През последните няколко години постоянно чуваме как Дания е държавата

...
През последните няколко години постоянно чуваме как Дания е държавата
Коментари Харесай

Законите на Янте или как живеят датчаните

 Копенхаген

През последните няколко години непрекъснато чуваме по какъв начин Дания е страната с най-щастливи хора. Ако оставим настрани явните преимущества на датските жители като добра обществена система, равни приходи и гратис обучение, се откроява една причина, която е заложена в логиката на психиката на народа – хората в Дания нямат високи упования, а без тях те са по-щастливи с всекидневния си живот и не изпитват стрес от непрекъснатия блян към огромни цели.

Със сигурност всички сте чували за думата “hygge ” – това чувство за топлота и единодушие, което се открива в дребните моменти с другари и семейство, способства за цялостното благополучие и възприятие на улеснение в дребната северна страна.

Оказва се, че датчаните също имат доста правила, които касаят културата на живот и другарство. Чували ли сте за Законът на Янте? Описан за първи път в книга през 1933 от датски създател, законът се отнася към метода, по който човек би трябвало да се държи в обществото, по какъв начин да гледа на него и по какъв начин да поддържа връзка.

Законът на Янте се състои от 10 правила:

1. Не мисли, че си специфичен.
2. Не мисли, че си добър колкото ние сме.
3. Не мисли, че си по-умен от нас.
4. Не се убеждавай, че си по-добър от нас.
5. Не мисли, че знаеш повече от нас.
6. Не мисли, че си по-голям от нас.
7. Не мисли, че можеш да правиш нещо добре.
8. Не мисли, че можеш да ни се присмиваш.
9. Не мисли, че някой го е грижа за теб.
10. Не мисли, че можеш да ни научиш на каквото и да е.

Въпреки че датчаните ненавиждат да го признаят, Законът на Янте е на всички места към тях. Освен че е необятно използван в датското общество, законът е необятно публикуван метод на поведение към чужденците, а благите те нямат концепция с какво са заслужили такова надменно отношение. Истината е, че датчаните просто са такива и никога този вид поведение не е преднамерено.

Тези житейски правила сигурно носят доста спорни отзиви.

От една страна те носят благополучие на жителите на северната страна, защото ги карат да основат житейските си цели върху естествени, междинни цели, за които не е нужна кой знае каква упоритост.

Щом реализиран естествените си житейски цели, датчаните са щастливи. Ако пък по щастлива случайност нещо още по-добро се случи, датчаните биха били на седмото небе от благополучие.

По-голямата част от европейските жители имат друго схващане за живота – безконечен блян към по-големи и по-велики цели, с цел да бъдем щастливи и да се усещаме осъществени. Именно поради това чужденците в Дания имат компликации с разбирането на Законът на Янте.

От друга страна, обаче, житейските правила пречат на индивидуализма, въображението и забавния живот. Фактът, че преди няколко години Дания оглави ранглиста за най-скучна страна съгласно “The Economist ” сигурно не е инцидентен и има общо със Закона на Янте.

Почти невероятно е да видите човек, част от датското общество, който да е облечен с по-ярки цветове, да бъде въодушевен за нещо, идеалист, вманиачен човек или безспорен талант.

Всеки датчанин се стреми да поддържа обикновеността на страната по всевъзможен метод, даже и в случай че се наложи да не покаже, че знае отговора на въпрос или, че се е показал с отличие на някакво съревнование.

Статията е написана от Катерина Николова, която от година живее в Дания и към момента се пробва да се нагоди към тези толкоз странни за всеки чужденец правила на живот.

LinkedIn

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР