През последните месеци цените на петрола по световните борси се

...
През последните месеци цените на петрола по световните борси се
Коментари Харесай

Валентин Николов: Българската петролна компания няма да гони печалба

През последните месеци цените на петрола по международните тържища се сгромолясаха, до момента в който у нас спадът бе не толкоз огромен. Именно това предизвика държавното управление да сътвори държавна Българска петролна компания, сподели в ефира на Българска национална телевизия Валентин Николов, ръководител на парламентарната енергийна комисия. По думите му Българската петролна компания ще изземе част от функционалностите на държавния запас, т.е. ще следи 90-дневните ресурси от горива.

" Тя ще управлява този развой, настрана ще стопанисва съществуващите хранилища на държавния запас и настрана от това ще построява нови хранилища, с които да се основат условия и други участници да могат да употребяват тези бази, на доста по-ниски цени, с цел да се увеличи конкуренцията ", разясни Николов.

Според него, казусът е в данъчните хранилища, които са съсредоточени в доста малко играчи на пазара, а разковничето било да се увеличи конкуренцията. 

" Българската петролна компания няма да гони облага, а ще сътвори комерсиално сдружение, което ще бъде собственик на бъдещите бензиностанции. Те ще са към 100 броя и ще извършват две функции – ще задоволяват с горива региони, в които огромните вериги нямат интерес да влагат, и ще отидат там, където има огромно придвижване - автомагистрали, с цел да могат посредством цените си да оказват конкурентен напън ", разясни редседател на парламентарната енергийна комисия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР