През последните няколко години при спортовете на открито се полагат

...
През последните няколко години при спортовете на открито се полагат
Коментари Харесай

Австралийската пчела крие отговора как да заменим пластмасата








През последните няколко години при спортовете навън се поставят обилни старания да се основават артикули, които резервират успеваемостта си, само че са по-добри за околната среда. Някои компании като Columbia Sportswear и Jack Wolfskin употребяват рециклирани тъкани, като търсят способи да понижат количество вода при производството. Други, като Fjällräven, се концентрират върху премахването на нездравословните химикали от своите тъкани. Скоро обаче компанията Humble Bee може да показа изцяло нов метод за запазване на природата.

Humble Bee е новозеландски биотехнологичен стартъп, който учи навиците на австралийската пчела за да усъвършенства продуктите, които ние използваме, и в същото време да отстрани зависимостта от пластмасата и нездравословните химикали. За една огромна част от материалите през днешния ден са нужни хиляди години да се разложат и затова те замърсяват околната среда. В тази връзка компанията изследва самата природа и се пробва да я имитира. Новите решения в действителност оферират същото равнище на успеваемост, което сме привикнали да чакаме от пластмасата.

Humble Bee демонстрира необикновен интерес към австралийската пчела, защото тя основава материал, който доста припомня за естествена пластмаса. Тази „ биопластмаса “ освен е водоустойчива, само че и топлоустойчива, в това число на пламъци, а също по този начин може да отблъсква множеството химикали. Ако бъде открит способ за всеобщо производство на веществото, то може да бъде същински сурогат на другите типове пластмаса, в това число тази, която се употребява в облеклата за спортовете навън. По този метод ще могат да се основават водоустойчиви якета и по-добри палатки.

Въпреки това главното предизвикателство е да се откри метод тези материали да се създават всеобщо в подобен мащаб, че да има резултат върху промишлеността. Химикалите постоянно се прибавят в оборудванията за водоустойчивост. Ако компанията Humble Bee успее да пресъздаде естествените материали, това може да отстрани потребността от тези химикали и да способства за опазването на околната среда.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР