През последните месеци централните банки по света изстреляха инфлацията (т.е.

...
През последните месеци централните банки по света изстреляха инфлацията (т.е.
Коментари Харесай

Нобелов лауреат: Инфлацията днес е неконтролируема

През последните месеци централните банки по света изстреляха инфлацията (т.е. паричното предлагане), само че това не докара до растеж на " инфлацията " (т.е. на показателя на потребителските цени). Нещо повече, в доста райони по света се следи " дефлация " - поевтиняване на стоките и услугите, което е изцяло закономерно в изискванията на рецесия.

Но това разминаване сред двете показа за " инфлацията " значи, че централните банки към този момент не управляват процеса, счита нобеловият лауреат по стопанска система и професор в Чикагския университет Юджий Фама.
 Питър Шиф: Доларът не просто ще поевтинее, а ще се срине
Питър Шиф: Доларът не просто ще поевтинее, а ще се срине

Хората би трябвало да се освободят от всички деноминирани в долари активи, счита финансистът

" Валутата не носи рента и може да се обмени непосредствено за запаси при поискване от банките ", разсъждава той в изявление пред The Market. " Затова, изхождайки от класическата парична доктрина, към този момент не се знае какво дефинира инфлацията. Няма надзор върху запасите от тези активи, които служат като пари, защото запасите на централните банки към този момент не са пари, защото те носят рента. С други думи: инфлацията е напълно отвън контрола на централните банки. "

Това обаче съгласно него не е проблем, тъй като централните банки, съгласно него, " не вършат нищо действително ". " Честно казано, мисля, че печатането на пари е просто театралничене ", споделя икономистът. " Всъщност централните банки не вършат нищо действително. Те просто заменят една форма на дълг, с цел да закупят друга - те емитират кратковременен дълг, с цел да закупят дълготраен дълг. Това не би трябвало да окаже действителни последствия. "
 Изследване: Защо фондовите тържища не престават да порастват?
Изследване: Защо фондовите тържища не престават да порастват?

Болшинството считат, че повода са политиките на Фед и чакат централната банка да стартира да манипулира лихвите по държавните облигации

Интересното е, че Фама не вижда връзка сред инфлирането на щатския $ и събитията на фондовите пазари, макар че съгласно доста други икономисти това е единствената причина, заради която показателите порастват, до момента в който цялата останала стопанска система минава през по-тежка рецесия и от Голямата меланхолия.

" Инфлацията и възвръщаемостта на вложенията са тежка тематика, която се дискутира от 70-те години до момента ", счита Фама. " По принцип можете да видите резултатите от инфлацията върху дълготрайните лихвени проценти, само че не можете да видите отражението ѝ върху акциите, защото волатилността е прекомерно висока. Затова не знаем какво ще е отражението от инфлацията върху пазарите. "
 Инфлация или разцвет: Как централните банки прикрито унищожават стандарта на живот
Инфлация или разцвет: Как централните банки прикрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на показателя на потребителските цени е нездравословно, какво ще се случи с парите и по какъв начин би изглеждало естественото възобновяване

Само че самият Фама подрива личната си експертиза да оцени какво се случва на фондовите пазари, тъй като малко по-късно в същото изявление, запитан дали негативната цена на петрола или упованието пазарната капитализация на Apple да доближи 2 трлн. $ са проявления на рационалния пазар, икономистът от Чикаго дава отговор, че няма визия какво се случва на пазарите:

" Винаги е неуместно да се преглеждат обособените случаи, тъй като всеки от тях е друг ", декларира той. " Не знам по какъв начин да оценя тези съответни събития и не се занимавам с оценките на обособени компании. Но фактът, че цената на петрола стана отрицателна, ни споделя, че складовете са били цялостни. "
 Как Федералният запас унищожава фондовите тържища и какво значи това за стопанската система?
Как Федералният запас унищожава фондовите тържища и какво значи това за стопанската система?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкоз по-тежко ще е взривяването му

В следствие той още веднъж се връща на въпроса сред връзката сред растежа на фондовите пазари и увеличението на паричното предложение, единствено с цел да повтори, че сходна не съществува, като в коментара си включва едно от най-интересните избрания за централното банкиране давано от нобелов лауреат.

" Всеки ден чуваме друга история за придвижванията на цените на акциите ", споделя Фама. " Но историята е друга всеки ден. Това значи, че историите се описват откакто обстоятелствата се случат. Но като ги погледнем систематично, не виждаме забележителен резултат от дейностите на Федералния запас върху действителната икономическа интензивност или върху цените на акциите. Затова обичам да споделям, че централното банкиране е като порнографията - по своята същина то е просто развлечение, което няма никакви действителни резултати. "
 Новият безконечен балон: Защо Wall Street към този момент не може да бъде оставен да банкрутира?
Новият безконечен балон: Защо Wall Street към този момент не може да бъде оставен да банкрутира?

Съотношението на скъпите книги към брутния вътрешен артикул на Съединени американски щати удари рекордната стойност от 620%
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР