През последните няколко дни стотици хиляди потребители на Туитър се

...
През последните няколко дни стотици хиляди потребители на Туитър се
Коментари Харесай

Ван Гог се оказа ужасно надценен художник

През последните няколко дни стотици хиляди консуматори на Туитър се включиха в развълнуван спор, който този път няма нищо общо с ограниченията против ковид, полицейското принуждение или качествата на К-поп музиката. Темата на този дискурс беше провокирана от едно съпоставяне сред картина Ван  Гог от 1888 година и произведение на актуалния китайски художник Хайксиа Лиу. 

Субективните диспути за качеството на фамозното изкуство са толкоз остарели, колкото и самото изкуство, само че мненията на неподготваните коментатори нормално не привличаха изключително внимание - до момента в който интернет и обществените мрежи не осигуриха на създателите им голяма естрада. 

Социалните мрежи спорят добър ли е Ван Гог по този начин, както спорят рискова ли е 5G мрежата
 
На 7 август потребителка в Туитър на име Маргарита, разгласява две изображения едно до друго: постимпресионистичния шедьовър “Тераса на нощно кафене ” на Винсент ван Гог от 1888 година и модерна интерпретация  на същата сцена от китайската художничка Хайксиа Лиу, с разяснение:  „ Лиу (вляво) рисува Ван Гог по-умело от Ван Гог (вдясно) - написа Маргарита. - Това показва колко надценен е Ван Гог “.  

Постът бе споделен над 20 хиляди пъти и получи 14 хиляди харесания. Въпреки че към този момент е съвсем на един месец, постът е жив и здрав (срамнити туитове никога не умират) и продължава да се радва на огромен интерес. Коментарите към този момент надвишиха 7 хиляди, като измежду тях има възхитени („ Вижте единствено детайлите и ярките, красиви цветове на Лиу “), признателни („ Благодаря ви,че показахте обществено това, която доста хора виждаме “), несъгласни („ С цялото ми почитание, не. “ написа актрисата Патриша Аркет) и миролюбиви („ Мисля, че и двете картини са доста хубави “) 

Най-забавни за четене са ироничните мнения :

- Това е нищо - разяснява консуматор, нарекъл се Juggalos for Responsible Flushing. - Виждали ли сте картините на Томас Кинкейд? - и разгласява много сходна, само че още по-реалистична (от тази на Лиу) картина - с Мики и Мими Маус измежду сантиментален пейзаж с езеро, къщурка и доста цветя. 

-   Мамка му! Мики е напряко като същински - включва се Sleepy Campaign Menager. - Ван Гог в никакъв случай не е реализирал това. 

- Мики Маус е анимационна мишка! Как ще „ наподобява като същински “? - недоумява руса жена с прякор Sissy, която държи пушка на профилната си фотография. 

- Погледнете детайлите. светлината по ушите му. все едно някой го е снимал с фотоапарат - изяснява Sleepy Campaign Menager.

- Ван Гог има нула картини с Мики Маус - толкоз е надценен - добавя Chryyan. 

Но има и тъжни мнения. Както знаем, приживе нидерландският художник не е съумял да продаде съвсем нищо и също е получавал много рецензии. „ Като чета този пост и някои мнения, разбирам за какво Ван Гог си е отрязал ухото и се е прострелял в средата на оная равнища “. Как стигнахме дотук?

  Аргумент против Ван Гог ли е реализмът?

Определенията за натурализъм са обширни и разнородни, само че художествената продукция на Ван Гог би могла по някакъв метод да се смята за реакция на реализма с основно „ Р “, който беше господстващият метод да се рисува през 60-те и 70-те години на XIX век във Франция, малко преди Ван и импресионистите, които го предшестваха, да излязат на сцената. (Някои от творбите на Ван Гог също разкриват въздействието на реализма - той изобразява небогати хора с безкомпромисни елементи в творби като „ Ядящи картофи “ от 1885 г.) 

Реалистите са новатори в устрема си да дадат обективно и независимо показване на действителния свят. Художници като Гюстав Курбе, Жан-Франсоа Миле и Оноре Домие отхвърлят тематиките, предпочитани от буржоазията и образния искра на романтизма. Те използват изкуството за да насочат вниманието към селяните, служащите и потисничеството, на което са подложени всекидневно.

След това импресионистите и постимпресионистите отиват една стъпка по-напред от  нововъведенията на реализма, рисувайки ежедневни подиуми, само че по метод, който естетически се противопоставя на Курбе и други сходни. Техните картини бяха нахално субективни, изпълнени с цветови резултати, които не приличаха на нищо в действителността и вместо това предлагаха интерпретации на играта на светлината в дадената сцена.

Малко за историята на “Тераса на нощно кафене ”

Когато основава тази картина, Ван Гог - също запленен от светлината и ролята ѝ в разбирането за цвета, опитва по какъв начин нощта си играе с осветлението от лампите на кафенето.  „ Нощта - пише той до брат си Тео - е по-жива и с по-богати цветове от деня. “  В този аспект от уличното кафене в Арл, Франция, където художникът е прекарал 14 месеца по време на интервала, в който очаква пристигането на Пол Гоген в града, Ван Гог основава брилянтен контрастност сред звездното небе и трапезарията, изсипвайки хладните сини тонове на нощта в контрастност с топлите жълти в интериора. Перспективата е скъсена, тъй че улицата отстъпва в далечината диагонално.

Кой е Хайксиа Лиу и какво общо има с Ван Гог?

Лиу  е художник, роден в китайската провинция Хубей, който в този момент живее в Европа. Известен със своите сантиментални импресионистично-натуралистични изображения на кафенета, здания и градинки в красиви европейски градове като Венеция и Париж. Общото е, че през 2008-а е рисувал същото кафене 120 години след Ван Гог и в този момент неговата версия се предлага впод формата на принтове на цени към 20 $.

Може ли да се види оригинала на “Тераса на нощно кафене ”

Да - несъмнено, в случай че няма ограничения за пътешестване, свързани с ковид.  В момента платото е благосъстоятелност на музея Крьолер-Мюлер в Отерло, Нидерландия, където се съхраняват към 90 картини на Ван Гог. Музеят е отвори още веднъж през юни и в този момент стяга разпоредбите за обществено разграничаване, само че е отворен. Ако минете през Арл, можете даже да отидете в кафенето, което Ван Гог е рисувал. Сега се назовава Le Café Van Gogh и макар че името се е трансформирало, емблематичните  жълти сенници са към момента там, както е на картината.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР