През последните няколко години Испания се прочу печално със съсипването

...
През последните няколко години Испания се прочу печално със съсипването
Коментари Харесай

Опорочиха “Непорочното зачатие” на Мурильо - два пъти

През последните няколко години Испания се прочу печално със съсипването на творби на изкуството от реставратори самодейци. Вече можем да приказваме за зараждането на нова трагикомична традиция. 

Хорото поведе доброжелателна пенсионерка, която през 2012 година по този начин „ възвърне “ облика на Божия наследник в 100-годишна църковна фреска в град Борха, че и родната му майка, заченала го непорочно, не би го познала. Местни шегаджии преименуваха творбата от Ecce Homo ( “Ето индивидът ”) на Ecce Mono ( “Ето маймуната ”). 

През 2018 година в друга испанска черква 500-годишнна дървена статуя „ Свети Георги “ се сблъска с преподавател по трудово образование, поканен от енорийското управление да освежи творбата. В резултат светецът-войн от XVI в. се трансформира в розовобузесто момче с равнодушен взор, което наподобява като че ли всеки миг ще заспи (докато в действителност се бори със змей). 

Тези два случая имаха и развеселяващ резултат в обществените мрежи, с изключение на в Испания. Там експертите се тормозиха от следващото доброжелателно осакатяване на културно завещание и от няколко институции желаеха да се вкара по-строга регулация, когато се реставрират културни полезности. Явно не са били чути добре. 

Опитът да се възвърне копие на „ Непорочното зачатие “ от бароковия художник Бартоломе Естебан Мурильо трансформира изящната и одухотворена Дева Мария в жена с циничен тип, прекалила с червилото.

Веднага се появиха съпоставения с доста нашумялата “реставрация ” окарикатурила Ecce Homo през 2012 година, този финален опит на реставратор-аматьор подтиква специалистите в Испания да призоват по-строги разпореждания.

 Анонимният притежател на копието на Мурило платил 1200 евро за разчистване, което излязло отхконтпор на реставратор на мебели, заяви “Гардиън ” - и откакто не останал удовлетворен, дал късмет на пишман майстора за втори опит, който довел до цялостното обезобразяване на Божията майка. 

Вицепрезидент на Професионалната асоциация на испанските експерти по реституция и консервация за Валенсия, сподели пред Artnews, че няколко случая са привлекли необятно внимание в обществените медии, „ само че в действителност има доста повече случаи с интервенция на хора без никаква образование … и в последна сметка те предизвикват необратими увреждания ".

Въпреки че главните цели на организацията включват грижа за опазването на културното завещание, в закона няма условие реставрации и консервации да се правят единствено от експерти. Пред „ Гардиън “, някогашният президент на асоциацията Фернандо Карера, който е професор по консервация и реституция, сподели „ Не мисля, че този човек или тези хора въобще могат да бъдат наричани реставратори… те са вредители, които скапват. Те унищожават нещата ". 

Друга част от казуса, добави той, е, че „ някои политици просто не дават пет пари за културното завещание “, което значи, че Испания не разполага с финансови запаси, с цел да опази всички съкровища от предишното си.  „ Ние би трябвало да насочим вниманието на обществото към това, тъй че да избере представители, които слагат този проблем на дневен ред “, сподели той.
 „ Не е нужно опазването на културата да е най-отгоре, тъй като явно опазването на здравето или трудовата претовареност също са значими. Но това е нашата история “. Звучи познато. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР