През последните няколко дни в българското общество се вихри дискусия

...
През последните няколко дни в българското общество се вихри дискусия
Коментари Харесай

Андрей Арнаудов: Не искахме да обидим никого с рекламите си за `Направи го сега`

През последните няколко дни в българското общество се вихри полемика по отношение на рекламната акция на самодейността " Направи го в този момент ", дело на съдружие ДНК, чийто ръководител е известният ефирен водещ и продуцент Андрей Арнаудов.

Посланията и изображенията по улиците на страната и в мрежата провокираха вълна от насмешки и значително неодобрителни оценки, вариращи от обвинявания в демонстрация на неприятен усет до дискриминация.

OFFNews се свърза с господин Арнаудов, с цел да поговорим за същинските цели на рекламите и по какъв начин той приема публичната реакция към тях и към " Направи го в този момент ".

На какво мислите, че се дължи бурната реакция, отрицателна най-вече, на рекламната акция?
 35% от българите, живеещи в чужбина, обмислят да се върнат в България (графики)  Сдружение ДНК дава рестарт на акцията за справяне с демографската рецесия  За втора поредна година се организира всеобщо кръщение на бебета в храма Света София (галерия)
Първо, тази рекламна акция съставлява едвам 10% от „ Направи го в този момент “. А с помощта на тази част, към която имаше огромна реакция, всички в последните четири дни приказват за тематики, свързани с раждаемостта и демографията, и научиха за акцията ни. Така че дебатите – избирам да не ги назовавам отрицателни реакции или хейт, – които се породиха, въпреки и двузначни, сигурно са потребни за тематиката. В последна сметка, значими са концепцията и задачите, които ни водят. Иначе пътят, който всеки може да избере, е друг.

Второ, желая да кажа, че има една група от хора в България, които работят, с цел да отхвърлят всичко и всички. Но на мен не ми се желае да влизам в този звук. Приемам всички рецензии от позиция на това, че евентуално обществото е станало много по-чувствително на първо място с помощта на обществените мрежи и хуморът, който на нас ни се коства безусловно безопасен, може избрани обществени групи по някакъв метод да ги засегне. Затова желая да им се извиня. Никаква дискриминационност няма в това, акцията е ориентирана наедно и към мъжете, и към дамите. Тя цели на първо място младите да бъдат осведомени в точния момент за това по кое време да вземат решение да имат деца и какви са рисковете, в случай че отсрочват по-дълго това решение.

Основният проблем може би е това, че огромна част от хората, които подлагат на критика, не са разбрали хумористичния подтекст?

Не, не, не е това главният проблем. Хуморът е релативно нещо. Позволете ми да знам, с това съм си изкарвал хляба толкоз доста години. Едно нещо за Вас може да е смешно, а за мен изобщо може да не е. Например: дълги години хората се напикават от смях на това, че мъже, облечени в рокли, вършат скечове по малкия екран, само че на мен това не ми е смешно. Обаче на хората им е смешно, какво, по дяволите, има значение моето мнение.

Но това не е значимото. Важното е какво съставлява цялата акция. А цялата акция в действителност има много детайли. На първо време, както към този момент споделих, тя се концентрира върху младите и осведоменото им решение. За тази цел ние вършим лекции в цяла България, на които има доста по-умни и способени по тематиката хора от мен: има лекари, акушер-гинеколог, демограф, психолог. Тоест хора, които приказват по другите аспекти на тематиката. Това са лекции из цялата страна. Имаме клипове, които са напълно съществени и прочувствени, и имат напълно друго влияние.

Вече три години събираме отзиви и рекомендации за това какво би трябвало да се промени в законодателството и средата, с цел да се раждат повече деца в България. За първа година осигуряваме 20 бебешки ДНК пакета за 20 от децата, които ще бъдат заченати в границите на нашата акция сред март и края на декември и ще бъдат регистирани на уеб страницата ни Napravigo.bg. В тях има всичко най-необходимо за децата в първите 12 месеца от живота им – памперси, храна, облекла, колички и така нататък Цялата акция става посредством единствено на наши персонални средства.

Ние не можем да построим учебни заведения и детски градини, не можем да вдигнем детските надбавки, само че можем да повдигаме разнообразни полемики и тематики, можем да влезем в контакт с бизнеса, можем да се опитаме да създадем тематиката фокус на обществото и може по някакъв метод да накараме страната да се замисли и сътвори разнообразни принадлежности за стимулиране на раждаемостта. Това е най-важното.


Има ли досега някакъв интерес от държавни институции към акцията – да се включат, да поддържат по някакъв метод?


Много частни лица ни поддържаха, доста хора желаят по един или различен метод да ни поддържат. Ако имате поради последните 4-5 дни, в които тече този спор – не. Но като цяло сме влизали в контакт с институциите, интересуват се от нашата работа. За страдание, единствените, които в никакъв случай не са търсили контакт с нас по тематиката, са някогашният вицепремиер по демографията и актуалният вицепремиер по демографията. Това са единствените, които в никакъв случай не са търсили контакт с нас, а би трябвало първи да го създадат. Но в този момент няма и ние да ставаме обидчиви. Ние вършим каквото можем с чисто сърце и най-чисти планове. И в този смисъл – да става каквото ще.

Има ли действителен метод да бъде измерен триумфът на цялата акция?

В първите две акции до момента се записаха по към 1200-1300 деца, а към 20 000 души за двете години общо се включиха в събитията на огромните ни национални кръщенета, които са в края на всяка акция. Ще забележим до края на януари какъв брой деца ще бъдат записани в този интервал и дали ще бъде по-голяма броя. Иначе получаваме от ден на ден отзиви, от ден на ден оферти, все по-голяма интензивност на нашата страница, огромно нарастване на записванията. Кампанията закупи голям подтик в последната седмица.

Какво бихте споделили на хората, които не утвърждават това, което вършиме, дали по отношение на сегашната рекламна акция, дали по отношение на всякакви дами, които акцентират, че не е работа на някакви организации и още по-малко мъже да им споделят по кое време да раждат и какво да вършат с телата си?

Първо желая да кажа, че това е доста персонално решение и всеки взема решение самичък за себе си по кое време да сътвори семейство. Единственото, което ние вършим, е да се стараем да подтикваме и осведомяваме. Решението е безусловно персонално. Второ, желая да кажа, че в случай че сме обидили някого, въобще не го имали за цел. Кампанията не дискриминира никого, ориентирана е и към мъжете, и към дамите. И трето, доста значимо нещо, което желая да кажа на групите, борещи се за приемливост и човешки права в България – и те би трябвало да почитат правото на хора като мен и на доста други българи, които към момента живеем с може би наивната фантазия за по-успешна, по-богата и по-силна България, в която вярата и вярата да не бъдат затискани от ненавист. А в частност за тази акция желая да прикани фокусът на обществото да е върху фамилията, раждаемостта, а страната да бъде леко побутната в това да основава тласъци за покачването на раждаемостта.


Какви събития предстоят да се случат като част от акцията с изключение на всеобщото кръщене?


Децата, заченати в акцията от март до 31 декември 2019 година, могат да бъдат записани до края на годината на страницата ни. През януари 20 от тези фамилии, които са написали смислени и прочувствени писма като част от акцията, ще получат нашите 20 бебешки ДНК пакети. Всички останали деца, чиито родители имат предпочитание, през есента на 2020 година ще бъдат кръстени на националните ни кръщенета в цялата страна. Това също е пожелателно и е единствено за тези, които желаят да го създадат. Цялата есен ще продължим с лекциите из страната: в Бургас, Велико Търново, Русе, София, където ще участват експерти, които изброих по-рано: акушер-гинеколог, демограф, психолог, с цел да беседват с хората.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР