През последните няколко дни станахме свидетели как един обикновен финансов

...
През последните няколко дни станахме свидетели как един обикновен финансов
Коментари Харесай

Ананиев обвини шефът на НЗОК в лъжа

През последните няколко дни станахме очевидци по какъв начин един елементарен финансов въпрос се трансформира в политически скандал. Нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски сътрудници за лекуване на български жители. Досега никой не ми е докладвал за такива проблеми. Така здравният министър Кирил Ананиев разяснява следващия скандал в НЗОК и писмото на ръководителя на Касата проф. Камен Плочев до Народното събрание с искане за още пари за НЗОК – с цел да се заплащат отговорности към непознати здравни каси за лекуване на българи в чужбина.

Ананиев сподели и докладна бележка на настоящия началник на НЗОК Камен Плочев, която е основата за правене на бюджета на НЗОК. Каквото е предложил проф. Плочев за бюджет 2018 година, това е заложено, увери здравният министър пред Нова телевизия и акцентира, че няма и едно изречение, с което да се показва паника, че България няма да може да заплаща задължения за лекуване на български жители в чужбина.

Кирил Ананиев изясни и, че когато наближи падеж, се прави съглашение за разсрочено заплащане и сега това е ходът на деяние на България. За тази година е планувано да се платят 70 млн. лв., а изискуем 270-280 млн. лв.. Миналата година, като имахме преизпълнение на бюджета на НЗОК, платихме предплатено 2 млн. лв. на немската здравна каса, която е един от най-големите ни кредитори, посочи министърът.

Нямам законови учредения да освободя проф. Плочев, само че мога да му желая оставката, стана ясно от думите на здравния министър, който упрекна Плочев в изричане на неистини – да вземем за пример, че са се срещали единствено един път, откогато Ананиев е станал министър. Кирил Ананиев сподели и, че Плочев му декларирал, че писмото до Народното събрание с искане за актуализация на бюджета на НЗОК било с подправен негов автограф, само че по-късно се схванало, че шефът на НЗОК в действителност е подписал документа. Освен това, по думите на Ананиев, Плочев е свикал съвет на шефовете на НЗОК, с цел да може да направи и подпише писмото, а по-късно "обижда личния си личен състав, като споделя, че писмото му било обещано за автограф и той подписал ", без да чете.

Здравният министър описа и, че в писмо до здравното министерство Плочев изискал 18 млн. лв. по протоколи за лекуване на български жители в чужбина, а в писмото до Народното събрание желае спомагателна дотация за бюджета на НЗОК, само че това е актуализация на бюджета и е нарушаване на конституцията поради нарушена процедура, по думите на министъра. Говорих с представители на всички политически сили за държанието на Камен Плочев.

Никога не бих заплашвал различен човек, не ми е в характера. Ако различен човек го е заплашвал, почтено беше господин Плочев да спомене името. Според мен самичък се забърка в тази история, защото не познава и процедурите, счита Ананиев, представен от actualno.com.

За край здравният министър сподели и, че случилото се не пречи на нещата, които дружно с Плочев поели към ангажимент за опазването на здравето и даде за образец идния Национален рамков контракт, който бил толкоз добър, колкото не било виждано скоро.

Предвидили сме нарастване на цената на 143 клинични пътеки, които най-много се ползват от общински и регионални лечебни заведения - по този начин тези лечебни заведения ще бъдат подсилени. Дали сме опция в 14 клинични пътеки да се извършват медицински действия от по-висок клас, в случай че не дава отговор изискването за личен състав. Ще има нарастване с 1,5 млн. лв. на финансирането на лечебни заведения в мъчно налични региони, изброи министърът.

Ананиев призна и, че опазването на здравето "категорично " не се е подобрило, тъй като здравният модел, който в този момент действа, работи прекомерно дълго време и към този момент са открити пробойните да се източва НЗОК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР