През последните няколко дни станахме свидетели как един обикновен финансов

...
През последните няколко дни станахме свидетели как един обикновен финансов
Коментари Харесай

Ананиев обвини управителя на НЗОК в лъжа

През последните няколко дни станахме очевидци по какъв начин един елементарен финансов въпрос се трансформира в политически скандал. Нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски сътрудници за лекуване на български жители. Досега никой не ми е докладвал за такива проблеми. Така здравният министър Кирил Ананиев разяснява следващия скандал в НЗОК и писмото на ръководителя на Касата проф. Камен Плочев до Народното събрание с искане за още пари за НЗОК – с цел да се заплащат отговорности към непознати здравни каси за лекуване на българи в чужбина.

Ананиев сподели и докладна бележка на настоящия началник на НЗОК Камен Плочев, която е основата за правене на бюджета на НЗОК. Каквото е предложил проф. Плочев за бюджет 2018 година, това е заложено, увери здравният министър пред Нова телевизия. И акцентира, че няма и едно изречение, с което да се показва паника, че България няма да може да заплаща задължения за лекуване на български жители в чужбина.

Кирил Ананиев изясни и, че когато наближи падеж, се прави съглашение за разсрочено заплащане и сега това е ходът на деяние на България. За тази година е планувано да се платят 70 млн. лв., а изискуем 270-280 млн. лв.. Миналата година, като имахме преизпълнение на бюджета на НЗОК, платихме предплатено 2 млн. лв. на немската здравна каса, която е един от най-големите ни кредитори, посочи министърът.

Оставка или не?

Нямам законови учредения да освободя проф. Плочев, само че мога да му желая оставката, стана ясно от думите на здравния министър, който упрекна Плочев в изричане на неистини – да вземем за пример, че са се срещали единствено един път, откогато Ананиев е станал министър. Кирил Ананиев сподели и, че Плочев му декларирал, че писмото до Народното събрание с искане за актуализация на бюджета на НЗОК било с подправен негов автограф, само че по-късно се схванало, че шефът на НЗОК в действителност е подписал документа . Освен това, по думите на Ананиев, Плочев е свикал съвет на шефовете на НЗОК, с цел да може да направи и подпише писмото, а по-късно " наскърбява личния си личен състав, като споделя, че писмото му било обещано за автограф и той подписал ", без да чете .

Здравният министър описа и, че в писмо до здравното министерство Плочев изискал 18 млн. лв. по протоколи за лекуване на български жители в чужбина, а в писмото до Народното събрание желае спомагателна дотация за бюджета на НЗОК, само че това е актуализация на бюджета и е нарушаване на конституцията поради нарушена процедура, по думите на министъра.

Говорих с представители на всички политически сили за държанието на Камен Плочев. Никога не бих заплашвал различен човек, не ми е в характера. Ако различен човек го е заплашвал, почтено беше господин Плочев да спомене името . Според мен самичък се забърка в тази история, защото не познава и процедурите, счита Ананиев.

За край здравният министър сподели и, че случилото се не пречи на нещата, които дружно с Плочев поели към ангажимент за опазването на здравето и даде за образец идния Национален рамков контракт, който бил толкоз добър, колкото не било виждано скоро. Предвидили сме нарастване на цената на 143 клинични пътеки, които най-много се ползват от общински и регионални лечебни заведения - по този начин тези лечебни заведения ще бъдат подсилени. Дали сме опция в 14 клинични пътеки да се извършват медицински действия от по-висок клас, в случай че не дава отговор изискването за личен състав. Ще има нарастване с 1,5 млн. лв. на финансирането на лечебни заведения в мъчно налични региони , изброи министърът. Ананиев призна и, че опазването на здравето " изрично " не се е подобрило, тъй като здравният модел, който в този момент действа, работи прекомерно дълго време и към този момент са открити пробойните да се източва НЗОК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР