През последните няколко дни украинските сили вероятно са отблъснали поредната

...
През последните няколко дни украинските сили вероятно са отблъснали поредната
Коментари Харесай

ISW: Кремъл залага на Авдеевка като пробив на фронта

През последните няколко дни украинските сили евентуално са отблъснали следващата засилена съветска атака към Авдeeвка и са нанесли нови тежки загуби на персонален състав и техника на съветските войски в региона. Украински и съветски източници показват, че съветските сили са подхванали нова атака към Авдеевка сред 19 и 20 октомври , а геолокализирани фрагменти, оповестени на 21 октомври, удостоверяват, че съветските сили са постигнали незначителни триумфи северозападно от Авдеевка в региона на сметището.

Това показва в собствен разбор Институтът на проучване на войната (ISW).

Руски военни блогъри настояват, че съветските сили последователно напредват северно от Авдеевка в региона на сметището към Бердичи (на 5 км северозападно от Авдеевка).

Украински боен наблюдаващ означи, че съветските сили настъпват към Степово (на 3 км северозападно от Авдеевка), към Новокалиново (на 7 км северно от Авдеевка) и към купчината боклуци от региона на Краснохоривка-Веселе.

Украински военни обаче означават, че съветските сили са понижили ненапълно темпото на настъпателните интервенции край Авдеевка на 21 октомври, и повтарят по-ранни украински известия, че съветските сили са изгубили 50 танка , 100 бронирани машини и 900 души личен състав по време на офанзивите против Авдеевка на 19 октомври.

Ръководителят на Центъра за разузнаване на естонските отбранителни сили Анц Кивиселг дефинира настъплението към Авдеевка като евентуална опция за нова съветска атака наред с настъпателните интервенции по границата на Харковска и Луганска област.

Фактът, че съветските сили не престават да насочват талази от персонален състав и техника към нахлуване в региона на Авдеевка, подсказва, че съветското командване ще продължи да дава приоритет на тази ос, макар огромните загуби и общото ниско качество на съветските сили в настъплението.

Украински боен чиновник означи, че постоянната пехота и тактиката на Русия като цяло са " непрекъснато неприятни " и че съветските сили разчитат вместо това на безпилотни въздушни системи (като дронове " Лансет " ), артилерия и авиация.

Оказва се, че съветските сили не престават да употребяват неефективна и скъпоструваща тактичност в настъплението край Авдеевка, което води до огромни загуби на персонален състав и транспортни средства, а фактът, че те непрестанно вършат това в няколко талази от офанзиви през последната седмица, допуска, че съветското военно командване дава приоритет на тази ос , макар продължаващите и възходящи загуби.

Кремълската осведомителна работа ТАСС заяви на 20 октомври, че съветските управляващи са удостоверили, че генерал-полковник Виктор Афзалов е изпълнявал досегашните си отговорности като главнокомандващ на Въздушно-космическите сили на Русия (ВКС).
 Зеленски: Руска ракета удари постройка на пощата в Харков
Зеленски: Руска ракета удари постройка на пощата в Харков

Най-малко 6 души са убити, а 14 ранени

Кремълската осведомителна емисия РИА Новости заяви на 23 август, че Путин публично е освободил обвързвания с Вагнер армейски военачалник Сергей Суровикин от длъжността пълководец на съветските Върховен касационен съд и го е заменил с Афзалов .

Руските сили се пробват да попречат на украинските старания за доставяне и подсилване на новозавладените позиции на източния (левия) бряг на Херсонска област. Руската работа на Би Би Си заяви на 21 октомври, че украински военнослужещи, участващи в сухопътни интервенции на източния бряг, са декларирали, че се борят да поемат цялостен надзор над Кринки (на 30 км североизточно от град Херсон и на 2 км от река Днепър).

Руски военни блогъри настояват, че украинските сили поддържат позиции в Кринки, само че не са съгласни с обсега на тези позиции.

Известен съветски боен блогър твърди, че украинските сили са напреднали до съвсем два километра южно от Кринки .

Друг блогър твърди, че украинските сили управляват целия Кринки, макар че различен блогър непосредствено опроверга това изказване и съобщи, че съветските сили са изтласкали украинска диверсионно-разузнавателна група от позиции в южните околности на селището.

Руски военни блогъри настояват, че съветските сили обстрелват украински позиции наоколо до Антонивския пътен мост северно от град Олешки (на 7 км южно от град Херсон и на 4 км от река Днепър) и Антонивския железопътен мост северно от град Пойма (на 10 км югоизточно от град Херсон и на 4 км от река Днепър).

Един от блогърите твърди, че е имало бойни дейности наоколо до Кринки и Пищановка (на 12 км югоизточно от град Херсон и на 3 км от река Днепър), макар че множеството съветски източници настояват, че съветските сили употребяват най-вече авиация и артилерия, с цел да се опитат да изтласкат украинските сили от позициите на източния бряг .
 Лондон: Русия и Украйна водят люти борби за дребни острови по долното течение на Днепър
Лондон: Русия и Украйна водят люти борби за дребни острови по долното течение на Днепър

Зоната е стратегически значима за изтеглянето на войски от Запорожка и Донецка област

Избрани съветски военни блогъри настояват, че украинските сили изтеглят ранен личен състав и трансферират нови сили и леко съоръжение през река Днепър, с цел да поддържат позициите на източния бряг.

Украинските сили поддържат наличие на източния бряг от началото на по-големи от нормалните сухопътни интервенции през нощта на 17 против 18 октомври, което допуска, че украинските сили са съумели да обезпечат съответно доставяне и укрепване на групите, провеждащи тези интервенции, макар засилената интензивност на съветската авиация по река Днепър.

На 21 октомври украинските сили продължиха контраофанзивни интервенции край Бахмут и в западната част на Запорожка област. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са траяли настъпателните интервенции в посока Мелитопол (Западна Запорожка област) и посока Бахмут.

Известен съветски боен блогър твърди, че украинските сили са напреднали западно от Новофедоровка (на 21 км югоизточно от Орихов) и се намират на 6 км от селището.

Руски блогъри настояват, че украинските сили не престават да настъпват по линиите Роботине-Копани и Роботине-Новопрокопивка.

Възможно е съветските сили да разнообразяват комбинацията от ракети, управляеми бомби и безпилотни самолети, употребявани при ударите по украинските тилови региони, евентуално в опит да открият пролуки в украинската противовъздушна защита преди по-нататъшни удари през зимата .

Украинското южно оперативно командване оповестява, че през нощта на 20 против 21 октомври съветските сили са изстреляли незнайни ракети " въздух-повърхност " по Николаевска, Херсонска и Одеска област; ракети " Х-59 " по Кривой Рог, Днепропетровска област и Николаевска и Херсонска области; и крилати ракети " Искандер-К " и безпилотни летателни апарати " Шахед " по Кривой Рог.
 ISW: Русия в Украйна - загуби, агитация и проява на мощ
ISW: Русия в Украйна - загуби, агитация и проява на мощ

Това заключи Институтът за проучване на войната

Южното оперативно командване означи, че три от незнайните ракети са се взривили във въздуха, една Х-59 е поразила жилищен регион в Кривой Рих, а " Искандер " и " Шахед " са поразили промишлени обекти в Кривой Рих.

Украинското южно оперативно командване заяви, че съветската тактическа авиация е изстреляла по едно и също време 30 модифицирани управляеми бомби КАБ против фронтови региони в Херсонска област.

Говорителката на Украинското южно оперативно командване капитан първи сан Наталия Хуменюк съобщи, че съветските сили в никакъв случай до момента не са употребявали тази композиция от оръжия в сходни серии от удари , и съобщи, че съветските сили трансферират главните си интервенции във въздуха.

Изявлението на Хуменюк повтаря предизвестието на представителя на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат от 8 октомври, че съветските сили усилват акцията си за нанасяне на удари с безпилотни самолети преди зимата.

На 20 октомври изпадналият в недружелюбност народен представител от Московската градска дума Евгений Ступин публично изиска от съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) да проверява кмета на Москва Сергей Собянин за " откриване на държавни секрети ".

На 21 октомври Ступин показа копие от формалната си молба в канала си в Telegram и упрекна Собянин, че по време на откриването на завода за противовъздушна защита в индустриалната зона " Руднево " в Некрасовка, Московска област, е обявил местоположението на завода, което го е направило по-лесна цел за удари на украински безпилотни самолети.

ISW нееднократно е отбелязвала, че съветски източници упрекват Собянин и неговата администрация за неспособността на противовъздушната защита на Москва да спре украинските безпилотни удари .

На 28 септември съветският държавен вестник " Комерсант " заяви, че Ступин е напуснал Русия няколко месеца откакто съветското министерство на правораздаването е оповестило Ступин за задграничен сътрудник през юни 2023 година

Ступин по-специално поддържа протестиращите, които през април 2023 година желаеха оставката на Собянин и стачкуваха против изсичането на гора в Косинския парк, чието изсичане съгласно съветската опозиционна медия СОТА е подкрепило напъните за създаване на цех за произвеждане на противовъздушна защита.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР