През последните няколко години глобалният добив на злато беше постигнал

...
През последните няколко години глобалният добив на злато беше постигнал
Коментари Харесай

Добивът на злато в света отчете първия си спад от 2008 г. насам

През последните няколко години световният рандеман на злато беше постигнал плато, само че през предходната година той регистрира първия си спад от 2008 година до момента, понижавайки се с 1%, показва финансовият експерт и вложител Питър Шиф, базирайки се на данните на Световния съвет по златото, съгласно които той е понижен до 3,4 хиляди тона.

Особено едва е било последното тримесечие на предходната година, през което добивът на мините е понижен с 2% на годишна основа до едвам 859,5 тона. Така интервалът се трансформира в най-слабото тримесечие за последните четири години, макар че и през всички останали тримесечия на предходната година добивът се е понижавал.

" Исторически добивът на мините като цяло се покачва всяка година от 70-те насам ", написа Шиф. " Наблюдаваше спад на производството им през 2008 година, само че това беше особеност, която се случи с настъпването на световната икономическа рецесия. Настоящият спад на добива е по-притеснителен. Всъщност съгласно мнозина към този момент сме минали пиковите стойности на златодобива. "
 Какво реши Фед и по какъв начин това повлия върху $ и златото
Какво реши Фед и по какъв начин това повлия върху $ и златото

Изказване на Джеръм Пауел за короновируса провокира търсене на по-надеждни активи

През последните години доста ръководители от промишлеността показват, че към този момент сме разкрили множеството от златото, което може да бъде добито. Това се удостовери и от ръководителя на Световния съвет по златото Рендъл Олифант, като предстоящата бъдеща наклонност е за трайно намаление на добитите количества.

Тази наклонност към този момент се следи при някои от водещите производители. В предишното Република Южна Африка беше номер едно по рандеман на благородния метал, а през днешния ден към този момент заема девета позиция (лидер за 2019 година е била Китай с рандеман от 404 тона злато, следвана от Австралия с 314,9 и Русия 297). Преди две години беше оповестено проучване, съгласно което страната може да изчерпа запасите си от злато в границите на идващите 40 години.

Въпреки че заема лидерската позиция, добивът в Китай също се намалява с 6% по отношение на стойностите си през 2018 година Това е третата поредна година на спад на производството в страната, а последните отрицателни резултати, които бяха усетени от индустриалния ѝ бранш, надали вещаят превръщане на наклонността в непосреден проект.
 Tether разгласи постоянна криптовалута, обезпечена със злато
Tether разгласи постоянна криптовалута, обезпечена със злато

Компанията към този момент има такива, основаващи се на еврото и $

На фона на спада на добитото злато, общото предложение на благородния метал през предходната година е повишено, показва специалистът. Причината за това е забележителния растеж в рециклираното злато, което е било с 16% повече на годишна основа единствено през четвъртото тримесечие, а за цялата 2019 година общата му стойност е възлизала на 1,3 хиляди тона, което е най-големия му размер за последните седем години.

" Но рециклираният метал не може да бъде решение на растящото търсене в дълготраен проект ", написа Шиф. " Най-големият проблем пред мините е, че леснодостъпното злато към този момент е изкопано. Въпреки повишаването на финансирането, през последните три десетилетия сме очевидци на спад на откритите нови находища. "

А въпреки че цените на златото порастват, за златодобивните компании е мъчно да покрият възходящите си разноски по изкопаването на труднодостъпния доблестен метал или по пречистването на по-нискокачествената руда, която е останала в земята.
 Питър Шиф: Цунами от инфлация ще удари Съединени американски щати
Питър Шиф: Цунами от инфлация ще удари Съединени американски щати

Джером Пауъл ще съживи бързото обезценяване на $, което Пол Волкър погреба

" Инвеститорите в никакъв случай не би трябвало да губят фокус от най-фундаменталните аспекти на търговията - търсенето и предлагането ", написа Шиф. " Златодобивната промишленост може да навлиза в дълготраен - и евентуално необратим - интервал на по-малко налично злато. А не трябва да забравяме, че цената на метала идва от неговата оскъдица. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР