През последните няколко години – или, иначе казано, от зле

...
През последните няколко години – или, иначе казано, от зле
Коментари Харесай

„Черната пантера“: Стъпка назад за Marvel преди големия финал

През последните няколко години – или, другояче казано, от зле признатия „ Тор: Светът на мрака “ насам – Marvel Studios съумяха да намерят сюжетната формула и наративния звук, с които задоволяват претенциите на американските кинокритици към ленти от супергеройския род. Филм след филм, техните планове към този момент постоянно получават оценки над 90% в уеб страницата Rotten Tomatoes до степен, в която това към този момент не изненадва никого.

Но даже при тази вдигната летва, отзивите за „ Черната пантера “ оттатък океана звучат необикновено възторжено.

Филмът се дефинира съвсем като гражданска война в жанра си

с оглушително гръмки прилагателни. Ала, за жалост или пък за благополучие, аз не съм американски кинокритик. И откакто изгледах „ Черната пантера “ в IMAX 3D, мога изрично да заявя, че всички похвални слова са просто доста звук за нищо.

Е, не напълно за нищо. В „ Черната пантера “ Marvel Studios най-сетне съумяват да изградят на огромния екран антагонист с годни претекстове, разбираемо човешко държание и застрашителни сили, който, наред с всичко това, да не засенчи изцяло основния воин, както стана във всяка сцена от „ Спайдър-Мен: Завръщане вкъщи “ с младия Том Холанд и неустоимо злокобния Майкъл Кийтън.
 Майкъл Б. Джордан Майкъл Б. Джордан
Говоря, несъмнено, за персонажа Ерик Килмонгър, изигран от Майкъл Б. Джордан. Джордан игра основните функции в предходните два кино лентата на Райън Куглър, режиьора на „ Черната пантера “, и в неговото екранно наличие като Килмонгър си проличава цялостното артистично схващане и симбиоза сред артиста и режисьора.

Антагонистът е стимулиран от контузия в детството си, илюстрирана с уместно равнище на дълбочина и съвестност, която разумно и закономерно се е изродила в политически и лични визии, които трансформират зрелия Килмонгър в застрашителен боец, действителна опасност за героите на кино лентата и... на процедура, в расист.

Човекът, който умъртви Батман и Супермен

Най-очакваните филми през 2018 година

Точно това е различен прекрасен детайл от кино лентата, обвързван с персонажа.

Многобройните чернокожи персонажи показват разнообразни гледни точки по отношение на главните проблеми в сюжетното деяние и опитите на основния воин да лавира сред тях дават дълбочина както на неговата екранна персона, по този начин и на техните.

Ако Килмонгър на Майкъл Б. Джордан е злобен сирак и войнстващ расист с радикални възгледи, а Накия, изиграна с голяма доза сексапил и жар от носителката на „ Оскар “ Лупита Нионго, е персонификация на идеализма и хуманността, всички останали герои, в това число основният, са на разнообразни позиции от идейния набор, които се образува сред тези две крайности.

Встрани от това, „ Черната пантера “ е просто следващият филм на Marvel Studios, който следва праволинейно сюжетната конструкция на всичките им останали филми и тоналната композиция от комизъм и драма. Тук, за разлика от „ Тор: Рагнарок “, баланс сред двете липсва и по тази причина на екрана постоянно виждаме необикновено глупави моменти с неуместни смешки, на които мястото им е по-скоро в стандартен екшън филм от 90-те години.

Саундтракът е формиран от чудесно написана музика от композитора Лудвиг Горансон, която комбинира африкански детайли с съвременно хип-хоп звучене в другите моменти от кино лентата. Проблемът е, че сюжетното деяние мъчно съвместява тези детайли на образно и наративно ниво.

Високопарни фамилни и аристократични разговори на фона на африкански хор преливат в улични битки и автомобилни преследвания в Хонконг на фона, несъмнено, на тежки хип-хоп ритми, а ръководството на софтуерно най-напредналата нация в света, като каквато е показана Уаканда, се взема решение в... юмручен брой сред полуголи мъже. Както се вижда, през първата половина от кино лентата има цялостна липса на логически синхрон сред аудио, визия и изложение.

Именно във втората половина от действието по-стабилно навлиза Майкъл Б. Джордан в ролята на Килмонгър и задържа зрителския интерес висок до края на кино лентата.
 Форест Уитакър Форест Уитакър
С хвалба би трябвало да се отличи и късото екранно показване на Форест Уитакър, чийто роман в завръзката на действието беше първият миг от кино лентата, в който всички гости на киносалона към мен и приятелите ми замълчаха изцяло, очевидно заинтригувани от монолога на носителя на „ Оскар “.

Причината, заради която „ Черната пантера “ изрично съставлява стъпка обратно за Marvel Studios,

е етапа, в която се намират те в развиването на споделената си кино галактика. След превъзходния „ Тор: Рагнарок “ и преди идния величествен край в „ Отмъстителите: Война Без Край “, последното нещо, от което студиото имаше потребност, беше изолирана история без никакви ясни връзки с големия свят, в който се развива, освен това разказана със сюжетни клишета и скъпи образни хиперболи, граничещи с труфя.

Самият основен воин, изигран от Чадуик Боусман с умерена доза сексапил и престиж, не се развива като персона кой знае какъв брой по отношение на края на Captain America: Civil War, където го видяхме за последно, а изолираният сюжет, който не го среща с никакви други Отмъстители, по никакъв метод не приготвя мястото му в идния великански колективен филм.

Ако сте почитатели на Marvel Studios и сте осведомени с най-хубавите филми, продуцирани от тях дотук, не виждам по какъв начин „ Черната пантера “ може да ви удовлетвори. Ако сте неангажиран фен с ниски упования, следва ви да гледате общоприет футуристичен екшън със сюжет и саундтрак, снети от „ Цар Лъв “ и примесени надлежно с съвременни политически и хип-хоп детайли. Ако това ви звучи като нещо, което бихте гледали на кино, в този момент е вашата опция.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР