в случаите, в които ползвателят на платежни услуги е изправен пред избор сред различни благоприятни условия за превалутиране. С оглед привеждане на националното законодателство в сходство с регламента, в развой на създаване са съответни промени в Закона за платежните услуги и платежните системи ", посочи Нина Стоянова.

Подуправителят на Българска народна банка подчертя, че удобната икономическа среда и ниските лихвени проценти водят до продължение на наклонността за повишаване на кредитирането. Съгласно данните на Българска народна банка към март 2019 година при заемите на Нефинансовите предприятия се следи ускорение на годишния напредък до 5.3%, а при заемите на Домакинствата - до 11%. Сходна е наклонността и при депозитите, като към март 2019 година депозитите на Нефинансовите предприятия нарастват на годишна база със 7.8%, а депозитите на Домакинствата - с 8.9%. Лихвените проценти по срочните депозити се резервират на ниски в исторически проект нива. Към март 2019 година среднопретеглените лихвени проценти по новите срочни депозити за секторите Нефинансови предприятия и Домакинства са надлежно 0.4% и 0.2%. Тази динамичност се обуславя от продължаващия висок приток на привлечени средства и високата ликвидност в банковата система.

" Когато приказваме за парите като законно платежно средство, е значимо да отбележим декларираното желание от лятото на 2018 година за предприемане на нужните дейности за присъединение на българския лев към ERM II. Както е известно, признатият от държавното управление проект включва осъществяването на избрани ограничения, свързани с надзора на банковия и небанковия финансов бранш, възстановяване ръководството на държавните предприятия и рационализиране на правната рамка, обвързвана с противодействието на изпирането на пари и несъстоятелността на търговски сдружения. Българската национална банка работи за присъединение към Единния контролен механизъм и Единния механизъм за преструктуриране, като работните процеси включват нормативни промени, подготовка за включване към Единния фонд за преструктуриране, синхронизиране на надзорните практики и обзор на качеството на активите и стрес тест на шест определени от ЕЦБ български банки ", съобщи Стоянова.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР